Kategoriler

Haber Alanya

Çiftçiler tropik meyvelere yöneldi

Alanya’nın tropikal iklime sahip olması nedeniyle tropikal meyve ağaçları adeta kazanç kapısına dönüştü. Geçtiğimiz ay avokado hasadının başlamasının ardından şimdide bir başka tropik meyve olan mango hasadı başladı.

Tropikal iklim özelliğini taşıması, tropikal meyve ağaçlarının bölgeye iyi adapte olması, iyi ürün vermesi ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması Alanyalı çiftçileri tropikal meyve üretimine yöneltti. İlçedeki tropikal meyve üretimi muz ile başlarken, onu avokado takip etti. Günümüzde Alanya'da muz ile avokadonun yanı sıra mango ve papaya başta olmak üzere çerimoya, karambola (yıldız meyvesi), dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longon (kedigözü), mangis, salak pondoh, star fruit, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapiah gibi 24 çeşit tropikal meyve yetiştiriliyor. Geçtiğimiz ay avokado hasadının başlamasının ardından şimdide mango hasadı başladı. Alanya bölgesi ve Türkiye geneline satılan bu meyvelerin en büyük avantajı ise tane hesabı ile kolayca pazarlanması. 
“ÜRÜNÜN PİYASASI İYİ” 
Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, coğrafi yapımın elverişli olması nedeniyle ilçede yaklaşık 25 çeşit tropik bitki yetiştirildiğini söyledi. İlk başlarda üreticinin kendi imkanıyla tropik yetiştirdiğini söyleyen Musluoğlu, daha sonra oda olarak öncülük yaptıklarını aktardı. Başkan Musluoğlu, ”2 Ocak 2018'de alınan bakanlık onayı ile fidan ithalat izni aldık. Anavatanındaki üreticilerle görüştük. Bakanlığın istediği kriterleri yerine getirmeye çalışıyoruz, fidanların pazarlığını yaptık. Önümüzdeki ay fidanları toprakla buluşturmayı hedefliyoruz. Ürünün piyasası iyi, her bölgede ürün yetişmiyor. Ziraat odası olarak hangi bölgelerde verim alınabileceği konusunda yaptığı araştırmaları üreticilerimiz talep ederse kendileriyle paylaşırız" dedi. 
“ÜLKEMİZDE GELİŞTİRMEK İÇİN YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN UĞRAŞIYORUZ” 
Uzun süre muz ile erik üretimi yaptığını aktaran çiftçi Faruk Özçelik, kutsal topraklardaki ziyaretinde mangoyla tanışarak bu meyvenin üretimine geçtiğini belirtti. Özçelik, fidanın 150 ile 250 lira arasından satılması sebebiyle bahçe kurmanın zor olduğunu belirtirken elde ettiği ürünün ise cins ve boyutuna göre ortalama 8 ile 15 lira arasında pazarladığını çok küçük meyvelerin ise 3 liradan alıcı bulduğunu ifade etti. Özçelik, "İlk olarak hac vazifesi esnasında tadına bakma fırsatım oldu. Çekirdeklerini biriktirdim ve meyve olarak Alanya'ya getirerek fidan yetiştirmeye başladım. Fidanın komşu ilçe Gazipaşa'da olduğunu öğrenince hazır fidan alıp bahçemi kurdum. Mango ağacı meyveyi 3 yaşında veriyor. Ülkemizde geliştirmek için yaygınlaştırmak için uğraşıyoruz. Ziraat odası ile ülkemize getirmeye çalışıyoruz. İspanya'dan gelen fidanları 15 eurodan almıştım bizde şu an 250 lira dolayında mango muzun alternatifi olarak çıkıyoruz. Ürün 3 ile 15 lira arasından adet olarak satıyoruz. Elde ettiğim ürünü bu yıl Alanya piyasasına verip seneye İstanbul gibi büyükşehirlere gönderemeye başlayacağız" diye konuştu. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Alanya
12 Kez Görüntülendi.
İyi Parti’nin kuruluşundan beri içinde yer alan Alper Arıkan, görevinden istifa etti.
Gündem
29 Kez Görüntülendi.
Başkan Özçelik’in 4 Başkan Yardımcısı belli  oldu
Güncel
6 Kez Görüntülendi.
Özel sporcular altınla döndü
Belediye
12 Kez Görüntülendi.
Başkan Özçelik'ten iki dönüşüm talimatı
Asayiş
43 Kez Görüntülendi.
Alanya’da polis göz açtırmadı: 300 kişi sorgulandı 
Alanya
9 Kez Görüntülendi.
Alanya’da şiddetli dolu yağışı yayla yolunu beyaza bürüdü 
Genel
6 Kez Görüntülendi.
Erdem'den Bakan Şimşek'e Alanya brifingi
Eğitim
6 Kez Görüntülendi.
Alanya’da ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkaran sergi 
Alanya
10 Kez Görüntülendi.
“Alanya’da esnaflık yapmak mucize" 
Antalya
17 Kez Görüntülendi.
Antalya Valisi Hulusi Şahin: Orman benim kampanyasıs geleceğe nefes olacak