Kategoriler

Haber Alanya

‘Sağlığınıza dikkat edin’

THD Alanya Başkanı Şencan hazır gıda nedir, hazır gıda hakkında bilinmeyenleri ve sağlıklı beslenmenin ilkelerini anlatarak vatandaşı bilgilendirdi.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Alanya Şubesi Başkanı Cemal Şencan, hazır gıdaların çocuklarda ve gençlerde gelişim sürecini yavaşlatıp bir çok hastalığa sebebiyet verdiğini söyleyerek sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini anlattı. 
'TEHLİKELİ KİRLİLİĞİN BULUNDUĞU BESİNLERDİR'
Hazır gıdanın kapsamlı bir şekilde tanımını yapan Şencan,Tarladan soframıza gelinceye kadar bir çok işlemden geçmiş olan, içinde gıda katkı maddeleri ile çok yüksek tatlandırıcı özelliğine sahip olan ve mısırdan elde edilen, fruktoz şurubunun kullanıldığı ambalajlanmış gıda maddeleridir. Bununla birlikte, hazır gıdalarda genellikle fiziksel, biyolojik ve kimyasal diğer tehlikeli kirliliklerin bulunma olasılığı çok yüksektir. Diğer taraftan, hazır gıdalar, genellikle besleyicilik değerini ve doğal özelliğini kaybetmiş gıdalardır" dedi.
HAZIR GIDALARIN NEDEN OLABİLECEĞİ HASTALIKLAR
Hazır gıdaların çocuklarda ve gençlerde gelişim sürecini yavaşlattığını söyleyen Şencan," Hazır gıdalar; obeziteye, şişmanlığa, kalp-damar hastalığına, hipertansiyona, diyabete, osteoporoza ( kemik erimesi), kansere, karaciğer yağlanmasına, alerjiye neden olabilmektedir. Hazır gıdaların tüketilmesi sonucu yetişkin bireylerde yüzde otuz, çocuklarda ise yüzde altmış kanser riski vardır. Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılına kadar kanser hastalıklarının yüzde altmış oranında artacağını vurgulamıştır. Bu artıştan yüzde 35 oranında gıdalara katılan veya bulaşan kimyasal maddelerin sorumlu olacağını belirtmiştir. Hazır 
gıdalarda kullanılan mısır şurubu ( fruktoz) doyma hissini geçiktirmekte, acıkma hissini öne almaktadır. Fruktoz hızla yağa dönüştüğü için diyabete, kalp-damar hastalığına, karaciğer yağlanmasına ve hipertansiyona yol açmaktadır" dedi.
'KİMYASAL TATLANDIRICILAR ŞEKER YERİNE KULLANILIYOR'
Sıfır kalorisi olduğu gerekçesiyle hazır gıdalarda kimyasal tatlandırıcıların kullanıldığını belirten Şencan,"Tatlandırıcılar şekerden yüzlerce kat daha tatlıdır. Örneğin, aspartam şekerden 200 kat, sakarin ise şekerden 300 kat daha tatlıdır. Bu kimyasal tatlandırıcıların kullanıldığı başlıca hazır gıdalar şunlardır: Diyet kola, düşük kalorili yoğurt, şekersiz sakız, aromalı süt, meyve suyu ve diğer içecekler, tatlı, çerez, şekerleme, boğaz pastili, kakao, kuru meyve, dondurma, soslar, hardal, çorba, reçel, jöle, marmelat, meyve konservesi, balık, kahvaltılık tahıl, fırıncılık ürünleri, kilo verme amaçlı gıdalar, diyet gıdalar, gıda takviyeleri, bira, elma ve armut şarabı, baklava, helva, sütlü tatlılar. Aspartamın Zararları: Başağrısı, unutkanlık, eklem ağrısı, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, şişmanlık, döküntü, migren, depresyon, yorgunluk, huzursuzluk, uykusuzluk, görme kaybı, işitme kaybı, çarpıntı, solunum güçlüğü, korku atakları, ağzı dolanma, tat kaybı, kulak çınlaması, baş dönmesi, parkinson, kanser" dedi.
'ALDATICI VE YANILTICI REKLAMLAR'
Gıda reklamlarının genellikle aldatıcı olduğunu söyleyen Başkan Şencan,"Ayrıca, gıda reklamlarında çocukların kullanılması ve oynatılması tehlikeyi daha da arttırmaktadır. Ancak, ne yazık ki, Tüketici Hakları Derneği olarak, çocukların gıda reklamında oynatılmaması konusunda Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a bir hüküm konulmasını istemiş olmamıza karşın, önerimiz kabul görmemiştir" dedi.
SAĞLIKLI BESLENMENİN TEMEL İLKELERİ
Şencan sağlıklı beslenmenin temel ilkelerini ise şöyle sıraladı;" İki beyaz ( şeker ve beyaz un) iyice azaltılmalı hatta mümkünse hiç yenmemeli. Tuz ise ( üçüncü beyaz) azaltılmalı. Her mevsimin taze meyve ve sebzesi mevsiminde tüketilmeli. Özgür dolaşan hayvanların eti, süt ürünleri ve yumurtası tüketilmeli. Zeytinyağı dışındaki sıvı yağlar ve margarinler tüketilmemeli. Doymuş yağlar ( tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı) tercih edilmeli. Her yiyeceğin doğal şekline en yakın olan tüketilmeli. Hazır gıdaların tüketiminden kaçınılmalı. Yeteri kadar güneşlenerek D vitamini gereksinmesi karşılanmalı.  Omega 3 içeren gıdalara ve yiyeceklere ağırlık verilmeli. Günde en az 2 litre su içilmeli. Düzenli olarak hareket edilmeli, yeterli uyku uyumalı, stresten uzak durulmalı. Sağlığınıza dikkat edin, sağlıcakla kalın"

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Spor
13 Kez Görüntülendi.
Alanyaspor bugün Samsun deplasmanında
Asayiş
12 Kez Görüntülendi.
Alanya’da genel asayiş uygulaması
Alanya
17 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Ürkmezer 2 kurumun personelini ödüllendirdi
Güncel
13 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Ürkmezer’den muhtarlara talimat 
Gündem
13 Kez Görüntülendi.
Alanya Piyano Yarışması ve Festivali başlıyor 
Genel
18 Kez Görüntülendi.
Alanya Atatürk Evi 19 Mayıs’ta açılıyor 
Alanya
13 Kez Görüntülendi.
Kaymakam Ürkmezer ALKÜ’de öğrencilerle buluştu 
Alanya
27 Kez Görüntülendi.
Başkan Özçelik’ten isim ve fotoğraf talimatı
Belediye
14 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi şehri çiçek bahçesine çevirdi 
Antalya
25 Kez Görüntülendi.
Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik: "19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun"