Kategoriler

Haber Alanya

Yağ bezeleri nasıl geçer?

Yağ bezeleri, vücutta herhangi bir soruna neden olmayan iyi huylu kistler olarak bilinmektedir. Peki, Yağ bezeleri neden olur? Yağ bezeleri nasıl geçer? Göz altındaki yağ bezeleri nasıl yok edilir? Yağ bezesi ameliyatı nasıl olur? Yağ bezesini sıkmak tehlikeli mi?

Genellikle 15 ve 20'li yaşlardan sonra görülmeye başlayan yağ bezeleri neden olur , yağ bezesi nasıl geçer gibi soruların cevapları oldukça merak ediliyor. Yağ bezeleri vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilmektedir. Prof.Dr. Engin Sezer yağ bezesi ile ilgili merak edilen tüm soruları cevapladı. 

Daha ender olarak karşımıza çıkan ve çoğunlukla düzensiz sınırların izlendiği deriden kabarık sarımsı renkte oluşumlar (sebase adenom ve karsinom),Muir-Torre sendromu olarak adlandırılan ve kalın bağırsak kanserinin eşlik ettiği bir klinik tabloya rastlamaktayız. Bu noktada dermatolojik muayene ve gerekli görüldüğü durumda biyopsi alınarak ve görüntüleme teknikleriyle tanıyı netleştirmek mümkündür.

YAĞ BEZELERİ KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

Yaz bezelerinde kansere dönüşüm beklenmemekle birlikte, özellikle göz etrafında düzensiz sarımsı renkte bir kabarıklığın bulunduğu durumda sebase karsinom adı verilen derinin bir yağ bezi kanserini düşünmek gereklidir.

YAĞ BEZELERİ NASIL GEÇER? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Milium kisti adı verilen oluşumlarda lazer, elektokoter veya enjektör ucuyla açıklık oluşturularak oluşumlar temizlenebilir. Ksantelazma oluşumlarında ise görüntü tamamen ortadan kaldırılamamakla birlikte fraksiyonel lazer veya cerrahi yöntemle minimize edilebilir. Yaşla ortaya çıkan yağ bezi büyümelerinde fotodinamik tedavi (ilaç uygulaması sonrası ışık tedavisi) veya kriyoterapi (dondurularak tedavi) seçenekleri yer alır. Yağ bezi kanserlerinin ise cerrahi tedavisi gereklidir.

GÖZ ÇEVRESİNDE NEDEN YAĞ BEZESİ OLUŞUR?

Göz etrafı ve yüzde yağ bezeleri oluşumunda farklı etkenler rol alabilmektedir. Bunlar arasında en sık gördüğümüz milium kistleri adı verilen 1-2 mm çaplarında yarım küre görünümündeki inci renkli-sarımsı kabarıklıklar çoğunlukla yapısal olarak veya yoğun kapatıcı ve merhemlerin kullanılmasıyla ortaya çıkmaktadır. Ksantelazma adı verilen göz kapaklarında gördüğümüz yüzeyleri düz ve daha büyük çaptaki oluşumlar ise çoğunlukla yapısal olarak karşımıza çıkmakla birlikte ailevi kolesterol yüksekliğine eşlik edebilmektedir. Senil sebase hiperplazi adı verilen yağ bezlerinde büyümenin etken olduğu orta hatta küçük çöküntülerin izlendiği sarımsı renkteki oluşumlarda ise yaş faktörü rol olmakta ve çoğunlukla ileri yaşlarda karşımıza çıkmaktadır.

YAĞ BEZESİ SIKILIR MI?

Yağ bezelerini sıkma yöntemi çoğunlukla etkili olmadığı gibi dokuda tahriş ve cilt enfeksiyonuna neden olabilmektedir.

YAĞ BEZESİNİ GEÇİRECEK ÖNERİ VAR MI?

Az önce bahsedilen yağ bezi hastalıklarıyla ilgili literatürde homeopatik tıpla (bitki kökenli tedavi) ilgili veri yer almamaktadır.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Eğitim
14 Kez Görüntülendi.
Karma Resim Sergisi ile Alanya sanata doydu
Alanya
11 Kez Görüntülendi.
Alanya’da dev denetim / 5 AYDA 1650 işletme
Spor
13 Kez Görüntülendi.
Alanyasporlu futbolcuya milli takım daveti
Alanya
12 Kez Görüntülendi.
THK'dan Alanya’da bir ilk
Antalya
8 Kez Görüntülendi.
Antalya Büyükşehir'den Alanya, Gündoğmuş ve Akseki yollarına yaz bakımı
Spor
12 Kez Görüntülendi.
Alanyaspor'a 'Zirvedeki Akdeniz Futbol Takımı' ödülü
Güncel
12 Kez Görüntülendi.
ALTSO'da stres ve öfke semineri
Belediye
17 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi'nde sıkıyönetim: İhtiyaç fazlası araçlar iade ediliyor
Spor
11 Kez Görüntülendi.
Alanyaspor 76 yaşında
Asayiş
9 Kez Görüntülendi.
Kurallara uymayanlara Alanya’da rekor ceza uygulandı