Kategoriler

Haber Alanya

'Köy esntitüleri kapatılmasaydı kamplara bölünmüş olmazdık'

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şubesi Basın Sözcüsü Osman Bakıcı, ilkokul öğretmeni yetiştirmek için 17 Nisan 1940 tarihinde açılan Köy Enstitüleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

1940 yılında yaşama geçirilen Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet aydınlanmasını topluma götüren bir proje olduğunu belirten Bakıcı, Köy Enstitüleri’nin insan gücünü harekete geçirmenin yöntemini verdiğini, halkçı devlet ilkesine uygun olduğunu, Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın temelini oluşturan tam bağımsızlık ilkesinin bölünmez bir parçası olan eğitimde ve kültürde bağımsızlığın gerçek örneklerinden birisi olduğunu vurguladı.
Bakıcı, şöyle devam etti: “Köy Enstitüleri genç Cumhuriyetimiz’in aydınlanma dönemlerinden birisidir. Köy  Enstitüleri  çağdaş, üretken ve demokratik eğitim yöntemini eğitim sisteminin her aşamasında uygulayan bir yapıdadır. Bugün yaşanılan eğitim sorunlarının çözümü için bu tür bir yapıya ihtiyaç vardır.
Köy Enstitüleri’nin en önemli özelliklerinden birisi, günümüz Türkiye’sinin bir türlü kurtulamadığı ezberci, kurs ve sınav merkezli eğitim sistemine değil, gerçek anlamda öğrenci merkezli, öğrencilerin yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecini ilke edinen bir eğitim-öğretim ortamı yaratmış olmasıdır. Köy Enstitülerinin kuruluşunun üzerinden 77 yıl geçmiş olmasına, bilim ve teknolojide bu kadar gelişme sağlanmasına rağmen, o dönem eğitimin niteliği ile bugün arasında çok büyük fark olması düşündürücüdür.
Atatürk’ün devrimlerine ve aydınlanma mirasına sadık kalsalar ya da Köy Enstitülerini yok etmeyi başaramasalardı bugün bu iç karartıcı, yürek yakıcı durumda olmayacak, böylesine bölük pörçük ve adeta düşman kamplara bölünmüş olmayacaktık. Türk halkı akla, bilime, hümanizme dayanan, felsefeyi dışlamayan bir eğitim görmüş olsaydı, el sıkmayan üniversite mezunları, kaymakam ve valiler hatta üniversite hocaları olmayacaktı ülkemizde.
Düşünün Kurtuluş Savaşı’nı, yedi düvele karşı Atatürk sizlere, bizlere hepimize güvenerek yola çıktı. Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı’ndan sonra hedef olarak çağdaşlaşmayı gösterdi. Çağdaşlaşmanın öncelikli kurumu olarak da eğitimi gördü. Köy Enstitüleri işte böyle bir aydınlanma devriminin kuruluşudur. Türk aydınlanmasının en önemli eserlerinden biri olan ve yetiştirdiği değerli kişilerle eğitim alanında, kültür alanında, sanat alanında, toplumsal ve siyasal alanda çığır açan Köy Enstitülerinin 77. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Bu güzel anlayışı yaşatmaya çalışan sevgili öğretmenlerimize başarılar dileğiyle saygılar sunuyor ve ebediyete intikal etmiş tüm değerli eğitimcilerimizi saygıyla anıyoruz. Her şeye rağmen Türkiye Cumhuriyeti çağdaş medeniyete ulaşmak için Atatürk çizgisinde yürümeye devam edecektir. Saygılarımızla                                                                                 
Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
5 Kez Görüntülendi.
Alzheimer hastalığının tedavisi için Alanya’dan umut ışığı
Asayiş
7 Kez Görüntülendi.
Alanya’da genel asayiş uygulaması yapıldı
Alanya
8 Kez Görüntülendi.
Alanya’nın meclis üyesi Eminoğlu altın kemerli ağa oldu 
Alanya
8 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 32 işletmede hijyen krizi 
Antalya
6 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir çiftçi kart projesini yaygınlaştıracak
Belediye
6 Kez Görüntülendi.
Özçelik Gazipaşa Yağlı Güreşleri’ne katıldı
Alanya
16 Kez Görüntülendi.
Fransız turistler Alanya’ya denizden geldi
Alanya
21 Kez Görüntülendi.
Alanya'da piyano festivali sona erdi
Spor
19 Kez Görüntülendi.
Alanyalı Feyza Güzyaka Dünya Kupası’nda şampiyon oldu
Güncel
13 Kez Görüntülendi.
Alanya Atatürk Evi ve Müzesi açıldı