Kategoriler

Haber Alanya

Soğuk kış günleri öncesi bayrana ilgi arttı

GASTRONOMİ KENTİ GAZİANTEP’İN MEŞHUR LEZZETLERİNDEN BİRİ OLAN, SOĞUK ALGINLIĞI, GRİP GİBİ HASTALIKLARA İYİ GELEN VE KORONA VİRÜS SALGININA KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMESİYLE BİLİNEN ‘BEYRAN’, HAVALARIN SOĞUMAYA BAŞLADIĞI BU GÜNLERDE VATANDAŞLARIN TERCİHİ OLUYOR.

Gastronomi kenti Gaziantep’in meşhur lezzetlerinden biri olan, soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara iyi gelen ve korona virüs salgınına karşı bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle bilinen ‘beyran’, havaların soğumaya başladığı bu günlerde vatandaşların tercihi oluyor.

Gastronomi kenti Gaziantep’in en özel lezzetlerinden biri olan beyran, sıcak yaz günlerinin geride kalması ve havaların soğumasıyla birlikte şifa depolamak isteyen vatandaşların tercihi oluyor. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğiyle bilinen beyran, korona virüs salgının etkisini arttırdığı son zamanlarda Gaziantep’te en çok tüketilen yemekler arasında yer alıyor.

Şifa deposu

İçerisindeki sarımsak sosu ve özel et suyu ile doğal antibiyotik özelliği taşıyan, soğuk algınlığı ve grip gibi mevsim hastalıklarına da iyi gelen beyran, Gaziantepliler tarafından haftada bir kez mutlaka tüketilirken, kentte gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Eklem ağrılarına ve soğuk algınlığına karşı tüketilmesi uzmanlar tarafından da tavsiye edilen beyran, bölge halkı tarafından da şifa kaynağı olarak kabul ediliyor.

“Korona virüse ve mevsim hastalıklarına karşı etkili"

Beyranın, Osmanlı döneminde padişah yemeği olarak bilindiğini anlatan Sakıp Usta restoran işletmecisi Ahmet Çadır, "Sıcak yaz günlerini ve son bahar aylarını geride bırakmak üzereyiz. Beyran, her mevsim tüketilen bir yemektir ama Gaziantep’te özellikle soğuk kış günlerinde bağışıklığı güçlü tutmak için çok daha sıklıkla yenir. Çünkü bu yemek 12 saat ilikli kemik suyu ve et suyu ile yapılıyor. Özellikle Osmanlı döneminde şifa deposu olarak bilinmesiyle nedeniyle bey yada padişah yemeği olarak da bilinirdi. İçerisinde isteğe göre acı bulunuyor, bol sarımsak sosu, pek çok çeşit et, pirinç gibi besleyici gıdalar var. Bu sayede doğal antibiyotik özelliği de vardır. O yüzden tamamıyla bir şifa kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi nedeniyle korona virüs salgınına karşı da çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. O yüzden Gaziantepliler bu yemeği haftada bir gün mutlaka tüketiyorlar" diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Belediye
12 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi’nden Gazipaşa Tarım Fuarı çıkarması 
Alanya
14 Kez Görüntülendi.
ALTSO Başkanı Eray Erdem esnafı ziyaret etti
Gündem
15 Kez Görüntülendi.
Şehidimiz son yolculuğuna uğurlandı
Çevre
11 Kez Görüntülendi.
Yılın ilk çöp kategorize çalışması yapıldı
Alanya
8 Kez Görüntülendi.
ALTSO'da ara eleman sorununa çözüm arayışı
Güncel
10 Kez Görüntülendi.
Alanya’da özel aşçılar mutfağa girdi 
Genel
11 Kez Görüntülendi.
Başkan Özçelik’ten 1 Mayıs mesajı
Asayiş
10 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 54 günde 42 milyon lira para cezası 
Belediye
11 Kez Görüntülendi.
Alanya’da kaçak yapılar bir bir yıkılıyor
Spor
17 Kez Görüntülendi.
Alanyaspor Ankaragücü maçı hazırlıklarına başladı