Kategoriler

Haber Alanya

Başkan Taş’tan 19 Ekim Muhtarlar Günü açıklaması

ADIYAMAN KÖY VE MAHALLE MUHTARLARI MESLEKİ DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI ABDÜLKADİR GEYLANİ TAŞ VE BERABERİNDEKİ MUHTARLAR, 19 EKİM MUHTARLAR GÜNÜ NEDENİYLE AÇIKLAMADA BULUNDU.

Adıyaman Köy ve Mahalle Muhtarları Mesleki Dayanışma Derneği Başkanı Abdülkadir Geylani Taş ve beraberindeki muhtarlar, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle açıklamada bulundu.

Dernek binasında basın açıklaması düzenleyen Başkan Abdulkadir Geylani Taş, muhtarlığın genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü rolü oynadığını ve Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan önemli bir yerel yönetim birimi olduğunu söyledi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun girişimleri sonucu 19 Ekim 2015 tarihinde Başbakanlık Genelgesi ile 19 Ekim tarihinin Muhtarlar Günü olarak kutlanmaya başladığını belirten Taş, bu yıl 5’incisini kutladıklarını aktardı.

Taş açıklamasının devamında, “Muhtar kelime anlamı itibariyle, Türk toplumunun tarihsel-geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamı da taşımaktadır. Nasıl siyasi partilerimiz demokrasimizin vazgeçilmez unsurlarıysa, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Muhtarlarda demokrasinin temel taşıdır.’

Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Muhtarlara 82 değişik kanun ve toplam 354 madde de görev verilmektedir. Görev ve sorumluluğu olan muhtarların hiç yetkisi olmaması düşündürücüdür. Bugün bakıldığında, yerel yönetimlerin en küçük birim olan muhtarlığın belki özlük hakları sorunu çözüldü diyebiliriz. Ancak hizmet edebilirlik alanının da her geçen gün daha da daraltıldığı görmekteyiz. Zira bugün, 95 yıllık Köy Kanunu ve 75 yıllık Mahalle Kanunun ile sorunlara çözüm üretmeye çalışan bir muhtarlık müessesi görüyoruz. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmüyor. O halde köy ve mahalle kanunu yeniden tanımlanmalı, büyükşehirler içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanları yeniden düzenlenmelidir. Yerel yönetimlerin görev ve yetkileri hizmet bütünlüğü açısından birbirine entegre edilerek kamu hizmetlerinin idari ve mali özerklikleri içinde sunulması sağlanmalıdır” dedi.

Taş, ‘Muhtarlar Günü’ ilan edilmesine vesile olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya teşekkür etti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Belediye
14 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi’nden Gazipaşa Tarım Fuarı çıkarması 
Alanya
16 Kez Görüntülendi.
ALTSO Başkanı Eray Erdem esnafı ziyaret etti
Gündem
17 Kez Görüntülendi.
Şehidimiz son yolculuğuna uğurlandı
Çevre
13 Kez Görüntülendi.
Yılın ilk çöp kategorize çalışması yapıldı
Alanya
10 Kez Görüntülendi.
ALTSO'da ara eleman sorununa çözüm arayışı
Güncel
12 Kez Görüntülendi.
Alanya’da özel aşçılar mutfağa girdi 
Genel
14 Kez Görüntülendi.
Başkan Özçelik’ten 1 Mayıs mesajı
Asayiş
12 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 54 günde 42 milyon lira para cezası 
Belediye
14 Kez Görüntülendi.
Alanya’da kaçak yapılar bir bir yıkılıyor
Spor
18 Kez Görüntülendi.
Alanyaspor Ankaragücü maçı hazırlıklarına başladı