Kategoriler

Haber Alanya

Karaciğer sağlığını korumak için bu besinleri tüketin

Karaciğer yağlaması önüne geçilmezse siroz ya da kanser gibi hastalıkların görülmesine neden olmaktadır. Bu nedenle uzmanlar karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için, karaciğer dosttu besinler tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki, karaciğer sağlığı için hangi besinleri tüketmek gerekir? İşte detaylar…

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan karaciğer yağlanmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Onur Yaprak, ‘Önlem alınmazsa zamanla karaciğerde siroz veya kansere yol açabilir. Karaciğerde görülen yağlanma basit yağlanma şeklinde kalabileceği gibi daha ileri evrelerde iltihapta eklenirse karaciğer sirozu gelişme riski de artar. Karaciğerinde yağlanmaya ilaveten yoğun iltihapta gelişmiş olan kişilerde 10 yıl içinde karaciğerde siroz veya kanser gelişme riski yüzde 5 ila 10 arasındadır. Basit yağlanmada 10 yılda siroz gelişim riski yüzde 3 iken, iltihaba karaciğerde fibrozis dediğimiz sertleşme de ilave olursa siroz riski yüzde 30’a yükselir’ dedi.

FAST FOOD YERİNE BALIK TERCİH EDİN

Özellikle obezitenin karaciğer yağlanmasına önemli bir yere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Yaprak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

‘Kronik alkol kullanımı dışında karaciğerde yağlanmaya yol açan en önemli faktörler, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, obezite, diyabet, egzersiz yapmamak ve yüksek kolesterol düzeyleridir. Sağlıklı bir karaciğer için beslenmede püf nokta; karaciğere dost besinleri tüketmekten daha önemlisi karaciğere zararlı besinlerden uzak durmaktır. Bunu yaptıktan sonra da mümkün mertebe dost besinleri soframızda bulundurmaktır.

Karbonhidrattan zengin gıdaları, fastfood ürünlerini, doymuş yağ içeren gıdaları azaltın. Akdeniz tipi beslenmeye ağırlık verin. Omega-3, Selenyum, Glutation, C vitamini, E vitamini içeren antioksidan içerikli yiyecekler karaciğere faydalıdır ve bunlardan tüketmeye gayret edin. Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak, limon, greyfurt, yeşil çay, zerdeçal, siyah üzüm, günde 1 avuca kadar ceviz, çiğ badem gibi çerezler örnek olarak verilebilir.”

TÜRK KAHVESİ KARACİĞER SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

Prof. Dr. Yaprak, Türk kahvesi tüketiminin karaciğer sağlığı için faydalı olduğunu belirterek, ‘Günde 2-3 fincan Türk kahvesi içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı görüldü. Hatta kahvenin metabolik sendrom ve diyabet üzerine de olumlu etkilerinin olduğu birçok çalışmada kanıtlandı. Kahvede bulunan klorojenik asit antioksidan etkiye sahiptir. Antioksidan etkinin altında karaciğerde glutation düzeylerinin artışı önemli bir rol oynar. Aynı zamanda glukoz intoleransını da düzeltirler. Klorojenik asidin iltihap azaltıcı özellik taşıması da avantajlarından bir tanesidir. Ancak günde 3 fincandan fazla içilmesinin de bazı zararları olabileceği için önermiyoruz’ diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Belediye
14 Kez Görüntülendi.
Alanya Belediyesi’nden Gazipaşa Tarım Fuarı çıkarması 
Alanya
16 Kez Görüntülendi.
ALTSO Başkanı Eray Erdem esnafı ziyaret etti
Gündem
17 Kez Görüntülendi.
Şehidimiz son yolculuğuna uğurlandı
Çevre
13 Kez Görüntülendi.
Yılın ilk çöp kategorize çalışması yapıldı
Alanya
10 Kez Görüntülendi.
ALTSO'da ara eleman sorununa çözüm arayışı
Güncel
12 Kez Görüntülendi.
Alanya’da özel aşçılar mutfağa girdi 
Genel
14 Kez Görüntülendi.
Başkan Özçelik’ten 1 Mayıs mesajı
Asayiş
12 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 54 günde 42 milyon lira para cezası 
Belediye
14 Kez Görüntülendi.
Alanya’da kaçak yapılar bir bir yıkılıyor
Spor
18 Kez Görüntülendi.
Alanyaspor Ankaragücü maçı hazırlıklarına başladı