Kategoriler

Haber Alanya

UİP Onursal Başkanı Gazali: “Salgının bitmesini beklemek ekonomileri vurur”

DÜNYA DENGELERİNİ ALT ÜST EDEN COVİD-19 SALGINI, 'YENİ NORMAL’ OLARAK ADLANDIRILAN YENİ DÜNYA DÜZENİNİN KURALLARINI ŞİMDİDEN BELİRLEMEYE BAŞLADI.

Dünya dengelerini alt üst eden Covid-19 salgını, ’yeni normal’ olarak adlandırılan yeni dünya düzeninin kurallarını şimdiden belirlemeye başladı.

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Onursal Başkanı ve Ürdün Senatörü Talal Abu Gazali, salgının bitmesini beklemenin ekonomileri vuracağına dikkat çekerek, salgın sonrasında dünyada ekonomik ve sosyal anlamda yeni bir çağın başlayacağını savundu.

Boğaziçi Zirvesi’nin organize ettiği webinara katılan Gazali, "Ülkeler hem virüsle hem de ekonomiyle eşzamanlı mücadele etmeli. Aksi durumda küresel ekonomide çöküşler yaşanabilir. Sınırlarımızı ticaret, turizm, kişisel nedenler için açmıştık ancak şimdi her ülke kendi insanını korumak için içine kapandı. Psikolojimiz ve dünyamız değişiyor. Ekonomik açıdan baktığımızda ise durum bambaşka. Birçok ülke şu an salgını odak noktasına koydu. Ne yapabileceğimize sonra bakarız diyor. Bana göre salgınla ve ekonomiyle eşzamanlı mücadele olmalı. Eğer salgının bitmesini beklersek, her iki savaşı da kaybetme ihtimalimiz çok yüksek olur. Çin şu anda bunu yapıyor. İki savaşı da birlikte yürütüyor” dedi.

"Borç 300 trilyon dolara ulaşacak"

Küresel ekonominin Covid-19 öncesinde daralma yaşadığını söyleyen Gazali, “Bu yılın sonunda, Çin de dahil olmak üzere, dünyadaki tüm ülkeler negatif büyüme rakamları görebilir. Bu, virüsün de etkisiyle doğal bir durum olarak karşılanabilir. Dünyanın gayri safi hasılası yaklaşık 85 trilyon dolar. Borç miktarı ise 260 trilyon dolara ulaşıyor. Gelecek nesiller bu yükü omuzlarında taşımak zorunda kalacak. Borç yaklaşık olarak 300 trilyon dolara ulaşacak. Bununla birlikte küresel hasılanın yaklaşık 80 trilyon dolara düşeceği tahmin ediliyor” dedi.

‘Dijital vatandaş’ dönemi

Gazali, ‘dijital vatandaş’ döneminin başladığına da dikkati çekerek, “Dijital vatandaşlar bir elinde biberon, diğer elinde elektronik aletiyle doğan insanlar. Biz şu anda dijital mülteciler, göçmenleriz. Çünkü biz doğduk, büyüdük ve artık bu dijital çağa katılmak istiyoruz. Dört yaşındaki bir öğrenci, bilgisayar kullanımında benden daha çok bilgiye sahip olabilir. Ondan öğrenmesi gereken şeyleri bir kitaptan öğrenmesini isteyemezsiniz. Şu anda Amazon’un değeri 1 trilyon dolar. Bu rakam Arap dünyasında birçok ülkenin toplam gayri safi milli hasılasına denk geliyor. Sadece bir şirketten söz ediyoruz. Ülkelerin geleceği çok daha iyi analiz etmeleri gerekiyor” dedi.

Salgınla birlikte küresel eğitim sisteminde köklü değişiklikler yaşanacağını savunan Gazali, “Artık kampüslerde kucağında bilgisayarıyla merdivenlerde oturan öğrenci bile göremiyoruz. Eğitimin geleceği Online’da. Aynı posta konusunda yaşadığımız gibi. Artık e-postamı kontrol edeceğim demiyorsunuz, postamı kontrol edeceğim diyorsunuz. Elektronik posta, yeni posta tanımımız oldu. Online eğitim de eğitimin ta kendisi olacak. Klasik sınıfta görülen eğitim, eski tip eğitim olacak. Dünya, birçok nedenden dolayı, özellikle ekonomik ve maliyet ile ilgili nedenler, online eğitimi tercih edecek” şeklinde konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Genel
12 Kez Görüntülendi.
22. Alanya Uluslararası Kültür, Sanat ve Turizm Festivali için geri sayım başladı
Antalya
11 Kez Görüntülendi.
Alanya’da alt yapısı tamamlanan yerler asfaltlanıyor
Genel
10 Kez Görüntülendi.
Alzheimer hastalığının tedavisi için Alanya’dan umut ışığı
Asayiş
10 Kez Görüntülendi.
Alanya’da genel asayiş uygulaması yapıldı
Alanya
14 Kez Görüntülendi.
Alanya’nın meclis üyesi Eminoğlu altın kemerli ağa oldu 
Alanya
18 Kez Görüntülendi.
Alanya’da 32 işletmede hijyen krizi 
Antalya
11 Kez Görüntülendi.
Büyükşehir çiftçi kart projesini yaygınlaştıracak
Belediye
10 Kez Görüntülendi.
Özçelik Gazipaşa Yağlı Güreşleri’ne katıldı
Alanya
17 Kez Görüntülendi.
Fransız turistler Alanya’ya denizden geldi
Alanya
22 Kez Görüntülendi.
Alanya'da piyano festivali sona erdi