Kategoriler

Haber Alanya

Evde otururken hemoroid olabilirsiniz!

Korona virüs pandemisi nedeniyle evlere kapandığımız şu günlerde en büyük dertlerden biri de kabızlık oluyor. Dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık, hareketsiz kalmaya bağlı olarak şiddetlenebiliyor. Kabızlığa bağlı olarak gelişen hemoroid yani basur ise bu dönemde can yakıcı şekilde ilerleyebiliyor. Peki, kabızlık acilen nasıl giderilir? Evdeyken basurdan nasıl korunabiliriz? Hemoroidin ilerlemesi nasıl durdurulur? İşte basur şikayetlerini azaltan öneriler...


 

Hemoroid yani halk arasındaki adıyla basur makat bölgesinde en sık görülen hastalıklardan biri. Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Ahmet Doğan, corona virüs salgını günlerinde bu hastalıktan korunmak ve ilerlemesini önlemek için yapılması gerekenler hakkında bakın neler söyledi...

Hemoroid (basur) nasıl ortaya çıkıyor?

Hemoroidin makat bölgesindeki damarların genişlemesiyle ortaya çıktığını ve 4 evreden oluştuğunu belirten Dr. Doğan, “Damar ne kadar çok genişler ve sarkarsa evresi de artıyor. Hastalık ağrı ve kanamalı geçiyor. Bu dönemde evde hareketsiz kalmakla birlikte basur ilerliyor” diye konuştu.

Hemoroid ilerlemesini önlemek için...

Evde yarım saatten fazla oturmayı önermediğini söyleyen Dr. Doğan, “Kalbe geri dönüş sağlayan damarlar ile ilgili bir hastalık olduğu için hareket etmek çok önemli. Hareketsizlikle beraber bu damarlar iyi çalışmıyor. Hastalığın ilerlememesi için evin içinde spor yapmak gerekiyor. Uzun süre oturmak, hareketsiz kalmak, toplar damarlardaki göllenmeyi artırıyor ve ağrı oluşmasına neden oluyor.

Çömelip yukarıya doğru hareket edin

Evde yarım saatten fazla oturmayı önermiyoruz. Yarım saat oturduktan sonra ayağa kalkıp yürüyüş yapıp bacak kaslarını geliştirebilirler. Çömelerek diz kaslarını hareket ettirmeliler. Çömelip yukarıya doğru hareket etmek, toplar damarlardaki kanın kalbe dönüşünü artıracaktır. Makat bölgesindeki kanlanmayı da sonlandırıyor” ifadelerini kullandı.

Basur için ne yemeli?

Beslenmeye evde hareketsiz kalındığı bu günlerde daha çok dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Dr. Ahmet Doğan, “Sebzeli ağırlıklı beslenip, kabız yapmayacak gıdalar tüketip, bol su içmelerini öneriyorum. Eğer çok oturmaları gerekiyorsa da oturma simidi kullansınlar. Basur hastalarında acı ve baharatlı yiyecekler makat çıkışında ciddi yanmaya sebep olur.

Turşu, acı, yağlı yiyeceklere hayır!

Turşu, acı, baharatlı yiyecekler, yağlı yemekler basurun düşmanıdır, uzak durmak lazım. Basur tedavi edilmezse ameliyatın gerekli olduğu bir hastalık çünkü ilerliyor. Ameliyat olmamak için egzersizleri yapıp, yediklerine dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Türkiye'de 5 milyon basur hastası var!

Kişilerin belirtilere rağmen utanıp doktora gitmediğini söyleyen Dr. Doğan, “İç hemoroidlerde en sık karşımıza çıkan belirti kanamadır, ciddi kan kaybına sebep oluyor. Dış hemoroidlerde ise ağrı olur. Ağrıyı hafifletmek için damarlardaki kirli kanı boşaltmamız gerekiyor. Türkiye’de hastalık yaygın olarak görülüyor, 4-5 milyon insan basur hastası. Makat bölgesi muayenesi zor olan bir bölge. Hastalar utandığı için bize gelmiyor. Böyle olunca hastalığın tanısı geç konuluyor. Şikayetleri çok artınca bize geliyorlar ve hastalık ilerlemiş oluyor” diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
Güncel
14 Kez Görüntülendi.
Alanya’ya bin 973 yolcu taşıyan yolcu gemisi geldi
Alanya
33 Kez Görüntülendi.
Alanyalı üreticilere önemli uyarı
Alanya
29 Kez Görüntülendi.
Alanya’daki motosiklet tutkunları 19 Mayıs’a hazır
Alanya
18 Kez Görüntülendi.
Alanya’da yabancı taksicilere Oda başkanından tepki
Genel
14 Kez Görüntülendi.
Antik Syedra’da trafik farkındalığı etkinliği   
Alanya
15 Kez Görüntülendi.
Durmuş Özgen: “Avrupalılar dönmeye başladı"
Antalya
17 Kez Görüntülendi.
Antalya’da ulaşım ücretlerine zam geldi 
Belediye
14 Kez Görüntülendi.
Başkan Özçelik öğrencilerle buluştu
Eğitim
16 Kez Görüntülendi.
ALKÜ'de öğrencilere TÜBİTAK projeleri eğitimi
Eğitim
13 Kez Görüntülendi.
Hayırsever Özkan’dan yeni kütüphane