Korsanların kaçırdığı gemide bir Alanyalı mürettebat da var

Nijerya açıklarındaki Gine Körfezi'nde Mozart adlı bir Türk konteyner gemisi korsanlar tarafından kaçırıldı. 19 mürettebatı bulunan geminin 15 mürettebatı kaçırılırken 2. Mühendisin saldırı sırasında hayatını kaybettiği belirtildi. Elde edilen mürettebat listesine göre gemide Alanyalı bir personel de var.

Korsanların kaçırdığı gemide bir Alanyalı mürettebat da var

Nijerya açıklarındaki Gine Körfezi'nde Mozart adlı bir Türk konteyner gemisi korsanlar tarafından kaçırıldı. 19 mürettebatı bulunan geminin 15 mürettebatı kaçırılırken 2. Mühendisin saldırı sırasında hayatını kaybettiği belirtildi. Elde edilen mürettebat listesine göre gemide Alanyalı bir personel de var.

24 Ocak 2021 Pazar 13:40
Korsanların kaçırdığı gemide bir Alanyalı mürettebat da var

İstanbul merkezli Boden Denizcilik işletmesindeki Liberya bayraklı 2007 inşa Mozart isimli konteyner gemisi, 23 Ocak sabah saatlerinde Gine Körfezi Sao Tome'nin 100 deniz mili açıklarında seyrettiği sırada korsanların saldırısına uğradı. Saldırıda geminin güvenli kısmına saklanan mürettebata ulaşmayı başaran korsanların açtığı ateş sonucu bir Azerbaycanlı mürettebat öldü. Üç mürettebatın yaralanmasının ardından korsanlar 15 mürettebatı esir aldı. Yaralılardan birini ölüme terk eden korsanların esir aldığı personeller arasında bir de Alanyalı olduğu öğrenildi. Adının Erdi Akman olduğu öğrenilen Alanyalı mürettebat son bilgiye göre korsanların elinde. Geminin saldırıya uğradığı esnada Nijerya'dan Güney Afrika'ya seyir halinde olduğu belirtildi.

15 GEMİCİ KAÇIRILDI

Tamamı Türk mürettebattan oluşan Liberya bayraklı M/V Mozart adlı gemi, Batı Afrika kıyılarındaki Gine Körfezi'nde korsan saldırısına uğradı. Türk kaptan Mustafa Kaya idaresindeki 222 metre boyundaki M/V Mozart, Nijerya'nın Lagos limanından aldığı konteynerleri Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town limanına götürüyordu. Korsanlar 15 gemiciyi kaçırırken açılan ateşte yaralanan üç kişiyi gemide bıraktı.

 

BAKAN ÇAVUŞOĞLU DEVREDE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Nijerya açıklarında korsan saldırısına uğrayan Türk gemisiyle ilgili açıklamada bulundu. Gemide bulunan mürettebatın sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran Çavuşoğlu, "Süreci yakından takip ediyoruz" dedi. Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde: Biraz önce kaptanla görüştüm gemi Gabon karasularında. Gemi güvenli şekilde limana yanaşmak için bekliyor. Gabon'dan da teknik personel talebinde bulunduk. Gemi yanaşır yanaşmaz gerekli işlemleri yapacağız. Kaptanın morali iyi, personel de iyi. Herhangi yaralanma veya başka bir durum yok. Vefat eden Azerbaycanlı kardeşimizin naaşı var onu da gemi yanaşır yanaşmaz gerekli işlemleri başlatacağız"

SALDIRIDA 1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Saldırıya uğrayan geminin 4. Kaptan Furkan Yaren ile temas kuruldu. Furkan Yaren, 2. Mühendis Azerbaycanlı Farman Ismayılov'un hayatını kaybettiğini ve kendisinin bacağından yaralandığını söyledi. Gemiden 15 kişinin feci şekilde darp edilerek kaçırıldığını açıklayan 4. Kaptan Furkan Yaren, geriye sadece Baş Mühendis Süha Tatlıgül ve yağcının kaldığını söyledi. Ayrıca yağcının vücuduna şarapnel isabet ettiğini de ifade etti. Kaptan Furkan Yaren korsanların Radar, ECDIS gibi seyir cihazlarının kablolarını söktüğünü ve kör bir şekilde seyir yaptıklarını belirtti.

KAÇIRILAN MÜRETTEBATIN ARASINDA BİR DE ALANYALI VAR

Saldırıda geminin güvenli kısmına saklanan mürettebata ulaşmayı başaran korsanların açtığı ateş sonucu bir Azerbaycanlı mürettebat öldü. Üç mürettebatın yaralanmasının ardından korsanlar 15 mürettebatı esir aldı. Yaralıları ölüme terk eden korsanların esir aldığı personeller arasında bir de Alanyalı olduğu öğrenildi. Adının Erdi Akman olduğu öğrenilen Alanyalı mürettebat son bilgiye göre korsanların elinde.

M/V Mozart Gemisinin Mürettebat Listesi;

Kaptan-Mustafa Kaya

2. Kaptan-Melih Çetin

3. Kaptan-Doğancan Cengil

4. Kaptan-Furkan Yaren (Gemide)

Başmühendis-İlhan Süha Tatlıgül (Gemide)

2. Mühendis-Farman Ismayılov (Öldürüldü)

3. Mühendis-Yasin Alper Şeker

Elektroteknik zabiti-Gökhan Buran

Reis-Vedat Aksan

Gemici-Erdi Akman, Alanyalı

Gemici-Halil Gülçür

Gemici-Ünsal Dilsiz

Gemici-Adil Alkan

Gemici-İlyas Baş

Fiter-Mesut Meral

Yağcı-Bahadır Yeşilalan (Gemide)

Yağcı-Gökhan Lale

Aşçı-Mustafa Benklioğlu

Stajyer-Hamza Orhan

5 SAAT BOYUNCA KAPIYI KESTİLER

Edinilen bilgilere göre, korsanlar personelin sığındığı citadel adı verilen korunaklı bölgenin kapısını açmak için 5 saat boyunca uğraştılar. Citadelin kapısını jet taşıyla kesmeyi başaran korsanlar oluşturdukları küçük bir aralıktan içeriye ateş açtılar. Açılan ateşte 4 mürettebat yaralandı. Yaralılardan 2. Mühendis Azerbaycanlı Farman Ismayılov hayatını kaybetti. Korsanlar yaralıları ölüme terk ederken gemideki değerli tüm eşyaları ve seyir sistemlerini yanlarında götürdü. Geminin kör seyir yaptığı biliniyor. 

DONANMADAN YARDIM İSTENDİ

Saldırının hemen ardından tüm ilgili makamlara haber verildiği ve donanmadan yardım istendiği bildirildi. Nijeryalı korsanların pazarlık için haber beklediği de ulaşılan bilgiler arasında yer alıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81