Bakan Koca açıkladı: 5698 vaka 92 ölü

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.

Bakan Koca açıkladı: 5698 vaka 92 ölü

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı.

27 Mart 2020 Cuma 18:06
Bakan Koca açıkladı: 5698 vaka 92 ölü

Koronavirüs salgını ile mücadelede Türkiye bütün imkanlarını seferber ediyor. Bugün saat 17.30'da sona eren Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakan Fahrettin Koca basın açıklaması yapıyor: Dünya virüsün ortaya çıkmasından önceki döneme dönemez. İstesek de istemesek de her şey farklı olacak. Bu tehlikeden uzak durmanın bir yolu yok mu? Elbette var. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmek. Tedbirler aslında basit fakat görünen o ki, tedbirleri engelleyecek şartlar ortada. Bilim Kurulu'muz ile ne önemli toplantımız yaptık. Hastalığı engellemek için daha önemli kararlar alacağız. Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir. İnsanlar birbiriyle mümkün olduğu kadar az olmalıdır. Bunun için de çalışma saatleri ve tatiller düzene konulmalıdır. En önemli sokaktaki vakti geçirmenin kısıtlanmasıdır. Toplum yaşamının yeni bir düzene kavuşması gerekmektedir. Yani bizim hareketliliği azaltmamız gerekiyor. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmeliyiz. Şehirlerin izole edilmesi gibi düşünülebilir. Bilim Kurulu'nun önerdiği tedbir geçicir bir hayat tarzıdır. Devletimiz tüm gücünü ortaya koyacak. Sokakta geçirilecek zamanın kısıtlanması en önemli konu olmuştur. Virüsün yayılımını önlemek, virüsün yayıldığı yerleri sınırlandırmak. Bunun için hareketliliği olabildiğince azaltmak. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım belkide şehirlerin izole edilmesi gibi düşünebilmesi gerekir. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor. Hastalığın önünü keseceğine inanıyorum. Cumhurbaşkanımıza yeni kararları arz ettim. Ne kadar dikkat edersek o kadar kısa sürede bu sürecin üstesinden geleceğiz. Gönlünü ortaya koyan bütün sağlık çalışanlarına teşkkür ediyorum. Hastalığa verileri her gün kurumsal sitemizde açıklayacağımı söylemiştim. Bugün itibari ile internet ortamında açıklanmaya başlanacak. 7533 test yapıldı. 2069 pozitif vaka. Toplam vaka 5698 oldu. Bugün 17 hastamızı kaybettik. Toplam can kaybımız 92'yi buldu.

SORU: YENİ ŞEHİRLER İÇİN KARANTİNALAR SÖZ KONUSU MU?

33 yaşında kaybettiğmiz vatandaşımızla ilgili, hatırlarsanız ilk gördüğümüz vakalardan. Bir aileden bahsetmiştik. Bu virüsün nasıl bulaştığına önmeli bir örnek. Yurt dışı teması olan genç. Ailede yakın çevresinde benzer yoğun bakım şartlarında tedavisi olan 3. bir hastamız daha oldu. Sağlık çalışanımız 5-6 yaşlarından beri tedavisi devam edene önemli kronik hastalıkları olan birisi. O temasla virüsü kapıyor. Ondan öncede ateşiin oldğunu biliyoruz. Büyük ihtimal mevsimsel gribi vardı ve virüse yakalnmasıyla ağır seyrediyor. 59 yaşında birine daha temas ediyor ve o kişiyi de hayatını kaybetti. Bu salgınları yayan kişi şu an hayatta. Temasın ne kadar önlemenin gerektiğini o yüzden bu kadar detayla anlattım. O yüzden herkes virüsü taşıyormuş gibi hareket etmeli. Mümkün mertebe kendimizi evde izole ederek geçirmek istiyoruz. Hafif geçiriyor olabilirsiniz. Kronik hastalığı olan gençler içinde hastalığın kötü geçtiğini görebiliyoruz. Hatta başkalarına yayarak onların ölmesine neden olduğunu görüyoruz.

Son Güncelleme: 27.03.2020 20:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81