ALKÜ’de erkeklik, erkeklik krizleri ve babalık rolleri konuşuldu

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda birçok çalışmaya imza atan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ), “Erkeklik, Erkeklik Krizleri ve Babalık Rolleri” adlı seminer düzenlendi.

ALKÜ’de erkeklik, erkeklik krizleri ve babalık rolleri konuşuldu

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda birçok çalışmaya imza atan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinde (ALKÜ), “Erkeklik, Erkeklik Krizleri ve Babalık Rolleri” adlı seminer düzenlendi.

28 Nisan 2023 Cuma 16:51
ALKÜ’de erkeklik, erkeklik krizleri ve babalık rolleri konuşuldu

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALKÜKAM) tarafından “Erkeklik, Erkeklik Krizleri ve Babalık Rolleri" semineri gerçekleştirildi. Seminere, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Tatar, ALKÜKAM Müdürü Doç. Dr. Sibel Nalbant, akademisyenler ve personel katıldı. ALKÜKAM Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gülru Bayraktar’ın moderatör olduğu seminerde, ALKÜKAM Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Dr. Mustafa Büyükgebiz katılımcılara bilgi verdi. ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda gerçekleşen seminerin açılışını yapan Doç. Dr. Bayraktar, yaptığı konuşmada, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Koordinasyonunda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde hazırlanan 2023 yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı hazırlanmış olup bu kapsamda ülkemizdeki tüm üniversiteler bu eylem planına destek veriyor. ALKÜ olarak bu eylem planına destek vererek etkin uygulanması için ALKÜKAM olarak ‘Erkeklik, Erkeklik Krizleri ve Babalık Rolleri’ konusunu işliyoruz. Kadın ve erkeğin yan yana eşit şartlarda yürütmesi, bir toplumun sağlıklı yol alabilmesi için çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Toplumda kadın ve kadın araştırmaları konusu konuşulduğunda ağırlıklı olarak konunun öznesi kadın oluyor. Ancak toplumda çoğu zaman avantajlı olduğu düşünülen erkeğin, ona biçilen cinsiyet rolü bağlamında yaşadığı sorunlar sıkıntılar ve hatta krizler olabilmekte. Toplum tarafından kadına olduğu gibi erkeğe de kalıplar çizilebilmekte. Bu kalıpların erkekler üzerinde ne gibi etkiler olduğunu ve daha dengeli bir yaşamın nasıl oluşturulabileceğini ALKÜKAM ailesinin tek erkek Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Dr. Mustafa Büyükgebiz ayrıntılarıyla anlatacak.” dedi.


“TOPLUMSAL CİNSİYET KADIN VE ERKEĞİN ROLÜNÜ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ETKİLİYOR”


Dr. Büyükgebiz, ALKÜ Eğitim Fakültesi Başöğretmen Atatürk Konferans Salonunda gerçekleşen seminerde katılımcılara, “Erkeklik, Erkeklik Krizleri ve Babalık Rolleri”nin Türkiye ve dünyadaki örnekleri karşılaştırmalı olarak aktardı. Erkeklik konusunda akademik çalışmaların yeni yeni popüler olmaya başladığını söyleyen Dr. Büyükgebiz, “Erkeklik konusu hakkında günlerce konuşma yapılabilir. Erkek ve erkeklik farklı kavramlardan oluşuyor. Toplumsal cinsiyet konusunda toplumlara ve tarihlere göre erkek ve kadınlara roller yüklenmiştir. Popüler kültür çalışmalarında dizilerde erkeklere şiddet ve tehdit rolleri yüklenirken, kadınlara da hüzün içeren roller verilmiş. Bunun yanında toplumun geneline bakıldığında erkeğe bir “Erklik” rolü biçilmiş. Erkeklik bu biçilen rollere göre yaşanıyor ve toplumda bazı sorunlara da yol açıyor. Toplumsal cinsiyet rolleri tarihsel dönemlerde incelendiğinde antik çağlarda nüfus az ve her bir bireyin avcılıkta katkısı çok önemli. Avcılık ve toplayıcılıkta kadın ve erkekler birlikte çalışıyorlar ve arada çok ciddi farklar yok. Tarım devrimiyle birlikte mülkiyet kavramı ortaya çıkıyor ve fiziksel güç önemli oluyor. Bu dönemde de kadın rolü gerilere gitmiştir. Orta çağ döneminde de kadının sesi duyulmaz olmuş. Günümüzde ise özellikle şehirlerde kadın ve erkek müşterek olarak geçinmeye çalıştığı için toplumsal cinsiyet alanındaki farklar kapanıyor. Bunun yanında çocukluktan beri cinsiyetlere yüklenen anlamlar da bireylerin davranışlarını belirliyor.” dedi.
“KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİ HEPİMİZİN SORUNU”

Dr. Büyükgebiz, babalık rollerine de değinerek, günümüzde babalığın tanımının yapılan çalışmalarla birçok kategoride değerlendirildiğini söyledi. Bekar ve genç erkeklerin baba olduktan sonra ‘Erklik” özelliklerinden bazılarının kaybolduğunu ve babalık rolünün bazı alanlarda daha baskın geldiğini söyleyen Dr. Büyükgebiz, “Yapılan çalışmalar sonucunda otoriter baba, mükemmeliyetçi baba, geleneksel baba gibi babalık rolleri kategorilere ayrılmış. Bazı babalar çocuklarına samimi olmayı doğru bulmazken bazı babalar da çocuklarına aşırı düşkün olabiliyor. Bunun yanında bazı babalar ev işlerinden tamamen eşinin sorumlu olduğunu belirterek bu işlere karışmazken, bazı babalar da ev işlerinin tamamen ortak yapılması gerektiğini söylüyor” dedi. Büyükgebiz,, kadın-erkek eşitsizliği sadece kadınları değil hepimizi etkileyen bir mesele olduğunu da söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Seminer boyunca katılımcılar Öğr. Gör. Dr. Mustafa Büyükgebiz’e sorular da sordu. Seminer sonunda ALKÜKAM Müdürü Doç. Dr. Sibel Nalbant, Büyükgebiz’e teşekkür belgesi takdim etti. Program toplu hatıra fotoğrafıyla sona erdi.


 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81