Yeni sınav tekniği neler getirecek?

Yeni sınav tekniği neler getirecek?

04 Ekim 2017 Çarşamba 20:15
Yeni sınav tekniği  neler getirecek?
Özel Alanya Final Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni Büşra Özcan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni yaptığı düzenleme ile değiştirilecek olan liselere geçiş sınavı şekil ve içeriği konusunda bilgiler verdi. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni yaptığı düzenleme ile liselere geçiş sınavı şekil ve içerik olarak değiştiriliyor. Bu sınavın zamanı, uygulama yöntemi ve hangi tür liselere sınav ile seçim yapılacağı konusunda tam bir netlik olmasa da bilinen tek gerçek sınavın ‘Çoktan Seçmeli’ dediğimiz test tekniği ile değil ‘Açık Uçlu Soru’ tekniği ile yapılacağıdır. Peki, günlerdir ülke gündeminin ilk sırasında yer alan bu “Açık Uçlu Soru” nedir? 
Özel Alanya Final Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni Büşra Özcan, yeni sınav tekniği ile ilgili bilgiler vererek nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde öğrencileri uyardı. Özcan şöyle konuştu: 
Açık Uçlu Soru öğrencinin özgün ve yaratıcı düşünme gücünü, yazılı anlatım yeteneğini, belli konularda ön görüsünü, analiz becerisini ölçmeye yönelik hazırlanmış bir ölçme değerlendirme tekniğidir.
‘Açık Uçlu Soru’ların yanıtı öğrenci tarafından bulunup yazılı olarak verilmesi gereken sınavlardır. Yazılı yanıtlar bir kelime, bir rakam veya en fazla bir cümleden oluşacak ise kısa yanıtlı yazılı sınav, daha fazla işlem ve yazı gerektiriyorsa da uzun yanıtlı yazılı sınav adını alır. Milli Eğitim Bakanlığının her ders için yayınlamış olduğu açık uçlu soru örneklerini incelediğimiz zaman hem kısa, hem de uzun yanıtlı sorularla karşılaştık.
Kısacası açık uçlu sınavlarda seçenek sunulmadığı için sorunun yanıtını öğrencinin bulması gerekir. Çoktan seçmeli sorunun yanıtı soru formu içerisinde yer alır. Bu tip sorularda doğru cevabı tahminle bulma şansı vardır. Ancak açık uçlu sorunun yanıtını bilmiyorsanız, tahminle bulamazsınız.
Öğrenciler sınav heyecanının içerisinde bir de soru tarzı değişikliğinin gerginliğini yaşamasınlar. Zaten çok uzun zamandan beri sınav için çalışma yapıyorlar. Sorular çalıştıkları ve belirlenen müfredat programının içinden gelecek. Emin olsunlar ki çok rahatlıkla yapabilecekleri sorular ile karşılaşacaklar panik olmalarına gerek yok.
NELERE DİKKAT ETMELİ:
Kısa cevaplı sorularda zihinden geri getirme çok önemli. Bu yüzden bol bol kitap okumaları, okuduğu metinleri anlamaya çalışmaları onlar için çok yararlı olacaktır. 
Öğrencilerin ezberci bir öğrenme yaklaşımdan daha ziyade kavramaya yönelik çalışmaları, zihinsel haritalar çıkartıyor olmaları, kavramları karşılaştırabiliyor olmaları ve özellikle kavramların aralarındaki benzerlikleri yapabiliyor olmaları çok önemli. 
Açık uçlu sorularda dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri de  el yazısı, okunaklı bir el yazısı yazmaları gerekecek.
Çoktan seçmeli sorularda öğrencinin şıklardan doğru cevabı bulması gibi bir durum söz konusuydu şimdi artık açık uçlu sorularda böyle bir durum olmayacak ve öğrencinin istenilen bilgiyi öğrenmiş olması gerekecek ki doğru bilgiyi verebilsin.
Alfabemizde birbiri ile çok yakın harfler bulunmaktadır. SŞCÇIİOÖUÜGĞILEFVY. Bu harfleri içeren yanıtlarda harfin görme bozukluğuna, dikkatsizliğe, yoğunluğa bağlı yanlış yazımına dikkat edilmelidir.
Yazımı sıklıkla yanlış yapılan, hatta doğru bilinen yanlışlar tarzında sözcüklerin (kıral/kral, tırafik/trafik, davranışcı/davranışçı, meristem/merisitem vb.) yanıt anahtarı olması halinde ölçülen özellik bilginin kendisi değil bilindiği formu olacaktır. Bu anahtarlanmış yanıtla eşleşmediğinde puan alınamayacaktır.
Ağız bakımından farklı sözcüklerin yanıt anahtarı olması halinde öğrenci yanıtı anahtarlanmış yanıtla eşleşmediğinde puan alınamayacaktır. ( seyirmek = titremek, çığırmak = bağırmak)
Ve en önemlisi zamanı kullanabilme. Çoktan seçmeli soru şekline alışkın olan öğrenciler bolca yazı alıştırmaları yaparak zaman kullanabilmeyi öğrenmelidir.Sayısal içerikli sorular için de çok sayıda problemi zihinden değil kağıt , kalem kullanarak  çözmek yararlı olacak.
Açık uçlu soru uygulamasının uzun yıllardan beri dünyada birçok Avrupa ülkesinde ve Amerika da yıllardan beri kullanılan bir uygulamadır. En önemli faydası aslında sınav içerisinde öğrencinin gerçekten öğrendiği bilgileri aktarmasını sağlayacak ezbercilikten uzak, yorumlama güçlerini artıran, öğrendiklerini daha rahat şekilde kâğıda geçebilecekleri bir sınav şeklidir.
Son Güncelleme: 04.10.2017 20:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81