Yurtdışı Seyahati İçin İlk Adım: Pasaport Nasıl Alınır?

Yurtdışı Seyahati İçin İlk Adım: Pasaport Nasıl Alınır?

07 Haziran 2018 Perşembe 12:48
Yurtdışı Seyahati İçin İlk Adım: Pasaport Nasıl Alınır?

Seyahat etmek; hemen herkesin hayalini kurduğu, oldukça eğlenceli, maceralar ile dolu bir eylemdir. Bunun için yurtiçinde seyahat edebileceğiniz eşsiz pek çok tatil mekânı bulunmaktadır. Ancak seyahatinizi yurtdışı için planlamak isteyebilirsiniz.  Bunun için yapmanız gereken şeylerden ilki pasaport almaktır.

Pasaport, kendi ülkenizden başka bir ülkeye seyahatiniz sırasında mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken bir belgedir. Vizesiz ülkelerde pasaport gerekmiyor. Aslında pasaport için yurtdışında kullanacağınız kimliğiniz de diyebiliriz. Kimliğinizi nasıl yanınızdan ayırmıyorsanız, seyahatiniz boyunca pasaportunuz da mutlaka yanınızda olmalıdır. Peki, pasaport çeşitleri nelerdir?

Pasaport Çeşitleri

Bordo Pasaport

Bordo pasaport, Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC vatandaşlarının alabildiği bir pasaport çeşididir. Umuma mahsus pasaport olarak da bilinen bordo pasaport, vize gerektiren ülkelere seyahat için alınmalıdır.

Yeşil Pasaport

Hususi pasaport olarak da bilinen yeşil pasapor;, TBMM eski üyelerinin, eski bakanların, birinci, ikinci ve üçüncü derece devlet memurlarının alabildiği bir pasaport çeşididir. Bu pasaporta sahipseniz pek çok ülke için vize almanız dahi gerekmiyor.

Gri Pasaport

Devlet tarafından yurtdışında görevlendirilen kişilere verilen bu vize sayesinde, birçok ülkeye vize alınması gerekmiyor. Ayrıca görevlendirilen bu kişilerin eşi ya da çocuğu iseniz de gri pasaporttan yararlanabilirsiniz.

Siyah Pasaport

Diplomatik pasaport yani siyah pasapor; konsoloslara, dışişleri bakanlarına, TBMM görevlilerine, cumhurbaşkanlarına ve diğer yüksek kademeli devlet çalışanlarına verilen pasaport çeşididir. Yine birçok ülkeye siyah pasaport sayesinde vizesiz gidilebiliyor. Vizesiz seyahat edilebilen ülkeler ile ilgili detaylar için seyahat blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81