Yumurta Donasyonu

Yumurta Donasyonu

12 Haziran 2018 Salı 18:12
Yumurta Donasyonu

Çok sayıda evli çift istedikleri halde çocuk sahibi olamayabiliyorlar. Kimi durumlarda kadının yumurta üretememesine bağlı olarak çocuk sahibi olmak mümkün olmayabiliyorken kimi durumlarda ise kadın rahmi çocuğu tutmak için elverişli olmayabiliyor. Bu tarz biyolojik ve durumlarda yumurta bağışçılarından yumurta vericisi olarak yararlanmak gerekebiliyor.

Yumurta bağışı, yardımlı üremenin, hamile kalmanın bir parçasıdır. Yumurta donörü olmak için hem fiziksel hem biyolojik hem de psikolojik olarak sağlıklı ve hazır olmak gereklidir. Tüm bu etkenlerin yanı sıra birçok testten geçilmektedir ve bir dizi önemli kriteri bulunmaktadır. Son yıllarda kadınların doğurganlık özelliklerinin yaşam koşullarına, sosyal etkenlere, biyolojik sebeplere bağlı olarak azalması yumurta donasyon yönteminin daha da yaygınlaşmasına neden oldu. Yardımlı üremenin bu yöntemi, yumurtalık yetmezliğinda, kalıtsal hastalıklarda, kromozomal anomaliler deve endometriozisden etkilenen kadınlarda da uygulanmaktadır. Yumurta bağışı, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin anne ve baba olmalarına yardımcı olur. Yumurta donasyon süreci, yumurtalarını alıcı bir hastaya veren ve hamile kalma şansını artıran bir bağışçıyı gerektirir.

Yumurta Donasyonu Nedir?

Herhangi bir kadın belirli sebeplerden dolayı yardımlı üremeyi tercih edebilir. yani yumurta nakli, normal koşullarda kendi yumurtaları ile gebe kalma şansı olmayan kadınlara uygulanır. Anne adayı kadınların hamile kalma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu bir tedavi sistemidir. Yumurta nakli (yumurta donasyonu) tıbbi yönteminde, biyolojik yapısında sağlıklı yumurta üretimine sahip yumurta donörlerinden elde edilen yumurtalar, bbek sahibi olmak isteyen erkekten ya da sperm donöründen alınan spermle döllenerek embriyo haline getirilir. Meydana gelen bu embriyolar yumurta nakli gerçekleştirmek isteyen anne adayının rahmine tüp bebek yöntemi ile yerleştirilir ve anne adayı hamile kalır.

Yumurta Bağışlama Sürecine Kimler Katılabilir?

Yumurta bağışında bağışçı ve alıcı olmak üzere iki verici vardır. Yumurtalarını bağışlamayı seçen kişiler bunu para karşılığı değil, fedakârlık içeren duygularla gerçekleştirirler Bağışçılarla ilgili durum ülkeden ülkeye farklılıklar gösterebilirler. Bazı ülkelerde bağışçının ismi bilinebilirken bazı ülkelerde yumurta bağışçısı anonim olarak kalabilir. Genel olarak, yumurta bağışı süreci başlamadan önce uygun bir verici bulunmalıdır. Yumurta donasyonu ile bebek sahibi olmak isteyen bir anne adayı halihazırda uygun ve onaylanmış yumurta bağışlarından birini kullanabilir. Belirli bir donör profilinin, tıbbi muayene ve genetik test de dahil olmak üzere uygun bir eşleşme olmasını sağlamak için birkaç test yapılmalıdır.

Sağlık: Genel sağlık için yapılan testlere ek olarak, bir yumurta donörü için tıbbi tarama süreci, donörün kan tipini ve taşıyabileceği her tür bulaşıcı hastalığın belirlenmesine yönelik testleri de kapsar. Ayrıca, bu tür testler, bağışçının hem yasal hem de yasadışı uyuşturucu kullanımını da belirler. Yumurta vericisi cinsel olarak aktifse, eşinin komplikasyonları beraberinde getirebilecek herhangi bir cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olup olmadığını belirlemek için tarama yapılması gerekebilir.

Genetik: Genetik tarama süreci, yumurta donörünün aile öyküsünün değerlendirilmesini içerir. Bu, vericinin kalıtsal hastalıkları veya genetik bozuklukların geçme olasılığına sahip olup olmadığını belirlemede yardımcı olur.

Doğurganlık: Doğurganlık tarama sürecinde yumurta vericilerinin yumurtalıkları yumurta üretme yetenekleri açısından incelenir. Bu tipik olarak fiziksel ve pelvik muayenenin yanı sıra çeşitli kan testleri ile gerçekleştirilir. Ek olarak, yumurta vericisinin yumurtalık fonksiyonunu ve rezervini belirlemek için vajinal testler de yapılabilir.

Psikolojik: Kişinin yumurtalarını bağışlamakla ilgili psikolojik sorunlar olabileceğinden, bağışçının bazı psikolojik taramalardan geçmesi gerekir. Bu genellikle, vericinin yumurtalarını bağışlamanın hem potansiyel risklerini hem de faydalarını tam olarak anladığını belirlemek için bir psikologla görüşmeyi içerir.

Yumurta Bağışı Sürecinde Neler Gerçekleşir?

Tüm tıbbi ve yasal hususlar dikkate alındığında, yumurta bağışı sürecini oluşturan iki süreç vardır. Bunlar genellikle “yumurta donörü döngüsü” ve “alıcının döngüsü” olarak adlandırılır. Her iki döngünün ilk adımı, doğum kontrol hapları veya başka bir ilaç formu yoluyla, vericinin ve alıcının doğal adet döngüsünü senkronize etmektir. Bir sonraki aşamada, donör yumurtalık uyarımının sürecini oluşturmak için günlük enjeksiyonları kullanmaya devam eder, böylece yumurtalıkların ürettiği yumurtalar daha olgunlaşır. Bu arada, alıcı hamile kalma olasılığını artırmak tedaviden geçmektedir. Vericinin yumurtaları alındıktan sonra, alıcının eşinden toplanan sperm numunesi ile döllenme gerçekleştirilir ve embriyo oluşumu başlar. Son olarak da embriyo alıcıya transfer edilir.

Bu iki döngünün eşzamanlı olarak gerçekleşmediği durumlarda, donörün yumurtaları daha erken bir tarihte toplanır ve dondurulmamış yumurtalar, dondurulmuş bir yumurta ile korunur. Bu prosedür, gelecekte anne olmak için doğurganlığın korunmasını düşünen kadınlar tarafından da kullanılabilir.

Yumurta Donasyonu Yaptıranlar Doğan Bebekle Benzerlikler Taşır Mı?

Yumurta donasyonu ile ebeveyn olanlar, bebekleri ile organik bir bağ kurarlar. Dünyaya gelen bebekler genlerinin yarısını babalarından alırlar ve yumurta donasyonu yaptırmış olan annelerinin RNA’sına sahip olacakları için benzer özellikle gösterirler.

Yumurta bağışı ile hamile kalan kadınlar, normal yollarla hamile kalan kadınlarla aynı süreçleri yaşarlar ve hormonal değişimler yaşarlar. Annelik iç güdüsü gelişir ve bebekleri ile bağ kurmaları hiç de zor olmaz.

Son Güncelleme: 29.06.2018 16:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81