Risk Yönetimi Nasıl Yapılır?

Risk Yönetimi Nasıl Yapılır?

19 Mart 2018 Pazartesi 22:10
Risk Yönetimi Nasıl Yapılır?

Risk yönetimi, farklı kurum ve kuruluşlarda, farklı yöntem ve yaklaşımlar ile uygulanan bir yönetim aracıdır. Amaç ve hedefler ile ilgili olan risk yönetiminin projelere katkısı çok büyüktür.  

Risk yönetimi, faaliyetlerdeki risklerin belirlenmesi, çözümlenmesi ve tepki verilmesini kapsar. Bütün bu süreçlerin sonunda olumlu olayların sonuçlarının artırılması ve olumsuz olayların en aza indirilmesi sağlanır. Bir şirketin geleceğindeki belirsizlik ya da mali sıkıntılar, tehditler risk kapsamına girer. Bu yüzden risk yönetimini doğru bir şekilde gerçekleştirmek şirkete tahmin ettiğimizden daha fazla katkı sağlar. RİSK yönetiminin ana süreçleri arasında risk yönetimini planlama, risk belirleme, nitel ve nicel risk çözümlemesi, riske tepki planlama ile risk izleme ve kontrol yer alır. Detaylı olarak bahsedilen bu ana süreçler dört aşamaya indirilebilir. Risklerin ne türden olacağının tahmini belirleme aşamasında yer alır. Riskleri öncelik sırasına göre numaralandırarak nicelemem gerekiyor. Göz ardı edilemeyecek riskler ile ilgilenmek için bir acil durum planı oluşturmak risk yönetimini gerçekleştiren kişilere kolaylık sağlar. Ayrıca izleme ve kontrol aşamasında olası riskler gözlenerek ve gerektiğinde değişiklikleri yöneterek firmanın en az zararla süreci atlatmasını sağlar. Risk yönetimi işletmelerde farklı amaçlar için yapılır.

Rekabet için risk yönetimi, rekabetin ciddiye alınması ile başlar. Pazar riskleri için risk yönetiminin doğru yapılabilmesi için pazarların düşebileceği, yeni bir teknolojinin alanı ne kadar değiştirebileceği ile ilgili riskler dikkate alınmalıdır. Finansal riskler ise bir şirket için hayati önem taşır. Kâr ve zarar durumları, yeterli kaynak sağlama ve nakit para akışları finansal riskler kapsamına girer. Bunların dışında yetenek, itibar, IT, yenilik ve ilişki riskleri de yönetilmesi gereken riskler arasında yer alır. EY firması, artan rekabet ortamında işletmelerin risk yönetimini doğru olarak yapabilmesi ve şirketin geleceğinin güvence altına alınabilmesi için bazı hizmetler verir. Firmaların risk yönetimi gerektiren alanlara odaklanmalarını sağlar. Bu sayede verimli ve sürdürülebilir risk kapsamı ve yönetim sistemleri kurmayı amaçlar. Risk yönetimi bir şirketin olmazsa olmaz planlarından biridir. Şirketin sağlam bir geleceğinin olabilmesi için bu sürecin verimli bir şekilde geçirilmesi gerekir. Bu da ancak bazı firmalar ile iş birliği yaparak gerçekleştirilir. Şirketin güvencesi için gerekli olan bu süreç yönetimi uzmanlar tarafından yapılmalıdır.                                         

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81