İslami Rüya Yorumları

İslami Rüya Yorumları

05 Mart 2018 Pazartesi 17:57
İslami Rüya Yorumları

Rüya ve rüyaların yorumlanması hususları doğu kültüründe önemli bir yer tutar. Yine aynı şekilde İslam kültüründe de rüya ve rüya üzerinden yapılan tabirlere geniş verilmiştir. Özellikle Yusuf Suresi başta olmak üzere çeşitli surelerde rüya tabirlerine yer verilmesi, İslam aleminde de rüya yorumlama işinin yaygınlaşmasına vesile olmuştur denilebilir. Görüldüğü üzere karmaşık bir olgu olan rüyalar, toplum ve insan hayatında önemli bir yer edinmiştir. Rüyaların tabir edilerek çözümlenmeye çalışılması da insanın ilgisini çeken önemli bir unsur olmuştur.



Rüya gerçeği ile ilgili olarak dinimizin birincil kaynağı olan Kuran-ı Kerim'de çeşitli surelerde bahsedilmektedir. Yusuf Suresi ve Saffat Suresi'ndeki ilgili ayetler şu şekildedir: "Hani bir zamanlar Yusuf babasına 'ey babacığım!' demişti. Ben rüyamda on bir gezegen, bir de Güneşi ve Ayı gördüm; hepsi de yerlere kapanarak beni saygıyla selamlıyorlardı.” “(Yakup):'Ey yavrucuğum!' dedi, Rüyanı kardeşlerine anlatma, sonra sana karşı tuzak kurarlar; çünkü şeytan insan soyu için apaçık bir düşmandır!" (Yusuf, 4-5) "Çocuk kendisiyle birlikte koşup yürüyecek yaşa gelince İbrahim ona, “Yavrum, ben rüyamda seni boğazladığımı gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?” dedi. O da, “Babacığım, emrolunduğun şeyi yap. İnşaallah beni sabredenlerden bulacaksın” dedi." (Saffat, 102)



Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'de rüya ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse, o Allah'tandır. Bunun için Allah'a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse, o şeytandandır. Şerrinden Allah'a sığınsın ve onu kimseye de açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir."



Görüldüğü üzere rüya haktır fakat rüya bir ilim olmadığından onunla amel edilmez denilebilir. Veya şöyle denilebilir; rüyaya göre hareket ve rüyaya istinad etmek doğru değildir. Fakat insanoğlu rüyada gördükleri semboller üzerinden yorum yahut tabir ettirerek bu husustaki meraklarını giderme ihtiyacı ile karşı karşıyadır. Bunun için yazılan bir takım eserler yanında günümüz internet teknolojisi ile sunulan rüya tabirleri çalışmaları mevcuttur. Dini açıdan veya İslam büyüklerinin tabirlerini içeren sitesi bu hususta verilebilecek en önemli kaynaklardandır. Zira Seyyid Süleyman, İbni Sirin, İmam Nablusi gibi zatların tabirlerini bu çalışma içerisinde bulabilmeniz mümkün olacaktır.



İnsanlar rüya tabirinde herkese güven duymadığından belirtilen Rüya Tabirleri Ansiklopedisi yahut bunlardan derlenmiş olan internet siteleri vasıtasıyla bu ihtiyacına cevap aramaktadır. Bu eserleri popüler yahut dini eserlerin satıldığı kitapçılarda rahatlıkla bulabilirsiniz. İnternet ortamında rüya tabir ettirmek isterseniz sizlere islamiruyatabirleri.com sitesini özellikle tavsiye ediyoruz. Zira rüyaların İslami açıdan tetkik edilip tabirinin sunulması noktasında mahir eserlerden derlenmiş rüya tabirnamesidir diyebiliriz. Rüyalarınızın yorumunu dan öğrenebilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81