Evaporatif klimalar sıcak ve kuru iklimlerde , neden daha iyi soğutur?

Evaporatif klimalar sıcak ve kuru iklimlerde , neden daha iyi soğutur?

18 Nisan 2018 Çarşamba 23:14
Evaporatif klimalar sıcak ve kuru iklimlerde , neden daha iyi soğutur?

Evaporatif klimaların çalışma mekanizması nedeniyle ve bu mekanizmanın yarattığı potansiyel ile hava ne kadar sıcak ve kuru ise o kadar verimli çalışacaktır. Tam tersi bir ifadeyle, ortam sıcaklığı ve nemi ne kadar düşükse evaporatif klimadan alınan verim de o kadar düşük olacaktır.

Evaporatif klimalar buharlaşan suyun, bulunduğu yerden sıcaklığı alması prensibine dayanmaktadır. Su buharlaştığında gaz haline gelen sıvı sıcaklık enerjisini de içine hapsetmekte ve ortamdan uzaklaştırmaktadır. Bu da ortamın serinleyerek soğumasını sağlamaktadır.

Bundan dolayı, ortamın nemi ne kadar azsa sıcaklık enerjisi buharlaşma yoluyla o kadar giderilecektir. Örneğin ortamın nemi % 95 ise evaporatif soğutucunun sadece % 5’lik bir soğutma potansiyeli kalacaktır. Bunun aksine ortamın nemi %5 ise o zaman evaporatif soğutucunun % 95’lik bir soğutma potansiyeli bulunacaktır ve verimliliği yüksek bir seviyede olacaktır.

Sonuç olarak, sıcak ve kuru olan iklimler için en iyi soğutma biçimi evaporatif soğutmadır.

Daha fazla bilgi için lütfen bize ulaşınız.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81