Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatı; sağlıksız ve gereğinden fazla beslenme sonucunda kişinin midesinin çok büyümesi, artık doyma hissini çok geç yaşıyor olması ve çok iştahlı olması durumunda uygulanan bir operasyondur.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatı; sağlıksız ve gereğinden fazla beslenme sonucunda kişinin midesinin çok büyümesi, artık doyma hissini çok geç yaşıyor olması ve çok iştahlı olması durumunda uygulanan bir operasyondur.

04 Kasım 2016 Cuma 17:09
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme

Tüp mide ameliyatı; sağlıksız ve gereğinden fazla beslenme sonucunda kişinin midesinin çok büyümesi, artık doyma hissini çok geç yaşıyor olması ve çok iştahlı olması durumunda uygulanan bir operasyondur. Obezite cerrahisi ameliyatlarından birisi olan tüp mide ameliyatı, midenin geniş olan bölümünün uzunlamasına kesilerek midenin yaklaşık % 80 oranında küçültülmesi işlemidir. Mide dokusunda üretilen kişinin açlık hissini, iştahını artıran Ghrelin adlı madde, bireylerde sürekli acıkma duygusu uyandırmaktadır. İşte bu dokunun da tüp mide ameliyatı esnasında alınmasıyla ameliyat sonrasında hastanın açlık hissi, iştah eşiği de yükselmiş olmaktadır. Tüm bunlardan yola çıkarak başlangıçta aşırı obez hastalarda ilk evre uygulaması olarak yapılan tüp mide ameliyatı ameliyatının günümüzde başlı başına bir tedavi yolu olduğu söylenebilir. Tüp mide ameliyatı hem kapalı ameliyat (laparoskopi) şeklinde yapıldığından konforlu hem de sonuçlarının başarılı olması açısından da tercih edilirliği yüksektir. Ancak bahsi geçen bu başarının bir bölümü de ameliyat sonrası hastanın ciddi bir diyet ve sağlıklı beslenme programına uyması ile mümkündür. Zira ameliyat sonrasında hastanın midesi sadece 1 buçuk su bardağı sıvı alabilecek hacme ulaşmış, aşırı derecede küçülmüştür. Bu bakımdan ameliyat öncesindeki gibi yemek, içmek hem imkansız hem de istenen sonucu verme konusunda başarısız olacaktır. Doktorların beslenme önerileri ve listelerine harfiyen uyan hastaların kısa süre içinde sağlıklı bir şekilde kilo verdikleri ve iyileşme gösterdikleri gözlenmektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme kuralları

için kesilerek yaklaşık % 80’i çıkarılan midenin iyileşme süreci çok hassastır. Açık ameliyatlardaki gibi ciddi yaralar, dikişler olmamakla birlikte midenin kesilen yerlerinin yeniden birleştirilmesi için dikiş atılmıştır. Bu bakımdan öncelikli olarak bu mide kesesinin iyileşmesi amaçlı, ilk bir ay boyunca yumuşak, püre kıvamında, sulu gıdalar tüketilir. Bu şekilde hem hasta hacmi küçülen yeni midenin alacağı kadar yemeye alışacak hem de kilo vermeye başlayacaktır. Bu dönemde hasta kesinlikle küçük miktarlarda, bir öğünde yaklaşık bir buçuk bardak kadar tüketmeli, ancak metabolizma için gerekli olan vitamin, mineral ve kalsiyumu da almış olmalıdır. Bunlara ek olarak doktorun önerileri doğrultusunda egzersiz ve yaşam tarzı değişiklikleri de ihmal edilmemelidir.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme aşamaları

  1. Ameliyattan 3 gün sonra hasta yavaş yavaş günlük gıdalarla beslenmeye başlayacaktır. Öncelikle berrak sulu gıdalar tercih edilir. Örneğin; su, çay, elma suyu, komposto, et suyu bunlar arasında sayılabilir. Ortalama 6. günden sonra hastada her hangi bir sorun gözlenmiyorsa çorba, yoğurt, yumuşak beyaz peynir, bisküvi gibi besinler de beslenmeye eklenir. Ancak burada unutulmaması gereken husus, bu gıdaların kesinlikle küçük miktarlarda ve sık aralıklarla tüketilecek olmasıdır.
  2. Bu aşamada yine sulu ve yumuşak gıdalarla beslenmeye devam edilir. Katı ya da pütürlü gıdalar da blenderdan geçirilerek iyice küçültülmüş halde tüketilebilir. Ancak yine küçük porsiyonlarla ve sık aralıklarla beslenmek esastır. Bu dönemde hastanın protein, vitamin, mineral ve kalsiyum eksikliği yaşamaması için tüm besin gruplarından alması önerilir. Bu şekilde beslemeye ameliyat sonrasında 1 ay boyunca devam edilmelidir. Örneğin az yağlı süt, ayran, yoğurt, az miktarda kıyma eklenmiş iyi pişmiş sebze yemekleri, çorba, patates püresi, haftada 3 adet az pişmiş yumurta, blenderdan geçirilmiş baklagiller yemeği bu aşama için uygundur. Bu şekilde günde 6 öğün beslenilmeli, ilk haftalar bir öğün yaklaşık küçük bir su bardağının alabileceği kadar, 1 ayın sonunda da 1 bucuk bardak civarında olacaktır. Bu aşamadaki en önemli hususlardan birisi de yiyeceklerin kesinlikle çok ağır bir şekilde ve çiğnenerek tüketilmesidir. Hızlı yemek mideyi yoracaktır.
Su tüketimi Tüp mide ameliyatının ardından su miktarını doğru ayarlamak ve günde en az 1 buçuk litre su içmek gerekmektedir. Ancak bu sular yemekle birlikte değil, öğün aralarında içilmeli, yemekten sonra en az yarım saat geçmesi önemlidir. Bu dönemde su, taze sıkılmış meyve suyu, çay, sade maden suyu ve az yağlı süt, ayran tüketilebilir. Bu sıvı içerikler kesinlikle yavaş yavaş ve tüm güne yayılarak içilmelidir. Multivitamin alımı Hastanın yıllardır alıştığı beslenme düzeni tamamen değiştiğinden ve besin miktarı çok azaldığından tüp mide ameliyatından sonraki ilk 1 yıl vitamin eksikliği yaşanır. Bu sebeple de tırnaklarda güçsüzlük, saç dökülmesi, halsizlik, sürekli yorgunluk hali gözlenebilir. Bunu önlemek ya da en aza indirebilmek adına ameliyat sonrasındaki 1 yıl boyunca günlük multivitamin alınması doktor tarafından önerilecektir. Ameliyattan 1 ay sonra çiğnenebilen ya da suda eritilen vitamin ve mineraller alınabilir. Genellikle 1 yıl boyunca günde 1 adet kullanılan multivitaminler yeterli olurken kimi zaman özellikle kadınlarda B12 vitamini, kalsiyum ve demir alımına miktar azaltılarak devam edilebilir. Zaten ameliyat sonrası süreçte ortalama 3 ayda bir tahlil yapılır ve her hangi bir eksiklik görülürse, bu oranlar artırılabilir.

Tüp mide ameliyatı sonrasında tüketilmemesi gereken besinler

Öncelikle altını çizmekte fayda vardır ki; konsantre hazır gıdalar ameliyat sonrası ilk 1 yıl içinde kesinlikle yasak, sonrasında ise çok da tavsiye edilmeyen besinlerdir. Zira bunlar normal sağlık koşullarına sahip bireyler için de uygun görülmemektedir. Özellikle kızartılmış yiyecekler ve alkol tamamen yasaktır. Örneğin; şeker, gofret, dondurma, çikolata, konserve, reçel, bal, pekmez, marmelat, çörek, kek, pasta, börek, hazır meyve suları, şekerli, asitli içecekler kesinlikle uzak durulması gereken besinlerdir. Ayrıca çiğ sebze, meyve ve tamamen toz haline getirilmemiş ceviz, fındık, fıstık, badem, mısır ve tıkanıklığa yol açabileceği için lifli gıdalar tüketilmemelidir.
  1. Tüp mide ameliyatının ardından geçen 1 ay içinde mide kesesi tamamen iyileşmiş durumdadır. Bu sebeple de beslenmede yarı katı, ancak yine yumuşak dokulu besinler tüketilebilmektedir. Bu dönemde yağ ve şeker bakımından zengin gıdalar yerine protein içerikli besinlere ağırlık verilmelidir. Bu süreçte bir öğün toplamda 1 bardaktan biraz fazla olmak kaydıyla, günde 3 öğün yemek ve arada iki kez de atıştırmak tavsiye edilir. Ameliyat sonrasında kişi tokluk hissetmeye başladığı anda yemeyi bırakmalı, tam olarak doyuncaya kadar yemeye devam etmemelidir. Aksi halde mide ağrısı yaşanabilir, hasta kusabilir. Yeme, içme etkinliği kesinlikle çok yavaş ve uzun süreli olmalı, iyi çiğnenmeli, bir öğün yaklaşık 20 dakika, yarım saat kadar sürmelidir. Yemek esnasında sıvı tüketiminden kaçınılmalı, sıvılar öğün arasında alınmalıdır. Bu dönemde kırmızı et gereklidir, ancak kesinlikle kıyma şeklinde, çok küçük parçalı olmalıdır. Tüm bu öneriler ışığında ameliyattan 1 ay sonra sonraki süreçte pişmiş yumurta, sebze, fasulye, baklagiller, tam buğday ekmeği, az yağlı yoğurt, süt, ayran, kefir, ızgarada pişmiş ya da haşlama küçük parçalanmış kırmızı et ve tavuk tüketilebileceği söylenebilir.
Tüp mide ameliyatının ardından 3 ay geçtiyse artık sınırlamalar azalmış hatta kalkmıştır denilebilir. Bu süreçten sonra yine doktorun önerileri göz önünde bulundurularak az yağlı olmak kaydıyla tüm besinler tüketilebilir. Hasta iyi çiğnemek ve yavaş yemek şartıyla kırmızı et, çiğ sebze ve meyve yiyebilir, yemek esnasında 1 çay bardağından fazla olmayan su içebilir. Ancak şekerli, yağlı gıdalardan, kremalı çorbalardan, salçalı soslardan, tereyağından, fast food ürünlerden uzak durmalıdır. Bu dönemden sonra oluşturulacak beslenme alışkanlığı kişinin tüm yaşamı boyunca uygulayacağı bir hale dönüştürülmelidir. Artık beslenmedeki en önemli kural sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmektir. Böyle olursa bundan sonraki süreçte ne fazla kilo alımı ne de aşırı kilodan kaynaklı sayısız hastalık yaşanmaz. Diyetisyen eşliğinde hazırlanan beslenme programına harfiyen uyulmalı, günlük vitamin, minerali kalsiyum, protein, demir, çinko ihtiyacı eksiksiz karşılanmalıdır. Temel nokta ise; kişinin doygunluk hissettiği anda yemeyi bırakması, acıkınca yeniden ve küçük porsiyonlarla beslenmesidir.
Son Güncelleme: 04.11.2016 17:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81