Namazda Okunan Dualar ve Önemi

Namazda Okunan Dualar ve Önemi

18 Kasım 2017 Cumartesi 14:17
Namazda Okunan Dualar ve Önemi
Namazda okunması vacip veya sünnet olan bir takım dualar vardır. Namaz içerisinde okunan bu dualara namaz duaları denilmektedir. Namaz Duaları platformunda da bulabileceğiniz ve namazın farzlarını tamamlayan vacipler arasında yer alan namaz duaları şunladır: ilk ve son oturuşlarda okunan Ettehiyyatü duası ile vitir namazında okunan kunut duası vacip namaz dualarındandır. Yine aynı platformda bulabileceğiniz namazda okunması sünnet olan dualar ise şunlardır: oturuşlarda Ettehiyyatü'den sonra okunan Allahümme Salli ve Barik duaları ile onlardan sonra okunan dua ayetleri olarak bildiğimiz Rabbena duaları..

Bu ön bilgiden sonra görüldüğü üzere bu namaz dualarının bilinmesi yahut öğrenilmesi gerektiği anlaşılmış olmaktadır. O halde bu duaları teker teker Arapça ve Türkçe okunuşları ile öğrenmeye ne dersiniz?

Sübhaneke
Okunuşu: Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (ve celle senâük*) ve lâ ilâhe ğayrük. (* cenaze namazlarında eklenir)
Anlamı: Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.

Ettehiyyatü
Okunuşu: Ettehiyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayibât. Esselâmü aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetüllahi ve berakâtühüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Rasülüh
Anlamı: Dil ile, beden ve mal ile yapılan bütün ibadetler Allah’a dır. Ey Peygamber! Allah’ın selamı, rahmet ve bereketleri senin üzerine olsun. Selam bizim üzerimize ve Allah’ın bütün iyi kulları üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.

Allahümme Salli
Okunuşu: Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Anlamı: Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine rahmet eyle; şerefini yücelt. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine rahmet ettiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin.

Allahümme Barik
Okunuşu: Allâhümme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed. Kemâ barekte alâ İbrahîme ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.
Anlamı: Allah’ım! Muhammed’e ve Muhammed’in ümmetine hayır ve bereket ver. İbrahim’e ve İbrahim’in ümmetine verdiğin gibi. Şüphesiz övülmeye layık yalnız sensin, şan ve şeref sahibi de sensin

Rabbena
Okunuşu: Rabbenâ âtina fid’dünyâ haseneten ve fil’âhirati haseneten ve kınâ azâbennâr
Anlamı: Allah’ım! Bize dünyada iyilik ve güzellik, ahirette de iyilik, güzellik ver. Bizi ateş azabından koru.

Rabbenağfirli
Okunuşu: Rabbenâğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-Mü’minine yevme yekûmü’l hisâb
Anlamı: Ey bizim Rabbimiz! Beni, anamı ve babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.

Kunut 1
Okunuşu: Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdik. Ve nü’minü bike ve netûbü ileyk. Ve netevekkelü aleyke ve nüsni aleykel-hayra küllehü neşkürüke ve lâ nekfürüke ve nahleu ve netrükü men yefcürük.
Anlamı: Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile öğeriz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız.

Kunut 2
Okunuşu: Allâhümme iyyâke na’büdü ve leke nüsalli ve nescüdü ve ileyke nes’a ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhık.
Anlamı: Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.

Yukarıda sırasıyla işlediğimiz Sübhaneke, Ettehiyyatü, Allahümme Salli ve Barik, Rabbena, Rabbenağfirli ve Kunut dualarının tecvidine uygun şekilde ezberlenmesi namazın bazı vacip ve sünnetlerinin yerine getirilmesi açısından pek mühimdir. Çocuklarınıza en kısa zamanda bu duaları öğretmeniz onların geleceği açısından önemlidir. Namaz Suresi platformunda bu namaz dualarının yanı sıra, namazda okunan kısa sureleri  (zamm-ı sure) de öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Zira namaz içerisinde okunan dua ve surelerin tecvidine uygun şekilde öğretilmesi gayesiyle teşkil edilmesi www.namazsuresi.com un en büyük gayelerinden birisidir. Hepinizi namaza davet ediyor, hayırlı bir ömür geçirmenizi temenni ediyoruz..
Son Güncelleme: 19.11.2017 14:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81