Yaş sebze ve meyvede kayıp

Yaş sebze ve meyvede kayıp

31 Temmuz 2017 Pazartesi 18:56
Yaş sebze ve meyvede kayıp
Antalya Ticaret Borsası(ATB) Başkanı Ali Çandır, meclis toplantısında ihracatta yılın ilk 6 ayında geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 21’lik artış olduğunu ancak, yaş meyve sebzede 2013 yılına göre yüzde 15 düzeyinde bir kayıpla karşı karşıya olduklarını söyledi. 
Antalya Ticaret Borsası’nın(ATB) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Ticaret Borsası binasının toplantı salonunda gerçekleştirildi. ATB Başkanı Ali Çandır, ihracatın bu yılın ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 21 artış gösterdiğini söyleyerek, “Artış ilk bakışta iyi bir performans olarak algılansa da ihracattaki en iyi yılımız olan 2013’e göre toplam ihracatta yüzde 2 ve yaş meyve sebzede ise yüzde 15 düzeyinde bir kayıpla karşı karşıyayız” dedi.
 “EKONOMİMİZ HIZLANDIRICI OLARAK İNŞAATIN ETKİSİ ALTINDADIR”
‘Milli İstihdam Seferberliğinin’ net etkisini tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinin katkılarıyla incelendiğinde en büyük katkıyı yüzde 48 ile inşaat sektörünün sağladığını ifade eden ATB Başkanı Çandır, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tarım ve hizmet sektörleri yüzde 20’lik oranla ikinci sırada katkı sağlamıştır. Sanayi sektörü ise yüzde 12’lik oranla en düşük katkıyı sağlamıştır. Toplam istihdamın yüzde 19’unu oluşturan tarım sektörü, toplam istihdamın yüzde 54’ünü oluşturan hizmet sektörü ile ‘Milli İstihdam Seferberliğine’ aynı oranda katkı sağlamıştır. Reel ekonominin temeli diye anlatılan sanayi sektörü ise yüzde 12’lik bir katkı sağlamıştır. Buradan anlaşılmaktadır ki, hala ekonomimiz hızlandırıcı olarak inşaatın etkisi altındadır. Reel ekonominin sürdürülebilirliği bakımından inşaatı bu kadar görünür yapmak doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu sektör reel ekonomiye belirli süreli etkiler yapma özelliğine sahiptir. Yeni kabineden ekonomik büyümeye dair en büyük beklentimiz, bu ayırıcı özelliği dikkate alan bir anlayışla sürdürülebilir büyümeyi sağlayıcı politikaları önceliklendirmesidir.”
“Senet ve karşılıksız çek rakamlarında geçen yılın ilk 6 ayıyla yüzde eksi 8’lik bir azalma söz konusu"
Antalya’da protesto edilen senet ve karşılıksız çek rakamlarına bakıldığında geçen yılın ilk 6 ayıyla yüzde eksi 8’lik bir azalmanın söz konusu olduğunu belirten Çandır, tutar itibariyle yüzde eksi 42’lik bir azalış olduğunu dile getirdi. Ali Çandır, “Karşılıksız çek rakamlarına baktığımızda ise geçtiğimiz yılın ilk altı ayına göre adette ve tutarda benzer düzeyde ciddi bir düşüş olduğu görülmektedir. Adet olarak yüzde eksi 41, tutarda ise yüzde eksi 46 oranında azalışlar gerçekleşmiştir. Protestolu senet oranlarına göre karşılıksız çek oranlarında ciddi düşüşler yaşanmıştır. Çek ödemelerinde daha hassas davranmıştır” dedi.
“YÜZDE EKSİ 15 DÜZEYİNDE BİR KAYIP”
İhracatın bu yılın ilk yarısında geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 21 artış gösterdiğini söyleyen ATB Başkanı Ali Çandır, yaş meyve sebzede ihracatın yüzde 26’lık artış yaşadığını dile getirdi. Çandır, “Artış ilk bakışta iyi bir performans olarak algılansa da ihracattaki en iyi yılımız olan 2013’e göre toplam ihracatta yüzde eksi 2 ve yaş meyve sebzede ise yüzde eksi 15 düzeyinde bir kayıpla karşı karşıyayız. İhracatımızın en iyi olduğu 2013 yılında yaş meyve sebzenin toplam ihracattaki payı yüzde 38 iken, bu yılın ilk altı ayında payımız yüzde 33’e gerilemiş durumdadır. Her iki göstergeye göre de yaş meyve sebze ihracat performansımız, toplam ihracattakinden geriye düşmüş durumdadır” şeklinde konuştu.
 
Son Güncelleme: 31.07.2017 18:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81