Vitrin Mankeni Nedir?

Vitrin mankeni çeşitli ürünlerin müşteriye sunulması ve gösterilmesi için kullanılan üç boyutlu, maket figürleri kapsar. Moda dünyasında sık sık kıyafet teşhiri için kullanıldığından en sık görülen figürler insan figürleridir.

Vitrin Mankeni Nedir?

Vitrin mankeni çeşitli ürünlerin müşteriye sunulması ve gösterilmesi için kullanılan üç boyutlu, maket figürleri kapsar. Moda dünyasında sık sık kıyafet teşhiri için kullanıldığından en sık görülen figürler insan figürleridir.

04 Kasım 2016 Cuma 17:09
Vitrin Mankeni Nedir?
Vitrin mankeni çeşitli ürünlerin müşteriye sunulması ve gösterilmesi için kullanılan üç boyutlu, maket figürleri kapsar. Moda dünyasında sık sık kıyafet teşhiri için kullanıldığından en sık görülen figürler insan figürleridir. Her ne kadar günümüzde farklı vitrin mankeni modelleri ortaya çıksa da üretimde geleneksel olarak tercih edilen ölçüleri bulunmaktadır.
  • Kadın
  • Erkek
  • Kız çocuk
  • Erkek çocuk
  • Bebek
Gibi belli yaş gruplarına standart şekilde yaklaşılmaktadır. Tercih edilmelerindeki en büyük sebep ise mağaza dekorasyonu sağlamak ve müşteri ilgisini çekmektir. Özellikle hazır giyimde satışı destekleyen önemli unsurlardan bir tanesi bu mankenlerdir. Dolayısı ile mağaza sahipleri manken satın alırken belli başlı noktalara dikkat etmelidir.

Vitrine Manken Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Doğru kullanılan mankenler daha çok müşteri ve daha çok satış sağlamaktadır. Fakat manken satın alırken mağaza sahibi mekanın hitap ettiği ya da edeceği kitleyi göz önüne almalıdır. Örneğin hamile mağazaları hamile mankenler kullanmalı, çocuk kıyafetleri çocuk modeller üzerinde sergilenmelidir. Alıcının bağlantı kurabilmesi dışında sunulan kıyafetlerin iyi durması açısından da mankenin boyu ve beden ölçüsü önemlidir. Ayrıca sadece vitrin için alınmamalıdır. Yani manken sayısı önemlidir. Mağazanın içinde özellikle de kapıdan girince rahat görülebilen bölgelerde o bölümden giysiler kuşanmış mankenler oldukça çekici gözükecektir. Sonuçta bu mankenler olası giysi kombinasyonlarını göstermek ve satmak için iyi araçlardır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da alınacak mankenlerin materyalidir. Günümüzde satılan manken modelleri;
  • Polyester mankenler,
  • Plastik mankenler,
  • Prova ve terzi modelleri,
  • Özel yapım mankenler,
Olarak sıralanabilir. Pek çok mağaza sahibi daha uygun fiyatlı bir seçenek olan plastik mankenleri tercih etmektedir. Fakat polyester seçenekler daha kalitelidir ve görüntüleri daha zarif ve güzeldir. Mankenlerin arasındaki fiyat farkı ise çoğunlukla hammadde ve işçilikten kaynaklanır. Vitrin mankeni insana ne kadar çok benzerlik gösteriyorsa o kadar pahalı olacaktır.

Kaliteli Vitrin Mankenleri Kullanmanın Önemi Nedir?

Eğer kalite arayan bir müşteri kitlesi çekilmek isteniyorsa kaliteli mankenler kullanmaktan başka seçenek yoktur. Bu ürünler daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduklarından uzun vadede mağaza için de yararlı olacaklardır. Çünkü işlek mağazalarda sık sık mankenlerin giysileri ve konumları değiştirilir. Kaliteli bir vitrin mankenini giydirmek oldukça kolaydır çünkü tüm eklem yerleri giydirme şeklinde tasarlanmıştır. Yani elleri, beli, başı, ayakları, bacakları ayrılarak giydirme işlemi bu şekilde gerçekleştirilebilir. Bu alanlar tekrar birleştirildiğinde göz çarpan ayrıklıkların kalmaması görsel açıdan önemlidir ve mankenin kalitesini de gösterir. Ayrıca kaliteli bir manken mutlaka orantılı şekilde tasarlanmış olmalıdır aksi halde kıyafetleri kötü gösterir. Mankenin görünümü o ölçülerde bir insanınkine ne kadar yakınsa mankenin işçiliği o kadar iyi demektir. İyi yapılmış mankenlerde eller ve ayaklar ayrıntılıdır. Çok yönlü tasarımlarda ayaklara topuklu ayakkabı da parmak arası terlik de giydirilebilmektedir ki bu oldukça kullanışlı bir durumdur. Tabii ki taşıma açısından da kaliteli materyalden yapılmış ürünler daha kullanışlıdır. 12 ile 15 kilogram arasında değişen mankenler bulunabilir. Fakat asıl sağlamlığı ne kadar kıyafet taşıyabileceğindedir. Son olarak mankenin görünümü ve renkleri ortamın genel havası ile uyumlu olmalıdır. Tarzı yansıtan renkler ya da peruklar bu alanda sık sık kullanılmaktadır. Kimi önemli markalar ölçüler dışında insansı havayı tamamen bir kenara bırakarak uzaylı kafalar kullanıp siyah, altın hatta pembe gibi ekstrem renklere yönelerek kendilerine has bir atmosfer yakalamayı başarmıştır. Bu türler çoğunlukla özel yapım başlığı altına girmektedir.
Son Güncelleme: 04.11.2016 17:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81