Üreticiler alternatif enerjiyle tanıştı

Gazipaşa’da, sulama suyu için yüksek enerji maliyetleri ödeyen üreticiler, çareyi güneş enerjisinde buldu.

Üreticiler alternatif enerjiyle tanıştı

Gazipaşa’da, sulama suyu için yüksek enerji maliyetleri ödeyen üreticiler, çareyi güneş enerjisinde buldu.

19 Aralık 2016 Pazartesi 21:04
Üreticiler alternatif enerjiyle tanıştı
Turfanda sebze ve meyve üretiminde Türkiye’nin en önemli bölgelerinden biri olan ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayan Gazipaşa’da üreticiler, her ay ödedikleri yüksek oranda enerji maliyetlerinden kurtulmak için alternatif arayışına girdi. Son zamanlarda kullanım oranı artan güneş enerji sistemleriyle tanışan üreticiler, kurdukları güneş enerji panelleriyle ödedikleri enerji ücretini ciddi oranda düşürmeyi amaçlıyor.
Ekmel Mahallesinde 7 dönümlük kapalı serası olan Tunahan Karataş, yaklaşık bir ay önce seranın enerji giderini düşürmek için güneş enerji panelleri kurduğunu belirterek, “Sulama suyu için aylık 350 TL elektrik bedeli ödüyorduk. Bu rakam yılda ciddi paralar yapıyor. Bu nedenle çözüm arayışına girdik ve güneş enerji panelleri kurduk. 15-20 bin liraya mal ettiğimiz sistem kendisini 5 yılda amorti ediyor. Panellerin ömrü ise 25 yıl. Şuan seramızın enerjisini güneş enerji sistemiyle bedavaya sağlıyoruz. Çok memnunuz. Tüm üreticilere tavsiye ediyorum” dedi.
Güneş enerji panellerini kuran Yüksel Yenilenebilir Enerji Sistemleri A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Türker, Gazipaşa’nın tarımda lider bir ilçe olduğunu ancak ödenen elektrik bedellerinin ciddi meblağlara ulaştığını söyledi. Özellikle açıkta ve serada muz üretimi yapan üreticilerin aylık 35-40 bin lira gibi bedeller ödediğini belirten Türker, “Kurduğumuz sistem kullanım alanına bağlı olarak ortalama 4-5 yılda kendini amorti ediyor. Panellerimizin ömrü ise 25 yıl. Kurduğumuz sistem sadece sulama enerjisinde değil, soğuk hava depolarında ve çevre aydınlatmasında da kullanılıyor. Kullanan üreticilerimiz çok memnun kaldıklarını ve enerji giderlerinin düştüğünü belirtiyor. Bizim de amacımız üreticilerimizin girdilerini asgari düzeye çekmek” diye konuştu.
Türker, yenilenebilir enerji sistemleri için Ziraat Bankasının 4 yıllık, yılda bir ödemeyle düşük faizli kredi verdiğini ve bunun üreticiler için önemli bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.
Son Güncelleme: 19.12.2016 21:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81