Ürdün'den Alanya'ya 'tatlı' ticaret

Ürdün'den Alanya'ya 'tatlı' ticaret

21 Ağustos 2017 Pazartesi 19:48
Ürdün'den Alanya'ya 'tatlı' ticaret
İlk kez geldiği Alanya'ya hayran kalan Ürdünlü Mohammed Hoshem Affouri, 'Burası tam aradığım yer' diyerek Affori Künefe'yi açıyor. Alanya halkını ise ‘Hepsi kardeşim gibi’ sözleriyle tanımlıyor 
 
Bazen düşünmeden edemiyor insan, 'Yaşadığımız yerin kıymetini biliyor muyuz?' diye. Tarihi, doğası, denizi, güneşi, yaşamı ve daha birçok özelliğiyle 'nimet' diyebileceğimiz bir şehir Alanya. Bu nedenle de onbinlerce yabancı burada yaşamaya karar veriyor. Dünyanın dört bir yanından insanlar tatil tercihlerini Alanya'dan yana kullanıyor. Geldikten sonra bir daha gitmek istemeyeceğiniz bir yer haline geliyor aslında Alanya. Bir de bakmışsınız yıllarınız burada geçiyor, sanki hep buradaymışsınız gibi olmaya başlıyor. Alanya'da böyle düşünen binlerce insana rastlamak mümkün. İşte o insanlara biri daha dahil oldu: Ürdünlü Mohammed Hoshem Affouri. 
 
TÜRKİYE'DE SADECE ALANYA'DA
 
Mohammed Hoshem Affouri, 1936 yılında Filistin'de dedeleri tarafından kurulan ve daha sonra Ürdün'de faaliyetlerini devam ettiren Affori Künefe'nin sahibi. Tam bir tatlı ustası. Aynı zamanda ticarete yıllarını vermiş bir isim. Yıllardır Türkiye'ye gelip giden, her geliş gidişinde Türkiye'de işyeri açmayı planlayan Affouri, bir türlü bu planı hayata geçiremiyor. Ta ki geçtiğimiz mart ayında Alanya'ya gelene kadar. Geldiği ilk andan itibaren Alanya'ya hayran kalan Affouri, "Burası tam aradığım yer" diyor ve Affori Künefe'nin açılış hikayesini şöyle anlatıyor:
"Türkiye'yi çok seviyorum. 11 yıldır gelip gidiyordum. Hep burada çalışmak istiyordum. Geçtiğimiz mart ayında Alanya'ya geldim ve resmen hayran kaldım. 'Burası tam bize göre' dedim. Affori Künefe'yi burada açmaya karar verdim. Daha önce İstanbul'a gitmiştim. Çok karmaşık geldi bana. Ama Alanya öyle değil. Burası bizim memleketimize de çok benziyor.  Geldikten sonra Oba'da ev satın aldım ve buraya yerleştik. Alanya insanı çok iyi. Hepsi kardeşim gibi. Tüm olumlu etkenler bir araya gelince doğru bir karar verdiğimi anladım. Ürdün ve Filistin'de toplam 7 şubesi olan firmamızı, geçtiğimiz Ramazan Bayramı'nın birinci gününde, ortağım Tareq Dawod ile birlikte Türkiye'de sadece Alanya'da açtık."
 
'BELEDİYE DESTEK OLDU' 
 
Alanya'da Atatürk Caddesi üzerinde Affori Künefe'yi açmaya karar verdikten sonra büyük destek gördüklerini anlatan Mohammed Hoshem Affouri, özellikle Alanya Belediyesi'ne teşekkürlerini iletiyor. Kendisini hiç yabancı hissetmediğini büyük bir samimiyetle söyleyen Affouri, "Alanya'da çok destek gördük. Özellikle Alanya Belediyesi bizden desteklerini esirgemedi. Bunun yanı sıra Alanyalı dostlarımız bizlere maddi manevi katkı sağladılar. Burada bana kardeşleri gibi davrandılar. İyi ki Alanya'yı tercih etmişiz" diyerek memnuniyetini ifade ediyor. 
 
"TÜRK USTALARLA ÇALIŞMAK İSTİYORUM"
 
Affouri'nin Ürdün'de başka şirketleri de var. Ancak büyük ağırlığı tatlı işine vermiş. Kendisinin de tatlı ustası olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Bu işi bana dedem ve babam öğretti. Tatlılar burada Kestel'de yapılıyor. Arap ustalar yapıyorlar. Ancak yakın zamanda Türk dostlarımızdan da çalışma arkadaşlarımız olacak." 
Ailesiyle Alanya'ya yerleştiğini hatırlatan Affouri, "Ürdün'e de gidip geliyoruz. 3 oğlum var. Ürdün'deki işlerimizi oğullarım takip ediyor. Burada ben devam ediyorum. Ürdün'de tatlı yapan 120 çalışanımız var. Alanya'daki ekibimiz şuan 15 kişi. Ama sayı artacak. Alanyalı dostlarımız da ekibimize katılacaklar inşallah. Hatta tüm elemanlarımızın Türk olmasını da istiyorum. Ama önce tatlı yapma tekniklerimizi öğretmemiz gerekiyor" diyor ve Arap tatlılarının Türk tatlılarından farkını ise kısaca şu sözlerle açıklıyor: "Biz malzemeyi daha bol kullanıyoruz. Örneğin fıstığı daha çok koyuyoruz. Hayvansal yağları kullanıyoruz. Fazla şerbet koymuyoruz."
 
"5 AYDA 4 ÜRDÜNLÜ 
 ALANYA'DAN EV ALDI"
 
Affori Künefe'ye Ürdünlü turistlerin de geldiğini ve gördüklerinde şaşırdıklarını belirten Affouri, Alanya ekonomisine katkı sağlamak istediklerini belirterek konuşmasında şu sözlere yer veriyor: "Gittiklerinde de burayı anlatıyorlar. Biz de gidip geldikçe mutlaka Alanya'ya tatile gelmelerini tavsiye ediyoruz. Buradan ev satın almaları konusunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Hatta mart ayından bu yana 4 arkadaşım ev satın aldılar. Bunun yanı sıra zengin bazı dostlarımız da kısa sürede gelip buradan ev satın alacaklar. Alanya turizmine, ekonomisine az da olsa katkı sağlarsak bu bizi çok mutlu eder." 
Affori Künefe'de 'tatlı yiyelim, tatlı konuşalım' diyerek başladığımız sohbetimiz, bizleri tüm samimiyetiyle ağırlayan Mohammed Hoshem Affouri'nin teşekkürleriyle son buluyor. 
Son Güncelleme: 21.08.2017 19:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81