Mehmetçik, 4 Milyon insanın umudu oldu

Çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'de çatışmayı engellemekle görevlendirilen Türk askeri sınırda konuşlandı. Türk ordusu İdlib'de yaşayan 4 milyon insanın umudu oldu.

Mehmetçik, 4 Milyon insanın umudu oldu

Çatışmasızlık bölgesi ilan edilen İdlib'de çatışmayı engellemekle görevlendirilen Türk askeri sınırda konuşlandı. Türk ordusu İdlib'de yaşayan 4 milyon insanın umudu oldu.

08 Ekim 2017 Pazar 09:21
Mehmetçik, 4 Milyon insanın umudu oldu
 
Türkiye,  Rusya ve  İran arasında varılan mutabakat çerçevesinde  Suriye'nin çatışmasızlık ilan edilen  İdlib bölgesinde görev yapacak Türk askerinin,  Suriye içindeki görev yerlerine intikali için geri sayım başladı.  Türkiye'nin denetimindeki Özgür  Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları ilerlemeye geçerken,  Türk Silahlı Kuvvetleri de  Hatay sınırında askeri yığınağı tamamladı.14 ve 15  Eylül tarihleri arasında yapılan 6.  Astana Toplantısı'nda,  İdlib ve çevresi "çatışmasızlık bölgesi" ilan edildi.
 
Astana'nın garantör ülkeleri  Türkiye,  Rusya ve  İran arasında sağlanan mutabakat çerçevesinde üç ülkeden gözlemciler, çatışmasızlık bölgesinin sınırlarını teşkil eden güvenlikli bölgelerde oluşturulacak kontrol ve gözlem noktalarında konuşlandırılacak. Gözlemci kuvvetlerin asli görevi, rejim ve muhalefet arasında çatışma yaşanmasını engellemek olarak tanımlandı.Astana toplantısının ardından Türk, Rus ve İranlı yetkililer arasında sahadaki durumun belirlenmesi için görüşme trafiği başlatıldı.Üç ülkeden komutan, diplomat ve istihbaratçılar; hafta içinde ART arda toplantı düzenledi. Bu toplantılarda, Türk askerinin  İdlib içinde Rus askerinin ise  İdlib dışında konuşlanması ve güvenliği sağlaması kararı alındı.
 
İHA'LAR KEŞİF YAPTI
 
Perşembe ve cuma,  Reyhanlı bölgesinde yapılan yığınak nedeniyle yoğun askeri hareketlilik yaşandı. Tank, Fırtına Obüsü, ZPT, çok namlulu roketatar, iş makineleri, ambulans gibi araçlar, sınır hattındaki birliklerde konuşlandırıldı. Bölgeye, çoğunluğunu  Kayseri  Komando Tugayı unsurlarının oluşturduğu komandolar da önceki gün sevk edildi. Böylece  İdlib'de görev yapacak Türk kuvveti, sınır hattında konuşlandırıldı. Özel Kuvvet unsurlarından oluşan keşif timleri ise  Suriye içine girerek, görev yapılacak yerleri belirledi. Ayrıca önceki gün ve dün insansız hava araçlarıyla  İdlib üzerinde sürekli keşif ve gözetleme faaliyeti yürütüldü. Bölgeye ayrıca radarlar da yerleştirildi.
 
TEMKİNLİ İNTİKAL
 
ÖSO unsurları, konvoylar halinde  İdlib'e doğru yürüyüşe geçti.  İdlib ve çevresinde çok fazla muhalif grup bulunmasından dolayı,  TSK asker intikalinde temkinli davranıyor. Güvenlikle ilgili risklerin azaltılmasının ardından sınırda konuşlanan Türk birlikleri,  İdlib'e intikal ettirilecek.Türk kuvveti,  İdlib dışında bulunan Rus askerleri ile de koordinasyon içinde görev yapacak. Türk askeri ile ÖSO'nun hedefinde rejim güçleri yer almayacak ve ateşkes uygulanacak. El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir  Şam örgütü, çatışmasızlık dışında bırakılmıştı.  İdlib ve çevresinde etkili olan HTŞ örgütü ile ÖSO unsurları ve Türk güçlerinin çatışma ihtimali bulunuyor.
 
4 MİLYONUN UMUDU
 
İdlib bölgesinde, iç göçlerle birlikte nüfusun 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Çatışmasızlık bölgesi ilan edilmeseydi, Rus ve rejim güçleri tarafından  İdlib'e ağır bir saldırı düzenlenecekti.  ABD de, HTŞ'yi bahane ederek PYD güçlerini  İdlib'e sevk için hazırlık yapmıştı.Bu gelişmeler durumunda,  İdlib'den en az 1 milyon kişinin göç etmesi tahminleri yapılmıştı. Türk askerinin  İdlib'de görevine başlamasıyla birlikte bu iki endişe ortadan kalkacak. Bu nedenle Türk askeri, bölgede yaşan 4 milyon insanın da umudu oldu. Ayrıca PKK-PYD'nin  Akdeniz'e koridor oluşturma planı da engellenecek.
 
SINIRDA TANSİYON YÜKSEK
 
Astana'dan sonra bir aydır zırhlı askeri araç ve personel sevkiyatı yapılan  Reyhanlı'ya  Kayseri 1.  Komando Tugayı ve  Bolu 2.  Komando Tugayı'ndan da askerler sevk edildi. Geçen hafta tıbbi malzemeleri taşıyan araçlar ile mühimmat yüklü araçların yanı sıra iş makinesi bulunan çok sayıda askeri araç,  Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan geçerek Bab-el Hava Sınır Kapıları arasındaki 5 kilometrelik tampon bölgeye yerleşti. Komandoların sınıra ulaşmasının ardından önceki akşam bölgede hareketlilik başladı. Gece de 20 tanklık araç konvoyu  Reyhanlı sınırına ulaştı. Son sevkiyatın ardından 500 kişilik Türk birliğin  İdlib'teki çatışmazlık bölgesine geçtiği öne sürüldü. Ancak, bu durum resmi olarak doğrulanmadı. Bu arada, Reyhanlı-İdlib arasındaki  Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki hoparlörlerden de İstiklal Marşı'nın yanı sıra  Çanakkale türküleri ve çeşitli kahramanlık şiirleri seslendirildi.
Son Güncelleme: 08.10.2017 09:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81