Alanya - Girne 3 saat 

Alanya ve Antalya GC temsilcilerinin KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaret yavru vatan ile mesafelerin kısa, gönüllerin birlikte olduğunu ortaya koydu. 

Alanya - Girne 3 saat 

Alanya ve Antalya GC temsilcilerinin KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaret yavru vatan ile mesafelerin kısa, gönüllerin birlikte olduğunu ortaya koydu. 

18 Haziran 2019 Salı 01:07
Alanya - Girne 3 saat 

Gazeteciler Kıbrıs temaslarında resmi erkanı ziyaretin yanı sıra, tarihi ve turistik yerleri ziyaret ederek ülkeyi tanıma imkanı da buldular. Temaslar sırasında ilk ziyaret Kıbrıs  Amerikan Üniversitesi Osmanlı Kütüphanesi'nde Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Eski Çevre Bakanı Doç.Dr. Asım Vehbi’yle gerçekleşti.  Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başeri ziyaretin yanı sıra Kıbrıs Postası Gazetesi de ziyaret edildi. Temaslar sırasında Kıbrıs’ın tarihi, bölgenin şu an yaşadığı sorunlar ve Türkiye ilişkileri de gazetecilerce deneyimlendi. Alanya ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti üyelerinden oluşan bir heyet Kıbrıs’a, Alanya’dan hareket eden feribotla gitti.
ORASI BİZİM ADAMIZ
Akgünler Denizcilik tarafından Alanya-Girne, Girne-Alanya arasında başlatılan feribot seferi Kıbrıs - Türkiye arasında ulaşım köprüsü olması açısından büyük önem arz ediyor. Sezonda 36 sefer düzenlemesi planlanan feribot, 2 katlı ve 384 yolcu kapasiteli. Today Turizm Sahibi Akgünler Denizcilik Temsilcisi Bekir Yıldırım feribot seferlerine ilişkin bilgi verirken en çok merak edilen ‘Mide bulantısı oluyor mu?’ sorusunu da yanıtladı. Yıldırım ‘'Gayet konforlu bir seyahatin sunulduğu feribotta bazen deniz dalgalanmalarından dolayı bazı misafirlerimizi deniz tutabilmektedir. Feribota binmeden önce sabah kahvaltısı daha hafif yapılmalı ya da deniz tutmasına karşı eczaneden hap alınması daha iyi bir yolculuk için gerekebiliyor. Kuzey Kıbrıs'a gitmek için Türk vatandaşları için pasaporta ihtiyaç yok ama kesinlikle kimlik kartlarına ihtiyaç var. Sadece eski veya yeni nüfus kimlik kartıyla giriş yapılabiliyor. KKTC tarihi geçmişi ile mutlaka gezilmesi gereken bir yer. Orası bizim adamız. İnsanları bizim insanlarımız. Feribotun son seferi 14 Ekim tarihinde yapılacak. Toplamda 36 sefer gerçekleşecek.'' şeklinde konuştu. 
Resmi temasların yanı sıra Kıbrıs’ta tarihi ve turistik alanları ziyaretler de gerçekleştirildi. Gazetecilerin ilk durağı Barbarlık Müzesi oldu. 
KIBRIS YAKIN TARİHE TANIK

Barbarlık Müzesi KKTC’nin yakın tarihine ilişkin en canlı örneklerden biri. 21 Aralık 1963’te Rumların Türklere karşı başlattığı saldırılarda çok sayıda katliam gerçekleşti ancak bunlardan biri, 24 Aralık 1963 tarihinde Kumsal Mahallesi Mürüvet İlhan Sokak’taki en kanlı saldırılardan oldu. Tarihe Kumsal Baskını olarak geçen olayda Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alanya Doktoru Nihat ilhan’ın eşi ve 3 çocuğu, kaldıkları evin sahibi Hasan Yusuf Gudem ve eşi Feride Gudem evlerinde öldürüldüler. Babaları Türk Subayı olduğu için öldürülen 3 çocuğun cesedi, banyo küvetinde annelerine sarılmış halde bulundu. Kanlı tarihin yaşandığı bu ev hiçbir değişiklik yapılmadan Barbarlık Müzesi adıyla 1 Ocak 1966 tarihinde ziyarete açıldı. O tarihten bu yana da ziyaretçi kabul ediliyor. Biletsiz giriş yapılan bu müzeye katkı vermek isteyenlerin su satın alması isteniyor. Su geliri, müzenin giderlerinde kullanılıyor. 
Kıbrıs’ta tarihin canlandığı bir başka mekan ise Mavi Köşk. Efsanevi bir hikayesi olan Mavi Köşkün sahibi, İtalyan asıllı bir Rum olan Paulo Paolides. Kıbrıs'ta doğmuş, avukat olan Paolides aslında mafya avukatlığı yapan bir silah kaçakçısı. Köşkün büyüsü de buradan geliyor. 
TÜRKİYE'NİN SUYUNDAN MEMNUNLAR
Devlet Su İşleri vasıtasıyla yürütülen Türkiye'den Kıbrıs'a içme suyu temini projesi de hem dünyadaki diğer örneklerine kıyasla büyük önem arz ediyor hem de içme suyu sorununa çözüm olması nedeniyle Kıbrıslıları mutlu ediyor. KKTC Su Temin Projesi 106 km uzunluktaki bir hat ile yavru vatana ulaştırılıyor. Türkiye’de Anamur Dragon Çayı üzerinde inşa edilen, Alaköprü Barajı’nda depolanan su, Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km (66,5 km askılı borulu sistem) ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hat ile KKTC’ye ulaştırılıyor. Su burada Geçitköy Barajı’na aktarılıyor. Proje ile KKTC’ye yılda 75 milyon m3 su iletilirken, bu suyun 37,76 milyon m3’ünün (yüzde 50,3) içme-kullanma ve sanayi suyu, kalan 37,24 hm3’ü (yüzde 49,7) sulama suyu olarak kullanılıyor. Kıbrıs halkı Türkiye’nin kendilerine sağladığı su teminini büyük bir memnuniyetle karşılıyor. 
Akdeniz’deki 3. büyük ada olan Kuzey Kıbrıs turizm, eğitim ve tarım ekonomisine sahip. Arasta Eski Çarşı, Arapahmet (Eski Lefkoşa Mahallesi) Lokmacı Kapısı Yeşil Hat, Selimiye Camii ve Büyük Han Lefkoşa’da tarihten esintilerle dolu mekanlardan. Girne’de ise Girne Kalesi, uzak ve yakın tarihten kaynak ve bilgilerle donanmış ziyaretçilerini kabul ediyor.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81