12 milyon turist Antalya'ya gelecek'

12 milyon turist Antalya'ya gelecek'

30 Kasım 2017 Perşembe 20:38
12 milyon  turist Antalya'ya gelecek'
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Yeni bir döneme girişin sinyallerini veriyoruz. Tam rakam itibariyle 10 ayda 29.1 milyon turist ülkeye geldi. Geçen yılın ilk 10 ayı ile kıyaslandığında yüzde 28‘lik bir gelişmeyle karşı karşıya kaldık. Bu bizim için önemli bir başarıdır. Turizm gelirlerinde 20.2 milyar dolarlık seviyeye ulaştık" dedi. Bakan kurtulmuş, Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya Güney Kore'nin turizminde yeni kapılar olarak hedeflenmesi gerektiğini söyledi. 
 
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) tarafından bu yıl 7’ncisi, ‘Geleceğin Turizmi, Turizmin Geleceği’ sloganıyla düzenlenen Uluslararası Resort Turizm Kongresi Antalya’nın Kundu Turizm Bölgesi’ndeki bir otelde gerçekleştirildi. Kongreye Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Bakan Kurtulmuş, Türkiye’nin 2016 yılının zorluklarını geride bıraktığını ve 2017 yılının ilk 10 ayındaki performansıyla da dip noktadan yükselişe geçtiğini kaydetti.
2017 ve 2023’e kadar olan sürecin Türk ekonomisi bakımından önemli olduğu gibi turizm bakımından da önemli olduğunun altını çizen Bakan Kurtulmuş, "Turizm sektöründen bahsettiğimiz zaman ekonomik kalkınmanın motor gücü olduğunu hem de istihdamı geliştiren bir sektör olduğunu görüyoruz. Yaklaşık 7,6 trilyon dolarlık büyük bir pasta ve 292 milyonluk istihdamı ile devasa büyüklükte bir sektörden bahsediyoruz. Sektörün ekonomik gelişime katkısı yaklaşık yüzde 4 civarında dünya ekonomisi ölçeğinde. Önümüzdeki 10 yıllarda dünyadaki diğer sektörlerle kıyaslandığında turizm sektörünün ekonomik gelişmeye olan katkısının artarak devam edeceğini görüyoruz. Bu büyük pastadan ekonomik büyüklükten yeterince pay almamız gerekiyor. Bunun için de her şeye sahip olduğumuz ifade etmek isterim" dedi.
Türkiye’nin önemli bir ülke olduğuna değinen Bakan Kurtulmuş, "O nedenle Türkiye turizm pastasından çok daha fazla pay alabilmesi mümkün olan ülkedir. Türkiye coğrafi konumu itibariyle de dünyanın bir çok ülkesine de yakınlığıyla altı çizilmesi gereken önemli hususlardan birisidir" ifadelerine yer verdi.
Türkiye’nin son derece ağır siyasi ve ekonomik türbülansın içinden geçtiğine dikkati çeken Bakan Kurtulmuş, "Türkiye olarak bütün uluslararası terör örgütlerinin neredeyse tamamının eş zamanlı tehdidi altında kaldık. PKK’sı, DEAŞ’ı ve bütün bunlar yetmiyormuş gibi 15 Temmuz darbesiyle birlikte bu milletin karşısına çıkan ve milletin geleceğini yok etmeye çalışan FETÖ terör örgütü ile karşı karşıya kaldık. Maalesef bu gelişmelerin her birisi Türkiye’nin üzerinde önemli etkiler bırakmış ve Türk turizmini de ciddi şekilde etkilemiştir. Rusya ile yaşadığımız kriz Türkiye’deki darbe teşebbüsü sonrası ortaya çıkan FETÖ ile mücadelenin ağır faturası Türk turizmine 2016 da karşılaştığımız sonuçları da ödetmiş oldu" dedi.
2017 yılının 10 ayı hakkında bilgi veren Bakan Kurtulmuş, "Yeni bir döneme girişin sinyallerini veriyoruz. Tam rakam itibariyle 10 ayda 29.1 milyon turist ülkeye geldi. Geçen yılın ilk 10 ayı ile kıyaslandığında yüzde 28‘lik bir gelişmeyle karşı karşıya kaldık. Bu bizim için önemli bir başarıdır. Turizm gelirlerinde 20.2 milyar dolarlık seviyeye ulaştık ilk 9 ay itibariyle. TÜİK raporu henüz açıklanmadığı için ilk 10 ayı veremiyoruz. Tahminimiz 31, 4 milyon turist sayısına ulaşacağız ve 26 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmış olacağız. Türkiye’de turizmin eski başarısını turist sayısı ile ölçmeyeceğimizi biliyoruz. Turist başına turizm gelirinin de önemli olduğun ifade etmek isterim. 664 dolar olan kişi başına turizm harcamasının bin dolar seviyesine çıkartmak hedefimizdir. 2023 yılını hedef olarak karşımıza koyuyoruz" açıklamasında bulundu.
"Bir geri dönüşüm başladığı anlaşılıyor" diyen Bakan Kurtulmuş, "İlk 10 ay içerisinde Rusya birinci sırada 4 milyon 565 bin turist sayısı ile yüzde 15,7’lik payı ile birinci pazar. Almanya 3 milyon 336 bin ile yüzde 11,5 payı ile ikinci sırada. İran 2 milyon 118 bin 7,3'lük payı ile üçüncü sırada yer alıyor. Ardından Gürcistan ve İngiltere’nin sıralamada yer aldığını ifade etmek isterim. Avrupa’daki geçtiğimiz seçimler sırasında Türkiye’ye karşı kullanılan siyaset dilini göz önünde bulundursak 3 milyon 336 bin Alman turistin Türkiye’ye gelmemesi gerekirdi. O kadar yüksek perdeden, ‘Türkiye’ye gitmeyin güvenli bir ülke değildir’ sözü söylendiğinde Alman turistlerin bundan etkilenmesi gerekirdi. 'Siyasetin dili başkadır, turizmin dili başkadır' gerçeği ortaya çıktı. Ne yaparlarsa yapsın ne söylerse söylesinler Türkiye’yi tanıyan misafirperverliğini bilen kültürel zenginliğini tarihi derinliğini bilen, Antalya ve diğer yörelerin doğal güzelliklerinin farkına varan Alman turistleri Türkiye’ye gelmeye devam ettiler" şeklinde konuştu.
Antalya’nın turizm rakamları hakkında da bilgiler veren Bakan Numan Kurtulmuş, "10 ayda 9 milyon 255 bin turist ziyaret etmiş. Yıl sonu itibariyle de 12 milyon turisti de Antalya’ya gelmesini bekliyoruz. Türkiye turizminde Antalya’nın payı yüzde 31,9 dur. Türkiye’ye gelen turistlerin 3’de 1’inden fazlası Antalya’ya gelmiş bulunuyor. 2018 ile daha büyük bir güç ve umutla yaklaştığımızı ifade etmek isterim" ifadelerine yer verdi.
Turizmin stratejik bir sektör olarak algılaması gerektiğini dile getiren Bakan Kurtulmuş konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Turizmde iki önemli ayağımızı kuvvetlendirmek zorundayız. Ayrıca Türkiye’de ürün çeşitlendirilmesi gerekir. Sadece bildik deniz, kum, güneş değil onun ötesinde sadece Antalya ilinde çok fazla turizm çeşitlendirilmesi yapmak mümkün. Dağ, kış, spor, yaşlı bakım sağlık kongre ve gastronomiyi Türkiye’nin turizmdeki ürünlerini çeşitlendirmek için kullandırmak zorundayız. Memleketin her köşesinde farklı imkanlarımız fırsatlarımız var. Sadece Türkiye olarak da değil Karadeniz’de kış spor turizminin güçlendirilmesi, Karadeniz’in yaylalarında yaylacılık ve doğa turizmi, Türkiye’nin komşu ülkeleriyle ortak paketler oluşturulması ürün çeşitliliği açısından ciddi fırsatlar sunuyor."
Türkiye’nin geleneksel pazarları dışında pazar çeşitliliği yapması gerektiğinin altını çizen Bakan Kurtulmuş, "Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya Güney Kore turizminde yeni kapılar olarak hedefimiz olmalı. Bu kapıları tıklatmalı bu pazarları Türkiye’ye açmak zorundayız. Bu ülkeler dünya nüfusunun yarısından fazlası. Son derece zengin ve aktif orta sınıfa sahipler bu ülkeler. Her türlü harcama yapmaya müsait önemli bir sınıftan bahsediyoruz. Uzak Doğu Asya pazarlarını Türkiye turizmine açmak durumundayız" dedi.
Bakan Kurtulmuş, 2108 yılının Troya yılı olacağını belirterek, Türkiye’nin tanıtılmasında önemli bir marka değeri oluşturacağını kaydetti.
2018 yılının Çin’de Türkiye yılı olacağını dile getiren Bakan Kurtulmuş, "Çin pazarını bir şekilde zorlamak için bütün gücümüzle 2018 yılı Türkiye yılı etkinliğinde var olacağız. Çin’in önemli şehirlerinde var olacağız. Bakanlık olarak hem de özel sektörün değerli temsilcilerinin Çin’deki etkinliklerde var olmanızı istirham ediyorum" ifadelerine yer verdi. - İHA
 
Son Güncelleme: 30.11.2017 21:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81