Türel'den muhtarlara referandum brifingi

Antalya’nın dört bir yanından muhtarları ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sorun ve talepleri dinledi.

Türel'den muhtarlara referandum brifingi

Antalya’nın dört bir yanından muhtarları ağırlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sorun ve talepleri dinledi.

02 Mart 2017 Perşembe 21:08
Türel'den muhtarlara  referandum brifingi
Muhtarların referandumla ilgili sorularını da cevaplayan Türel, 16 Nisan’da siyasi bir seçim yaşanmayacağını vurgulayarak, devlet yönetiminin ayağındaki prangaları çıkartacak, ülkenin hızlı kalkınmasını sağlayacak yeni bir sistemin halkın onayına sunulduğunu söyledi. Referandumdan evet çıkarsa koalisyon dönemlerinin tarihe gömüleceğini kaydeden Türel, “Türkiye Menderes döneminden itibaren bütün tek parti iktidarları döneminde kalkınmada zirve yapmış. Koalisyon gelmiş dip yapmış. Demirel 60’lı yıllarda tek başına iktidara gelmiş, ülke fırlamış gitmiş. 70’li yıllarda koalisyon, gene dip yapmışız. 80’ler Özal gelmiş tek başına yine zirve yapmışız. Sonra yine koalisyon yine geri kalmışız. 2002’de tek başına Recep Tayyip Erdoğan gelmiş ülkenin durumu ortada. Yeniden bir koalisyon olursa başımıza gelecekleri geçmişte yaşadıklarımızdan biliyoruz. Rakamlar yalan söylemez. Türkiye tek başına iktidarlarla olduğu dönemlerde büyüme hızı koalisyon dönemlerine göre iki misli zenginleşmişiz” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI HER SUÇTAN YARGILANABİLECEK
Türel şöyle devam etti: “Bugünkü sistemle Cumhurbaşkanı yargılanamaz. Siz bakmayın yargılanır yazdığına.  Neden yargılanır, vatana hainliğinden. Ceza kanununda vatana hainliğin tanımı var mı? Yok. Herhangi bir ceza kanununda vatan hainliği şudur diye anlatan bir satır, ceza kanunlarında bir madde yok.  Yani tanımı olmayan bir suçtan bugün cumhurbaşkanı meclisin 4’te 3’ü yani yüzde 75 çoğunluğu isterse yargılanıyor. Şimdi her konuda, meclisin üçte iki yani yüzde 66 çoğunluğu isterse yargılanıyor. Cumhurbaşkanı daha az bir çoğunlukla her suçtan yargılanabilir hale geliyor. Bunun neresi diktatörlük. Hangi ülkede diktatörlük böylesine yargılanmayı kolaylaştırıyor.”

KARARNAME YETKİSİ İDARİ TASARRUFLARDA
Yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisinin bakanlık sayısı, üst düzey atama gibi idari konuları kapsadığını ifade eden Türel, “Kanunla düzenlenmiş konularda cumhurbaşkanları kararname çıkartamaz. Diyelim ki cumhurbaşkanı kanun hükmünde kararname çıkardı. Meclis orada duruyor. Meclis gelir onun üstünde kanun yapar. Onu uygulanamaz hale getirecek bir kanunu meclis kararıyla getirebilir. Yeni sistemle hızlı hareket etmek, koalisyon dönemlerini tarihte bırakmak, artık yasama ve yürütmeyi de birbirinden ayırmak amaçlanıyor” dedi.

YARGIYI HALK ATAYACAK
Yeni sistemle yargı bağımlı hale gelecek iddialarına da cevap veren Başkan Menderes Türel, şunları aktardı: “Yüksek yargının 7 tanesini meclis atıyor, 4 tanesini cumhurbaşkanı atıyor, 1 tanesi de bakanlığın müsteşarı zaten. Hakimlerimiz kararlarını yazarken ne diye yazıyor, ‘Türk milleti adına.’ Dolayısıyla ya millet atayacak, ya da milletin vekili atayacak, milletin seçtiği Cumhurbaşkanı atayacak, milletin seçtiği parlamento atayacak, meclis atayacak. Almanya’da 12 tane yüksek yargının 6’sını senato atıyor 6’sını federal meclis atıyor hepsi seçilmiş. Dolayısıyla artık dünyanın gelişmiş ülkelerinde bütün bu hükümler bu şekilde düzenlenmişken, herkes aya gidiyorken biz yaya kalamayız. Artık hep birlikte bu ülkeyi kalkındırmalıyız derdimiz bu.”

TERÖR ÖRGÜTLERİ HAYIRCI
Türel, referandumdan evet çıktığı takdirde terörle mücadelenin çok daha güçlü şekilde verileceğini belirterek, “Bütün terör örgütleri FETÖ’sü PKK’sı hepsi hayırcı. Çünkü niye evet çıkarsa başlarına gelecekleri biliyorlar.  Ve bu terör mücadelesi çok daha güçlü verilecek Allah’ın izni ile. Hayır çıkarsa yine mücadele verilecek ama milletin gücü arkasında olmayan liderler, zor konulardaki hele hele terör konusundaki mücadelelerini iktidarlar, hükümetler çok daha zor şartlarda verir. O yüzden evet çıkarsa biz bu teröristlerin canına daha güçlü okuyacağız. Hayır, çıkarsa okumayacak mıyız? Öyle bir şey yok ama ‘evet’ kadar daha güçlü bir mücadele verme şansımız olmaz. O yüzden de zaten onlar hayırcı” dedi.
Son Güncelleme: 02.03.2017 21:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81