Toklu'dan DSİ Bölge Müdürü Coşkun’a ziyaret

Ak Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Toklu, DSİ Bölge müdürü Hayrullah Coşkun’u makamında ziyaret etti. Ziyarette DSİ’nin Alanya’da yaptığı çalışmalar değerlendirildi.

Toklu'dan DSİ Bölge Müdürü Coşkun’a ziyaret

Ak Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Toklu, DSİ Bölge müdürü Hayrullah Coşkun’u makamında ziyaret etti. Ziyarette DSİ’nin Alanya’da yaptığı çalışmalar değerlendirildi.

14 Ocak 2020 Salı 12:12
Toklu'dan DSİ Bölge Müdürü  Coşkun’a ziyaret

Mert CANTÜRK

Adalet ve Kalkınma Partisi Alanya İlçe Başkanı Mustafa Toklu, DSİ Bölge müdürü Hayrullah Coşkun’u makamında ziyaret etti. Ziyarette Alanya ile ilgili konularda istişare edilirken Toklu ziyaretle ilgili olarak, “DSİ Bölge müdürü Hayrullah Coşkun ve bölge müdür yardımcılarımız ile yaptığımız görüşmelerde geçtiğimiz günlerde Alanya’da yaşanan sel felaketi ve tosmur bölgesinde gerçekleşen olay ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Önümüzdeki günlerde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak dere islahları ve dere temizlikleri üzerine görüşmemizi gerçekleştirdik.

‘SU YÖN DEĞİŞTİRMİŞ’

Tosmur bölgesinde gerçekleşen olay ile ilgili;  Alanya, Dim Çayı üzerinde Yap İşlet Devret (YİP) kapsamında inşa edilerek 2009 yılında işletmeye açılan Dim Barajı ve HES tesisi Enerji, Sulama ve İçme Suyu amacıyla planlanmış olup hali hazırda Enerji ve Sulamaya hizmet vermektedir. Tesis enerji için kurulu gücü 38,25 MW, 122,89 GWh/yıl olarak faaliyet göstermektedir. “Basında yer alan haberlerde şiddetli yağış sırasında baraj kapaklarının açılması neticesinde su debisinin yükseldiği denize aktığı bölgedeki kum ve çöp yığınları nedeniyle suyun yön değiştirerek Tosmur’da kumsalın yarısının yok olduğu” belirtilmektedir. Dim Barajı’ndan DSİ tarafından sulama sezonu haricinde düzenli olarak doğal hayatı koruma suyu dışında su bırakılmamaktadır. Kış döneminde yatakta mevcut can suyunun haricinde barajın enerji amacı olması nedeniyle işletmede olan ve özel şirket marifetiyle işletilen HES tesisi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan Yıllık İşletme Programı çerçevesinde üretim yaparak dere yatağına su bırakmaktadır. Dim çayının denize ulaştığı noktada ise işletmede olan tesislerin müdahalesi sonucu denize doğrudan dökülmesi gereken su bu yönlendirmenin neticesinde yön değiştirerek akmıştır. Haberlerde yer aldığı gibi kum ve çöp yığınlarından kaynaklı bir durum söz konusu değildir.

‘ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLDİ’

Konuya ilişkin olarak 09.01.2020 tarihinde DSİ Alanya Başmühendisliği, Alanya-Gazipaşa Sulama Birliği ilgili HES Firması ve Belediye yetkilileri ile birlikte konu yakından takip edilmiş olup, HES tesisinin üretimine ara vermesi hususu da değerlendirilmiş ancak Belediye tarafından yapılan çalışma neticesinde ihtiyaç kalmamıştır. Konu 10.01.2020 tarihinde DSİ Bölge Müdürlüğü teknik personelince de yerinde incelenmiştir.Alanya’da 5-6.01.2020 tarihinde meydana gelen aşırı yağışlardan dolayı DSİ teknik personeli alanda gerekli çalışmaları yapmış olup, DSİ işlemlere zamanında müdahale etmiştir. Bölge müdürümüz Hayrullah Coşkun ve DSİ çalışanlarımıza bu süreçte hassas çalışmaları için teşekkür ederim.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81