NEDEN EVET NEDEN HAYIR

‘Partili Cumhurbaşkanı’ getirecek olan Anayasa değişikliği paketinin TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesinin ardından gözler nisan ayı içerisinde yapılacak olan referanduma çevrildi. Referandumda değişikliğin kabul edilmesini (Evet) ve kabul edilmemesini (Hayır) isteyen kesimler gerekçelerini açıklamaya devam ediyor.

NEDEN EVET NEDEN HAYIR

‘Partili Cumhurbaşkanı’ getirecek olan Anayasa değişikliği paketinin TBMM Genel Kurulu'ndan geçmesinin ardından gözler nisan ayı içerisinde yapılacak olan referanduma çevrildi. Referandumda değişikliğin kabul edilmesini (Evet) ve kabul edilmemesini (Hayır) isteyen kesimler gerekçelerini açıklamaya devam ediyor.

29 Ocak 2017 Pazar 20:10
NEDEN EVET  NEDEN HAYIR
Mahmutlar’da konuşan MHP İlçe Başkanı Türkdoğan, ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ getirecek olan yeni anayasa üzerine konuşarak ilk 4 maddesinin ve Türklük ifadelerinin güvence altında olduğunu söyledi. Türkdoğan, “MHP, 40 milletvekilliyle parlamentoda hükümete ve parlamentoya yön verebiliyorsa, burada da Sayın Genel Başkanımızın bilge bir lider olduğunu hep beraber takdir etmeliyiz” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, Mahmutlar Mahalle Başkanlığı'na atanan Mustafa Durusoy ve ekibi için düzenlenen tanıtma törenine katıldı. MHP Antalya 23. Dönem Milletvekili Hüseyin, Ülkü Ocakları Başkanı Abil Gündoğdu ve vatandaşların da katıldığı törende konuşan MHP Mahmutlar Mahalle Başkanı Mustafa Durusoy, "Bizi bu göreve layık gören MHP İlçe Başkanım Mustafa Türkdoğan ve ekibine teşekkür ediyorum. Bize güvenenleri mahçup etmemek, onların yüzünü kara çıkarmamak için var gücümüzle çalışacağız. Amacımız partimizi iktidara taşıyacak oyları Mahmutlar'daki sandıklarda çıkarmaktır" dedi
Mahmutlar Mahalle Başkanı Mustafa Durusoy ile 18 yıllık dostlukları bulunduğunu ifade eden MHP İlçe Başkanı, "5 aylık süre zarfında da mahallelerde teşkilatlandırma çalışması yaptık.  Mahmutlar'da yeniden yapılandırdığımız Mahalle Teşkilatı Başkanımız Mustafa Durusoy, benim yakından
tanıdığım bir arkadaşımız. Geçmişte lise teşkilatlarında görev yapan bir kardeşimiz. Mustafa Durusoy'a kefilim, Ocaklı, Ülkücüdür. MHP'de kendisini ispatlamış bir isimdir. Mahalle teşkilatlarında görev yapan bir arkadaşımızdır. Kendisinin başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.  
Yeni Anayasa referandum sürecine ilişkin de konuşan Türkdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"MHP'de yeni hazırlanan Anayasa'da bir takım bölücü Türk düşmanlarının etkisi olmasın, içersinde özerklik, federasyon olmasın, Türkiye'de hiç bir unsurunun gelecekte toprak kopartacak etkisi olmasın, içinde Türklük olan Anayasa'nın 4 maddesinin teminat altına alındığı şekliyle bir Yeni Anayasa yapılsın diye bir mücadele vermiştir. Neticede de bugün gündemde olan Anayasa'nın içinde ilk 4 madde muhafaza altına alınmıştır. Ayrıca Anayasa'nın her yerinde Türklük güvence altına alınmış, özerklik cümlelerine de yer verdirilmemiştir. Dolayısıyla da biz milli politikalarımızı savunurken, MHP, 40 milletvekilliyle parlamentoda hükümete ve parlamentoya yön verebiliyorsa, burada da Sayın Genel Başkanımızın bilge bir lider olduğunu hep beraber takdir etmeliyiz. Biz de 2019'daki seçimde halka doğru politikalarımızı anlatacağız. İnşallah, Sayın Genel Başkanımızı da Cumhurbaşkanı yapacağız. o gün geldiğinde MHP'nin bugünkü bir takım çevreler tarafından algı operasyonuyla perdelenmeye çalışılan milli duruşu anlaşılmış olacak."

Gündem referandum


Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya Milletvekilleri İbrahim Aydın, Atay Uslu, Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer, Ak Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu ve partililerin katılımı ile Payallar Mahallesi'nde teşkilat toplantısı yapıldı. Anayasa değişikliği ile ilgili konuların konuşulduğu toplantıda Milletvekilleri Uslu ve Aydın partililere çeşitli bilgiler de verdi. İl Başkanı Rıza Sümer de, "Bu değişiklik ülkemizin yıllardır içine sıkıştığı iki başlılığın giderilmesini sağlayacak. Biz, bu sistem değişikliğini halkımıza götürmek istediğimizi ve son kararı halkın vermesi gerektiğini söyledik. Halktan korkmasınlar. Halkımızın en doğru kararı vereceğinden ve millet iradesinin üzerinde bir iradenin olmadığına inansınlar” şeklinde konuştu.
'İSTİKRAR YERİNE GETİRİLECEK'
Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu ise, "Cumhurbaşkanlığı yönetim sistem değişikliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda milletvekillerinin yoğun ve gayretli çalışmaları sonucunda bilindiği üzere en az 339-342 oy alarak, milletimizin önüne gelecektir. Meclis üzerine düşeni yaptı, artık söz de karar da milletimizindir. Nisan ayının ilk haftası içersinde referandum olacaktır. Milletimizde ülkemizin bekası ve geleceği için kararını verecektir. Ve olumlu bir sonuç çıkacağından eminiz. Milletimiz gerekeni yapacaktır. Yeni Anayasa sürecinde saha çalışması yapacağız ki, biz her zaman sahadayız. Biz milletimizin içinde ve milletimizle birlikteyiz. Biz milletimizden gelen talep doğrultusunda Yeni Anayasa meclise geldi. İstikrar milletimizin talebiydi ve yerine getirilecek. 18 maddenin içeriği hakkında milletimizi bilgilendireceğiz" dedi.

'Bu yetkilerin babama verilmesini bile istemem'

Alanya Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Erkan Demirci, Nisan ayında referandum ile halkın önüne gelecek olan başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirme yaptı. Demirci, "Bu kadar kontrolsüz yetkinin bırakın herhangi bir siyasi parti liderine verilmesini, babama bile verilmesini istemem. Unutmayalım ki, ne kadar iyi niyetli olursa olsun tek kişinin hata riski her zaman fazladır" dedi.

CHP'li Alanya Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci, meclisten geçen ve Nisan ayında referandum ile halkın önüne gelecek olan başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirme yaptı. Demirci şunları söyledi: "Bu kadar kontrolsüz yetkinin bırakın herhangi bir siyasi parti liderine verilmesini, babama bile verilmesini istemem. Unutmayalım ki, ne kadar iyi niyetli olursa olsun tek kişinin hata riski her zaman fazladır.Bu kadar çok yetki kullanan kişinin karşısında hata riskini kontrol edecek, azaltacak ve hatta ve sıfırlayacak mekanizmaların bulunması gerekir. Peki nedir bu mekanizmalar? Meclis denetimi :Meclis iki tür denetim yapabiliyor. 360 vekille hem meclis hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar verebiliyor. Ancak referandum için 330 vekilin bile zor bulunduğu bir ortamda aynı partiden 360 vekilin bulunması hiç de kolay gözükmüyor. Diğer bir denetleme yöntemi ise cumhurbaşkanının yargılanmasına karar verilmesi ki, bu seçimlerin yenilenmesi kararından bile daha zor. Cumhurbaşkanının yargılanabilmesi için 600 vekilin 400'ünün tamam demesi gerekiyor. Neredeyse imkansız gibi.Diyelim ki bir mucize gerçekleşti ve 400 vekil biraraya gelerek cumhurbaşkanı yargılansın dedi. Kim yargılacak?  Anayasa Mahkemesi. Peki anayasa mahkemesi yargıçları nasıl seçiliyor? Yargı denetimi:  Yeni anayasaya göre yargı denetimini yapacak anayasa mahkemesinin 15 yargıcının 12'sini cumhurbaşkanı, kalan 3'ünü de partili cumhurbaşkanının yazdığı milletvekilleri seçiyor. Sizce tamamına yakını cumhurbaşkanınca seçilmiş olan bir anayasa mahkemesi ne derece adil yargılama yapabilir? Bu bir kontrol mekanizması sayılabilir mi? Halkın denetimi:  Anayasaya göre halkın denetim yetkisini kullandığı seçimler 5 yılda bir olacak.

'GÜÇ ZEHİRLENMESİ OLUR'
Peki 5 yıl içerisinde seçilmiş olan cumhurbaşkanı kandırılırsa, yanlış işler yapar ve memleketi kurda kuşa teslim ederse denetlenemeyen bir makama kim, nasıl dur diyecek? 5 yıllık süreçte bir sonraki seçime kadar memleketin elimizden gitmeyeceğinin garantisi var mı? Sonuç: Denetim mekanızmalarının olmadığı böylesi bir sistemde bu kadar geniş yetkilerin tek elde toplanması güç zehirlenmesine yol açar. Evet. Memleketin iyiliği için yeni ve sivil bir anayasaya ihtiyaç vardır ama böylesi bir anayasaya değil. O yüzden vatanını seven herkesin referandumda vereceği oy bellidir." - Mert CANTÜRK


Son Güncelleme: 29.01.2017 20:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81