Çavuşoğlu'ndan 'idam' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) konuştu. İdam cezasına karşı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Halkımızdan bu sefer daha fazla reaksiyon geldi.

Çavuşoğlu'ndan 'idam' açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) konuştu. İdam cezasına karşı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Halkımızdan bu sefer daha fazla reaksiyon geldi.

12 Ekim 2016 Çarşamba 22:30
Çavuşoğlu'ndan  'idam' açıklaması
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) konuştu. İdam cezasına karşı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Halkımızdan bu sefer daha fazla reaksiyon geldi. Eşim geldi beni tehdit etti. 'İdama karşı olduğunu biliyorum ama bu sefer de karşı olduğunu söylersen seninle ilişkilerimi gözden geçireceğim' dedi. Çünkü Dışişleri konutuna helikopterle inmeye çalıştılar."

Bir dizi ziyaretler için gittiği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Strasbourg'da düzenlenen sonbahar oturumunda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Darbe girişimi olduktan sonra, bu kadar insan katledildikten sonra, düşünün kendi askeriniz sizin vergilerinizle alınan silahları, sizin verdiğiniz paralarla maaş alan askerler F16’larla üzerinize bomba yağdırıyor, meclisinizi bombalıyor. Ülkelerinizdeki cumhurbaşkanlığı sarayının ve önemli kurumlarının ve emniyet teşkilatlarının bombalandığını düşünün. Köprü üzerinde tanklar halkı ezip geçiyor. Tanktan ateş açılıyor, gelişigüzel ateş açılıyor. Böylesine kolay bir travmayı atlatmak kolay değil ve bu hepimizin gözü önünde oldu. Bu duygusallık içinde vatandaşlarımızın idam konusunda talepleri oldu" dedi.
'SÜRECİ YÖNETİRKEN BİZE AB ÜLKELERİNDEN TEHDİTLER GELDİ'
"İdam konusunda talep geldiği zaman herkesin sayın Jagland gibi, Türkiye’ye gelip gerçek görüşümüzü öğrenmesini isterdik" diyen Çavuşoğlu, "O zorlu zamanda bu konuyu tartışmak istemedik. Çünkü duygusallığın yüksek olduğu zaman aldığınız kararlar sağlıklı olmaz. Sağduyu hakim olduğu zaman bunu birçok siyasi partiyle mecliste oturursunuz konuşursunuz. Demokraside halkın taleplerine tamamen kulak tıkamak da kolay değil ama halkın bazı duygularını yönetmek ve onlara doğruları anlatmak da siyasilerin görevidir. Siyasi liderlik de böyle durumda gereklidir. Biz de bu zorlu süreci yönetirken maalesef AB ülkelerinden bize tehditler geldi. Bu sefer halkımızın reaksiyonu daha fazla olmaya başladı. Biz zor bir süreci yürütmeye çalışıyoruz zaten" ifadelerini kullandı.
'İDAM CEZASINA KARŞIYIM'
Bakan Çavuşoğlu, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Şahsen söylüyorum idam cezasına karşıyım. Burada görev yaparken idam cezasının doğru olmadığını herkese anlatmaya çalıştık. Çin’den randevu talebinde bulundum, idam cezasını gündeme getirecek diye. AKPM Başkanıyken bana randevu vermediler. Halkımızdan bu sefer daha fazla reaksiyon geldi. Eşim geldi beni tehdit etti. 'İdama karşı olduğunu biliyorum ama bu sefer de karşı olduğunu söylersen seninle ilişkilerimi gözden geçireceğim' dedi. Çünkü Dışişleri konutuna helikopterle inmeye çalıştılar. Benim eşim de o travmayı yaşadı" dedi.
'OHAL BİZİM TERCİHİMİZ DEĞİLDİ'
Önemli olanın meclisin yani milletvekillerinin ne diyeceği olduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Aklı selim bir şekilde bu konuyu milletvekillerimiz zamanı geldiğinde değerlendirirler. Elbette OHAL döneminde tıpkı Fransa’nın yaptığı gibi biz İnsan Hakları Sözleşmesine 15'inci maddenin verdiği yetki ile bir delegasyon, bazı kısıtlamalar. Olağanüstü hal bizim tercihimiz değildi. En zor şartlarda bile biz getirmek istemedik. Fakat bu sefer kaçınılmazdı. Hatta 3 ay içinde tamamlayıp OHAL’i kaldırmayı planladık. Ancak öyle bir kompleks durum ki 3 ay bile yeterli olmadı. Şuana kadar attığımız adımlar ve aldığımız tedbirler çerçevesinde bile tehdidin tamamen ortadan kalktığına inanmıyor halkımız. Biz de öyle düşünüyoruz. Çünkü bu çok karmaşık bir çete. 40 yıldır devletin içine sızan bir çete, terör örgütü. Bu konuda biz adımlar atmazsak yarın aynı durumla yine karşı karşıya gelebiliriz" diye konuştu.
Son Güncelleme: 12.10.2016 22:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81