Bakan Çavuşoğlu tarihe geçti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhuriyet tarihinde görev yapan 49 Dışişleri Bakanı arasında görev süresi bakımından Fuat Köprülü'yü de geçerek 3. sıraya yükseldi.

Bakan Çavuşoğlu tarihe geçti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhuriyet tarihinde görev yapan 49 Dışişleri Bakanı arasında görev süresi bakımından Fuat Köprülü'yü de geçerek 3. sıraya yükseldi.

18 Kasım 2020 Çarşamba 00:38
Bakan Çavuşoğlu tarihe geçti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 29 Ağustos 2014 tarihinde Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi. Çavuşoğlu, ilk dönemini 30 Ağustos 2015 tarihine kadar sürdürdü. Bu süre içerisinde Çavuşoğlu tam 1 yıl 1 gün Dışişleri Bakanlığı yaptı. Bakan Çavuşoğlu, yaklaşık 3 ay sonra yani 24 Kasım 2015 tarihinde yeniden Dışişleri Bakanı oldu ve o tarihten bu yana bu görevini kesintisiz olarak başarıyla sürdürüyor. Bakan Çavuşoğlu, 18 Kasım 2020 tarihi itibariyle toplam 6 yıl 2 ay 19 gündür Dışişleri Bakanlığı yapıyor.

Cumhuriyet tarihinde en uzun süre Dışişleri Bakanlığı yapan isimler arasında 3. sıraya yerleşen Bakan Çavuşoğlu, bu tarih itibariyle 1 yıl 4 ay 1 gün daha görevde kalırsa, yine Türkiye Cumhuriyeti'nin efsane Dışişleri Bakanlarından olan, 2. sıradaki İhsan Sabri Çağlayangil'i de geçerek Cumhuriyet tarihinde en uzun süre Dışişleri Bakanlığı yapan 2. isim olacak.

DÜNYADA LAVROV'DAN SONRA İKİNCİ

Bakan Çavuşoğlu, dünyada en uzun süre görev yapan mevcut Dışişleri Bakanları arasında Lavrov'dan sonra ikinci sırada. Sadece yabancı devlet başkanlarını tanıyan değil, yabancı devlet başkanlarının tanıdığı bir isim olan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin en çalkantılı döneminde (Suriye, Irak, S400 krizi vs.) başarıyla görev yaparak hem Türkiye'de, hem de dünyada iz bıraktı. 2010 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) ilk Türk ve Müslüman Başkanı seçilen, 2013 yılında Avrupa Birliği Bakanlığı da yapan Çavuşoğlu, Antalya ve Alanya siyasetine de damga vurdu. Bakan Çavuşoğlu, Antalya'nın en uzun süre milletvekilliği yapan isimleri arasında Deniz Baykal'ın ardından ikinci sırada bulunuyor. Bakan Çavuşoğlu, aynı zamanda Antalya'nın en uzun süre bakanlık yapan siyasetçisi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU KİMDİR?

Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968 tarihinde Alanya'da doğdu. Alanya Hamdullah Emin Paşa Lisesi'nde tahsil gördü. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Bunun yanında Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Long Island Üniversitesi'nde de ekonomi alanında master yaptı. 1993 senesinde de Ankara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde Avrupa Birliği Uzmanlığı'nı tamamlayan Çavuşoğlu, aynı yıl içerisinde Bilkent Üniversitesi’nde doktora programına başladı.

1995'de Çevre Bakanlığı’nda çalışmalarda bulundu. Daha sonra siyasete atılarak Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurulmasında büyük rol oynadı. 2002, 2007, 2011 ile 2015 genel seçimlerinde Antalya Milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. 2010 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) ilk Türk ve Müslüman Başkanı seçildi. 2013'de Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu'nun Başkanı oldu. 25 Aralık 2013 kabine revizyonunun ardından da Avrupa Birliği Bakanlığı görevine getirildi.Ahmet Davutoğlu tarafından oluşturulan 62. Hükümet döneminde de Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi. 13 Eylül 2015'de de AK Parti'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığına getirildi. 24 Kasım 2015'de kurulan 64. Hükümet'te tekrar Dışişleri Bakanlığı görevine atandı. Çavuşoğlu, 65. Hükümet döneminde de aynı görevini sürdürüyor.

Bakanların görev yaptığı süreleri şu şekilde;

Tevfik Rüştü Aras 13 yıl 8 ay 7 gün

 İhsan Sabri Çağlayangil 7 yıl 6 ay 19 gün

Mevlüt Çavuşoğlu 6 yıl 2 ay 19 gün

 Fuat Köprülü 6 yıl 1 ay

 Ahmet Davutoğlu 5 yıl 3 ay 26 gün

 İsmail Cem 5 yıl 10 gün

 Abdullah Gül 4 yıl 5 ay 14 gün

 Şükrü Saraçoğlu 4 yıl 3 ay 2 gün

 Vahit Halefoğlu 4 yıl 8 gün

İlter Türkmen 3 yıl 2 ay 3 gün

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81