'Tanıtım bütçesi 5 katına çıkarılmalı'

'Tanıtım bütçesi 5 katına çıkarılmalı'

24 Eylül 2017 Pazar 21:16
'Tanıtım bütçesi 5 katına çıkarılmalı'
Antalya Milletvekili ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak turizm sektörünün durumu, talepleri ve çözüm önerilerini içeren rapor hazırladı. Budak’ın partisinin meclis toplantısında sunumunu yaptığı raporda, son iki yılda sektörde önemli kayıplar yaşandığına işaret ederek krizin aşılması için öneriler sunuluyor. Raporda yer alan önerilerin başında turizmde krize neden olan Avrupa ülkeleri ile gerilen ilişkilere son verilmesi gerektiğini belirtilerek tanıtım bütçesinin de beş katına çıkarılması öneriliyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak’ın raporunda özetle şu görüşlere yer veriliyor: "Turizm, istihdam potansiyeli ve sağladığı döviz girdisiyle Türkiye için önemli sektörlerden biridir. 2016'da büyük bir çöküntü ortaya çıkmış ve her üç turistten biri kaybedilmiştir. Türk turizmi 2016'da, bir önceki yıla göre 10,8 milyon yabancı turist, 9,3 milyar dolar gelir kaybı yaşamıştır. 2017'nin ilk 7 ayında geçen yıla göre turist sayısı yaklaşık 2,3 milyon artarak, eski seviyelerine geldi. Rusya pazarındaki olumlu gelişmenin aksine Avrupa pazarında her dört turistten biri kaybedilmiş durumdadır. Avrupalı turist sayısı kayıp yıl olan 2016'nın gerisindedir. Yurtdışı turizm hareketliliğinde yaşanan gerilemenin, iç turizmle telafi edilmesi mümkün değildir." 
AVRUPA İLE GERİLEN İLİŞKİLER
Raporda, turizm sektöründe yaşanan krizin çözülebilmesi için şu çözüm önerilerinde bulunuldu: Tanıtım bütçesi beş kat artırılmalı, 100 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarılmalı. Reuters, BBC, ARD, ZDF gibi etkin haber ajansları, televizyon kanalları ve radyolarda tanıtım ve imaj kampanyası yürütülmeli. Türkiye'ye gelecek turistler için 20-30 euroluk hediye çekleri verilmesine ilişkin kampanyalar oluşturulmalı.  Uçak yakıt desteği boş koltuk desteğine dönüştürülmeli. THY'nın Antalya, Gazipaşa, Dalaman, Bodrum ve İzmir'e yurtdışından ek tarifeli seferler düzenlemesi sağlanmalı.  Antalya Havaalanı'nın aktarma limanı olması sağlanmalı. Turizm işletme ve yatırım belgeli işletmeler için eğlence vergisi muafiyeti ve alkollü içecekler için ÖTV iadesi sağlanmalı.  Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere tarımda olduğu gibi faizsiz veya düşük faizli kredi desteği sağlanmalı. Turizm sektöründe KDV sistemi gözden geçirilmeli. Mesleki çatı örgütü (Türkiye Turizm Konseyi) oluşturulmalı. 
Kırsal Turizm Kanunu çıkarılmalı.
 
Son Güncelleme: 24.09.2017 21:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81