'Gerekli desteği görmedik'

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

'Gerekli desteği görmedik'

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

05 Ocak 2017 Perşembe 00:20
'Gerekli desteği görmedik'
 ABD'nin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'i hala iade etmediğini ve elebaşı Gülen'in şifreli mesajlar göndererek emirler verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları toplantısında FETÖ'yü mücadele edilecek terör örgütleri listesine aldırdıklarını hatırlatarak, bu konudaki çabaların devam edeceğini vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "Terörist başı oradan özgürce Türkiye'yi tehdit ediyor, talimatlar veriyor, mesajlar veriyor. Bu konularda bu yönetimin maalesef hiçbir desteğini görmedik. Bunu da açık söylüyorum görmedik. Bize diyorlar ki Türkiye'deki ABD karşıtlığına karşı pozitif mesajlar verin. Ben ne desem ne söylesem boştur." dedi. ABD'deki yeni yönetimin FETÖ konusunda nasıl düşündüğünü bildiklerini söyleyen Çavuşoğlu, yeni yönetimle açık ve net bir şekilde ilişkilerin sürdürüleceğine inandıklarını vurgulayarak, "Kim yönetime gelirse gelsin her zaman Amerika'ya bakışımız bellidir, bizim müttefikimizdir. Birçok alanda hedeflerimiz ortaktır, işbirliğimiz var. NATO içindeyiz ama müttefikliğin gereğini her iki taraf da yapmalıdır. Yeni yönetimde de bu anlayışın olduğunu düşünüyoruz, inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
'DOSTLUK ÖRNEĞİ GÖSTERDİLER'
Moskova'da havaalanında, otel ve gittikleri her yerde Rusların üzüntülü olsalar da kendilerine ilgi ve sevgi gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, "İnsanların yüzünden üzüntülü olduklarını görüyoruz, biz de çok üzüldük. Gerçekten çok üzüldük. Ama başta dostum Sergey Lavrov olmak üzere tüm görüştüğüm kişiler, onlar da bizi teselli ettiler. 'Bunun gerçek sebebini biliyoruz. Ne olduğunu biliyoruz. O nedenle bunu birlikte açığa çıkaracağız' dediler. Son derece sağduyulu davrandılar. Son derece dostluk örneği gösterdiler. Bu bir terör saldırısı ve Türkiye Rusya ilişkilerine yönelik bir terör saldırısı. Buna karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. İki ülkenin birlikte başlattığı inisiyatifler ve ortaya koyduğu açıklamalar olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, böyle bir menfur olaydan dolayı görüşmelerde taviz verilmesinin söz konusu olmadığını kaydederek, "Üzüntü duyduk ama burada bir suçluluk psikolojisine de girmedik." dedi.
'KENDİMİ SORUMLU HİSSETTİM'
Büyükelçi Karlov'un suikastı nedeniyle bir dışişleri bakanı olarak kendisinin de sorumluluk hissettiğini belirten Çavuşoğlu, "Ama daha sonradan Büyükelçi Karlov'un maaşını birlikte karşıladık. Uçağa çıktık annesi ve eşi oradaydı. Eşi sık sık teşekkür etti bana. Gözleri yaşlıydı, annesi sakin oturuyordu. Eşi, sürekli teşekkür etti. Türkiye'de suikast olduktan sonra, terör saldırısı olduktan sonra bizim bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız, Sayın Türkeş oradaydı. Devlet kurumlarının ve bakanlarımızın, eşimin gösterdiği ilgiden sık sık teşekkür etti. Bir detayı da söyledi havaalanına gittiğimiz zaman, 'Herkesin göğsünde eşimin fotoğrafı vardı.' dedi." ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, iki ülke ilişkilerinin sıkıntılı olduğu dönemde sabır gösterdiğini belirterek, "Bu terör saldırısı, bu oyun daha birinci dakikasında bozuldu. Yine ortak iradeyle bozuldu." dedi.
Son Güncelleme: 05.01.2017 00:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81