'Desteklemeler neden açıklanmadı?'

'Desteklemeler neden açıklanmadı?'

27 Mayıs 2017 Cumartesi 00:22
'Desteklemeler neden açıklanmadı?'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede,  Tarım desteklemelerine ilişkin kararların genellikle Nisan ayı başında açıklanırken, 12.8 milyar TL’lik 2017 yılı desteklerine ilişkin kararın, Mayıs ayının son günlerine gelinmesine rağmen halen ilan edilmediğine dikkat çekti.  Tarım Kanunu’nda tarım destekleri için “Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamaz” hükmü bulunmasına karşın, üreticiye yaklaşık yarısının verildiğine dikkat çeken Budak, “Üreticiler 2009 yılından bu yana yaklaşık 60 milyar TL alacaklıdır. Aynı dönemde tarım kesiminin kredi borcu 7.5 milyar TL’den 77 Milyar TL’ye çıkmıştır. Üretici alamadığı destekler nedeniyle faizle borçlanmak zorunda kalmakta, üretim kesintisi ortaya çıkmaktadır” dedi.
ÖRTÜLÜYE VAR ÜRETİCİYE YOK
Mayıs ayının son günlerine gelinmesine rağmen 2017 tarım desteklemelerine ilişkin kararın açıklanmamasının nedeni konusunda bilgi isteyen Budak, “Fide ve yeni destekler için ilave edilmek istenen 1 Milyar TL’lik  ek destek nedeniyle gecikme yaşandığı doğru mudur?  Yalnızca 4 ayda yaklaşık 800 milyon TL’lik kaynak örtülü ödeneğe giderken, binlerce üretici için kanuna rağmen, ek 1 milyar TL kaynak bulunamamakta mıdır?” diye sordu.  Budak, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:
MERCİMEK VE FASUYLE DESTEĞİ
Pirinç, ayçiçeği,  kuru fasulye, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek gibi ithalat miktarı yüksek ürünlerdeki üretimi arttırmak için bugüne kadar neden önlem alınmamıştır? Söz konusu ürünlerdeki  üretimi arttırmak için Bakanlığınız özel bir destek programı uygulayacak mıdır? Havza bazlı destekleme modeli çözüm getirecek midir? 2009-2016 döneminde ve yıllara göre verilen tarım destekleri ne kadardır? Tarım Kanunu’ndaki hükme rağmen, aynı dönemde desteklerin yaklaşık 60 milyar TL eksik ödenmesinin gerekçesi nedir? Tarım için, üreticiler için kaynak yok mudur? AKP Hükümetlerinin 15 yıllık uygulamaları sonucunda hayvancılık ve tarımsal üretimde ortaya çıkan daralma, gıda enflasyonu ve üreticilerin borçlarının 10 kat düzeyinde artması karşısında, tarım politikaları gözden geçirilecek midir? Tarımsal üretim ve istihdam artışı nasıl sağlanacaktır?”
Son Güncelleme: 27.05.2017 00:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81