'2017 turizmde hüsran yılı olur'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 2016 yılı turizm verilerini değerlendirdi.

'2017 turizmde hüsran yılı olur'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 2016 yılı turizm verilerini değerlendirdi.

31 Ocak 2017 Salı 20:17
'2017 turizmde hüsran yılı olur'
Turizmde 2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu, AKP Hükümeti’nin yaşanan olumsuzluklar karşısında etkin ve hızlı önlem alamadığını kaydeden Budak, bunun da kayıp faturasını büyüttüğünü vurguladı. Geçen yıla göre yabancı turist sayısının yüzde 30 azalarak 36 milyon 244 binden 25 milyon 352 bine gerilediğini kaydeden Budak, turizm gelirlerinde de 9 milyar 357 milyon Dolar'lık kayıp ortaya çıktığını belirtti.
AVRUPA PAZARI YÜZDE 34 GERİLEDİ
Budak, “Turizm sektörü geçen yıla göre her 3 turistten 1'ini kaybetti. 10.8 milyon turist kaybı var. Turizm gelirleri 31.4 milyar Dolar'dan 22.1 milyar Dolar'a düştü.  En büyük kayıp yüzde 76.2 ile Rusya’dan yaşanmasına karşın, Türkiye hemen hemen bütün ülkelerden kayıp yaşadı. Olgunlaşmış pazar olan Avrupa’dan ortalama yüzde 34’lük gerileme var. Böylesine büyük kayıp fiyatlardaki ciddi gerilemeye rağmen ortaya çıktı. Turistlerin Türkiye’de yaptığı harcama 820 Dolar'dan 700 Dolar düzeyine kadar düşmesine rağmen bu kayıp yaşandı" dedi.
'AKP'NİN DERDİ TURİZM DEĞİL'
Turizm Bakan Nabi Avcı'nın, "Rehavetin pahalıya mal olabileceğini gördük" dediğini anımsatan Budak, "Hem de çok pahalıya mal oldu. Zaten 6 ay çalışabilen binlerce turizm emekçisi iş bulamadı. Binlerce esnaf da kepenk kapattı” diye konuştu. Türkiye’nin ciddi bir döviz ihtiyacı olduğu, döviz kurunun yükselişinin durdurulamadığı bir süreçte turizm gelirlerinde kayıpların sürmesinin sorunları daha da ağırlaştıracağını kaydeden Budak, “Türkiye’nin içinden geçtiği süreç, turizm ve turizm gelirlerini daha da önemli hale getiriyor. Ama AKP Hükümeti'nin böyle bir derdi var gibi görünmüyor" mesajı verdi.
Son Güncelleme: 31.01.2017 20:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81