Zatürreden korunmak için bunları uygulayın

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 12 Kasım “Dünya Zatürre Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı.

Zatürreden korunmak için bunları uygulayın

Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi, 12 Kasım “Dünya Zatürre Günü” ile ilgili basın duyurusu yayımladı.

11 Kasım 2016 Cuma 23:52
Zatürreden korunmak  için bunları uygulayın
Alanya Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yayınlanan basın duyurusunda şu ifadelere yer verildi: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkat çekmek amacıyla 12 Kasım gününü Dünya Zatürre Günü olarak kabul etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 5 yaş altındaki çocuk ölümlerine neden olan hastalıkların en başında zatürree gelmektedir. Zatürre hastalığı Türkiye’de ise ölüme sebep olan hastalıklar arasında beşinci sırada, enfeksiyona bağlı ölümler arasında ise birinci sırada yer almaktadır.
Zatürre akciğerleri etkileyen solunum sistemi enfeksiyonudur. Kış mevsiminde artış gösteren zatürre, bir veya birkaç akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan, daha çok küçük çocuklarda, ileri yaştakilerde ve kronik bir hastalığı bulunan kişilerde daha ağır seyreden ve bazen ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihabi bir sıvıyla dolar. Akciğerlerin görevi olan oksijen alış veriş fonksiyonu bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır.
Belirtileri;
Öksürük (bazı zatürre türlerinde öksürük sonrası çıkarılan balgam yeşilimsi, sarı renkte veya kanlı olmaktadır.)
Yüksek ateş,
Üşümeye bağlı titreme,
Merdiven çıkarken oluşan nefes darlığı,
Derin nefes alırken veya öksürürken oluşan bıçak gibi keskin göğüs ağrıları,
Baş ağrısı,
Aşırı terleme, ıslak ve yapışkan deri,
İştah kaybı, halsizlik ve yorgunluk,
Sersemlik hissi (özellikle yaşlılarda).
Bebeklerde Zatürre Belirtileri:
Kusma, ateş, öksürük, huzursuzluk, yorgunluk, halsizlik ya da nefes alma ve yeme zorluğu bebeklerde zatürrenin belirtileridir.
Zatürre erken teşhis ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Hastaların bir kısmı ayaktan ilaçla tedavi edilebilirken, daha ağır vakalar hastaneye yatırılarak tedavi edilebilmektedir.
Korunmak için yapılabilecekler:
Bağışıklık sisteminizi zayıflattığı için stresten uzak durun.
Bol su içip, sağlıklı beslenin.
Sigara dumanına maruz kalmayın.
Virüs ve bakterilerin bolca yer aldığı ellerinizi sık sık yıkayın.
Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren kişilerle yakın temas kurmayın.
Ortak kullanılan buzdolabı, kapı kolları, merdiven kenarlıkları ve telefon gibi yer ve malzemeleri sık sık temizleyin.
Başkalarının kullandığı bardak, tabak, çatal, kaşık gibi gereçleri kullanmayın.
Uykusuzluk ve düzensiz uyku direnci düşürüyor. Uykuda ise beden kendini yeniliyor. Düzenli olarak günde 8 saat uyumaya özen gösterin.
Virüs ve bakterilerin ortamdan uzaklaşmasına katkı sağlamak için evinizi her gün 30 dakika temiz hava ile havalandırın.
Kalp hastaları, kronik akciğer rahatsızlığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, kronik böbrek hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri yaşlılar; doktor kontrolü ve tavsiyesiyle Pnömokok aşısının koruyucu etkisinden faydalanabilirler. 65 yaş üzeri kişiler 5 yılda bir zatürree, her yıl grip aşısı yaptırmalı.
Çocuklarınızı zamanında aşılatarak, yeterli besleyerek ve temiz bir yaşam çevresi sağlayarak zatürreden koruyabilirsiniz.
Sağlık Bakanlığımızın mevcut aşı takviminde yer alan pnömokok aşısı hastalığın önlenmesinde çok önemlidir. Ailelerin çocuklarının aşılarını tam yaptırmaları zatürree hastalığının önlenmesinde en önemli koruyucudur. Aile Sağlığı Merkezlerimizde bu aşılar ÜCRETSİZ olarak yapılmakta olup, risk grubundaki yetişkinlerin de aşı olması hastalıktan korunmada önemlidir.
Son Güncelleme: 11.11.2016 23:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81