Uzmanlar hareketsiz kalmayın diyor

Covid-19 salgınında uzun süren karantina sürecinde fazlasıyla hareketsiz kaldık. Bu hareketsizlik bizde istenmeyen eklem ağrılarına neden oldu. Uzun süre hareketsiz kalan vücutta istenmeyen hastalıklar görülebilir. Detaylar haberimizde...

Uzmanlar hareketsiz kalmayın diyor

Covid-19 salgınında uzun süren karantina sürecinde fazlasıyla hareketsiz kaldık. Bu hareketsizlik bizde istenmeyen eklem ağrılarına neden oldu. Uzun süre hareketsiz kalan vücutta istenmeyen hastalıklar görülebilir. Detaylar haberimizde...

12 Ağustos 2020 Çarşamba 12:36
Uzmanlar hareketsiz kalmayın diyor

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erdil, 'Vücudumuzun dizaynına baktığımızda hareket etmek için yaratıldık. Pandemiyle beraber iyiden iyiye hareketsiz kalan bir vücut var. Bu da her türlü sıkıntıya yol açacak bir ortam sağlıyor' açıklamasında bulundu.

İLK ETKİ HAREKETSİZLİK OLDU

Prof. Dr. Mehmet Erdil, insanların normal zamanda yoğun bir rutin hareketlilik içinde olduğunu fakat salgınla beraber hareketliliğin düşük bir seviyeye indiğine vurgu yaptı.

Salgının insanları birçok yönden etkilediğini söyleyen Erdil, 'İlki hareket açısından oldu. Eskiden yaptığımızın belki 10'da bir oranında hareket ediyoruz. Rutin olarak yaptığımız birçok hareket vardı. Şu anda evlerimizin içinde sıkışık bir hayat yaşıyoruz. İkinci etkilenen şey ise beslenme. Eskiden üç öğünle sınırlıyorduk, arada öğün bile atladığımız oluyordu ama şimdi evde boşluktan sürekli bir şeyler yiyoruz. Beslenmemizi bozduk. Üçüncüsü bunlara bağlı olarak psikolojimiz bozuluyor. Bunları aşmak için birçok şey yapıyoruz ama başarılı olamıyoruz. Kilo alıyoruz ve psikolojimizi daha çok bozuyoruz. Hareketimiz azalıyor ve daha çok kilo alıyoruz. Böyle kısır bir döngü içerisinde devam ediyoruz' dedi.

EVDE HAREKET ETMEK GEREKİR

Prof. Dr. Mehmet Erdil, insanların salgın sürecince daha çok evde zaman geçirmeleri gerektiğini söyleyerek sözlerini şöyle devam etti:

'Sokağa çıktığımızda da sosyal mesafemizi korumamız gerekiyor. Evde bir şekilde hayatımızı düzenleyeceğiz. Evi bir hareket alanı haline getirmemiz gerekiyor. Evde yeni hareketler yapmamız, beslenmemizi düzenlememiz gerekiyor. Bunu yaptığımızda psikolojimiz düzelecek. Pandemi öncesinde ne kadar hareket ediyorsak, pandemi sürecinde de aşağı yukarı o kadar hareket etmek lazım. Daha önce ortalama 15 bin adım yürüyorsak, pandemi sürecinde bu 15 bin adımı bir şekilde tamamlamak gerekiyor. Evin içindeki bir koridor bizim için çok iyi bir yürüyüş alanı olabilir. Belirli bir saat tempolu yürüyerek bunu yapabiliriz' dedi.

İnsanların evde belli sporları ve hareketleri yaparak vücutlarını zinde tutmaları gerektiğini bildiren Erdil, 'İnternetteki birçok adreste aerobik tarzda, pilates tarzında herhangi bir alet gerektirmeden yapabileceğimiz çeşitli sporlar var. Bunlar kas ve iskelet sistemi için gayet yararlı sporlar. Esneme ve germe egzersizleri, kaslarımızın hem zinde kalmasını sağlıyor hem de beslenme bozukluklarını önlüyor. Bu açıdan bu egzersizleri mutlaka yapmak gerekiyor' eklinde konuştu.

Kas ve iskelet problemi olan insanların spor ve egzersiz yapmadan önce doktora danışılması gerektiğini ifade ederek açıklamalarına devam eden Erdil, 'Yani dizinde menisküs olan bir hasta, doktorunun izni halinde belli egzersizleri yapabilir. Ancak genelde baktığımızda dizi ağrıyan bir insan vücudunun üst tarafını çalıştırabilir. Omzunda bir rahatsızlığı olanlar ise vücutlarının alt tarafını çalıştırabilir. Bu tarz düzenlemelerle egzersizlerimizi yapma durumumuz olabilir. Yine yaşlı hastalarımız için yürüme egzersizleri var. Yerimizde adım atarak yapılan egzersizler var. Bunlar da hem kalp sağlığımız hem de kas ve iskelet sağlığımız açısından yararlı egzersizler' açıklamasında bulundu.

HAREKETSİZ VÜCUT HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIR

Prof. Dr. Mehmet Erdil, hareketsiz kalmanın birçok sağlık problemine sebep olduğunu söyleyerek, 'Vücudumuzun dizaynına baktığımızda hareket etmek için yaratıldık. Şimdi pandemiyle beraber iyiden iyiye hareketsiz kalan bir vücut var. Bu da her türlü sıkıntıya yol açacak bir ortam sağlıyor. Bunu mutlaka engellemek gerekiyor. Pandemiden dolayı zaten evde kalmanın verdiği bir psikolojik problem var. Buna başka sıkıntıların eklenmesi daha sonra bambaşka problemlerle karşılaşmamıza neden olabilir' ifadesinde bulundu.

Spor yapan ve zinde olanların Koronavirüs'ü daha çabuk yendiğine yönelik araştırma sonuçlarının olduğuna değinen Erdil, 'Hareketsiz ve kötü beslenen insanlarda Koronavirüs maalesef daha ağır seyrediyor. Bu açıdan da bakmak lazım. Pandeminin ne kadar süreceği de ön görülemiyor' dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81