Tokaç doğru bilinen yanlışları anlattı

Diyabet hastalarına ayakkabı seçimi, diyabet hastalarının yaptığı yanlışlar ve doğru yapması gerekenlerle ilgili bilgi veren Alanya’nın tek Podologu Semra Tokaç, diyabet hastalarına doğru bilinen yanlışları anlattı.

Tokaç doğru bilinen yanlışları anlattı

Diyabet hastalarına ayakkabı seçimi, diyabet hastalarının yaptığı yanlışlar ve doğru yapması gerekenlerle ilgili bilgi veren Alanya’nın tek Podologu Semra Tokaç, diyabet hastalarına doğru bilinen yanlışları anlattı.

29 Ocak 2018 Pazartesi 20:23
Tokaç doğru bilinen yanlışları anlattı


Alanya’nın tek Podologu Semra Tokaç, Alanya’da diyabet hastaları için önemli bilgiler vermeye devam ediyor. Tokaç bugün de diyabet hastalarının ayakkabı seçimi, diyabet hastalarının yaptığı yanlışlar ve doğru yapması gerekenleri anlattı.  
‘YUMUŞAK DERİ VEYA SÜET TERCİH EDİN’
Diyabetik hastaların ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu söyleyen Tokaç, “Uygunsuz ayakkabı kullanımı diyabet ayak yarasının oluşumuna yol açar. Diyabetik kadın hastalar asla ucu sivri ve yüksek topuklu ayakkabılar tercih etmemeliler. Diyabetik erkek hastalar kesinlikle sivri burunlu ve ayağı sıkan ayakkabılar tercih etmemeliler. Sivri burunlu ve dar ayakkabılar, genellikle, ayağa kendi şeklini verir. Ayak; ayakkabı içerisinde sıkışır ve ayak üzerinde bası alanları oluşturur. Bu bası yerlerinde diyabetik ayak yarası kolaylıkla gelişir.  Hâlbuki ayak, ayakkabıya şekil vermelidir. Sıkı ve sivri burunlu ayakkabı kullanımı ile ayakkabıya fazladan temas sağlayan bası noktaları kolaylıkla bası yarası oluştururlar. Uygunsuz ayakkabı kullanımı kolaylıkla diyabetik ayak yarası oluştururlar. Diyabetik hastalar özellikle yumuşak deri veya süet, burnu geniş ve hafif topuklu ayakkabılar tercih etmelidir. Ayağa uygun ayakkabıda ayağın ayakkabı içindeki rahat durumu olmalı, ama ancak bu rahatlık, bolluk halinde olmamalıdır. Ayakkabılar kesinlikle çorapsız, çıplak ayak ile giyilmemelidir. Böyle Bir durumda içten dikişli ayakkabılar, özellikle topuk kısmında, kolaylıkla yara gelişimine yol açar.
‘AYAKKABI ALIŞVERİŞİNİZİ ÖĞLEN YAPIN’
Parmak arası ve ayağı korumasız bırakan ayağın dışarı taştığı yazlık ayakkabılar kesinlikle tercih edilmemelidir. Yeni bir ayakkabıyı günün hangi saatinde almalıyız?
Öğlen 14-16. Ayakkabı alışverişlerinizi öğleyin yapın. Sabah alınan bir ayakkabı, akşama doğru ayakların şişmesi nedeniyle dar gelebilir. Yine akşam alınan ayakkabı sabah bol gelebilir. Her iki durumda da ayakkabının yara açması kolaylaştırır.

Yeni alınan ayakkabı ayağı alıştırmak için 2 hafta süre ile günde 1 saat giyilmelidir.
2 haftada bir ayakkabının içi ıslak sabunlu bez ile silinip duru su ile tekrar silinmelidir. Sonrada gölgede kurutulmalıdır. Bir gün giydiğiniz ayakkabıyı ertesi gün tekrar giymemelisiniz. Güneş ışığını direkt almadığı bir yerde havalandırmalıyız. Özel üretilmiş yürüyüş ayakkabıları; gerek günlük kullanımı da gerekse yürüyüş esnasında, özel üretilmiş spor ayakkabıları tercih edilmelidir. Yazın Plajda dolaşırken tercih edilecek sandaletler; sert zeminli, yumuşak tabanlı, yüksek ve yan darbelere karşı koruyuculu olmalıdır” dedi. 
‘YÜRÜRKEN AYAĞA BİNEN YÜKÜ AZALTIN’
Diyabetlinin doğru yürüyüş şekliyle ilgili de konuşan Tokaç, “Kendini öne itmeden, bacakları kalçadan çekerek, dizleri bükmeden, kısa adımlarla yapılan yürüyüş, ayak yarası gelişim riskini azaltmaktadır. Buna kalçadan yürüyüş şekli denmektedir. Eğer yürüyüş bozukluğunuz ve düşme tehlikeniz varsa, ayağa binen yükün azaltılması için, baston gibi destekleyici cihazları kullanmaktan çekinmeyiniz” şeklinde konuştu.
‘ISITICILARA 1.5 METREDEN FAZLA YAKLAŞMAYIN!’
Podolog Semra Tokaç, diyabet hastalarının yaptığı çalışlardan da bahsetti. Diyabetik hastaların kesinlikle ısıtıcılara 1,5 metreden yakın durmamaları gerektiğini belirten Tokaç, “Bunlar ağrı ve ısı duyusu bozuk olan diyabetik hastalarda, farkına varmadan kolayca yanıklara yol açabilir. Üşüyen ayakları için sobada ısıtılmış tuğla üzerine basan ve ayak yanığı oluşan diyabetik hastalar ile sıklıkla karşılaşılıyor. Üşüdüğü için ayaklarını kalorifere dayayan ve yandığını fark etmeyen diyabetik hastanın yaralandığı da sık karşılaşılan vakalardandır.  Diyabetik hastalarda damar sertliğine bağlı olarak bacakları besleyen damarlarda tıkanıklıklara sık rastlanmakladır. Zaten daralan damar sebebiyle beslenmesi azalan ayak, bacak bacak üstüne atıldığında veya bağdaş kurulduğunda daha da az kanlanmaktadır. Ayak kaslarını kuvvetlendirmek ayak yarası gelişim riskini azaltacaktır. Bu sebeple günde 10 dakika parmak uçlarında yükselip inmek ayak kaslarınızı güçlendirir” dedi. Tokaç ayrıca bu konularda bilgi almak isteyenlerin kendisine www.alanyafootcare.com web adresinden ve 05337279557 nolu telefondan ulaşabileceklerini söyledi. – Mert CANTÜRK 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81