Tip-2 diyabetin tetiklenmesine neden oluyor

Bazı besinler fazla tüketildiği zaman sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. Başta obezite olmak üzere kalp ve böbrek hastalığına neden olan früktoz, gut hastalığına kadar birçok sağlık sorunu yaratabiliyor.

Tip-2 diyabetin tetiklenmesine neden oluyor

Bazı besinler fazla tüketildiği zaman sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir. Başta obezite olmak üzere kalp ve böbrek hastalığına neden olan früktoz, gut hastalığına kadar birçok sağlık sorunu yaratabiliyor.

28 Mayıs 2020 Perşembe 21:56
Tip-2 diyabetin tetiklenmesine neden oluyor

Son günlerde Türkiye'deki üretim kotasının yüzde 2,5'e düşürülmesiyle gündeme gelen nişasta bazlı şekerler ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şükrü Karataş, nişasta bazlı şekerin yüksek miktarda früktoz içerdiğini vurgulayarak, "Aşırı fruktoz tüketimi başta obezite, kalp ve böbrek rahatsızlıkları olmak üzere, gut hastalığına varana kadar birçok rahatsızlığı tetikler," dedi.

GAZLI, MEYVELİ İÇECEKLERDEN, ŞEKERLEMEYE

Prof. Dr. Karataş, "Fruktozun insan sağlığına olumlu-olumsuz etkileri konusunda toplumda çok büyük bir bilgi kirliliği mevcut. Piyasadaki gazlı, meyveli içeceklerde, hazır gıdalarda kullanılan yüksek früktoz içeren mısır şurubu, (nişasta bazlı şeker) hem pancar şekeri, (sakkaroz) hem de fruktoz ve glikoz içerir. Gazlı, meyveli içeceklerden, şekerlemeye, çikolataya, bisküviye kadar pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (NBŞ) olası sağlık risklerini tetikleyici özelliğinden dolayı Fransa, Hollanda, İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinde yasaklandı," ifadelerini kullandı.

ÜRİDİK ASİDİ ARTIRIYOR

Fruktozun içerisinde bulunan glisemik indeksin düşük olmasından dolayı kandaki şeker miktarının ilk anda çok fazla yükseltmediğine dikkat çeken Karataş, şu açıklamalarda bulundu:

"Ancak fruktoz, aşırı miktarlarda tüketildiğinde birçok hastalığın tetikleyicisi olarak değerlendirilir. Fruktoz tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşen şeker türüdür. Bu nedenle kandaki trigliserit düzeyini çok yükseltir. Fruktozun aşırı miktarda tüketilmesi durumunda karaciğerin bu fazla fruktozu vücudun şeker olarak kullanabilmesi için hızla işlemesi ve işe yarayacak şekere dönüştürmesi gerekir.

Ancak karaciğer, bu fruktozu hızla işleyemediğinden dolayı bunun yerine yağ oluşturmaya başlar ve oluşan bu yağ da trigliserit olarak kana karışır. Aşırı fruktoz tüketen bireylerde kalp ve böbrekler için zararlı olduğu bilinen ürik asit miktarları da artar. Ürik asidin artması gut hastalığının tetikleyicisi olarak bilinir.

TİP 2 DİYABETİN TETİKLENMESİNE NEDEN OLUYOR

Yapılan bilimsel çalışmalar doğal meyvede bulunan fruktozun normal miktarlarda alındığında ince bağırsakta metabolize edildiğini, ancak özellikle işlem görmüş gıdalarla aşırı miktarda alınan işlem görmüş früktozun ince bağırsağı yorduğunu, karaciğere giderek orada yağa dönüştüğünü gösterir. Bu da Tip 2 diyabetin tetikleyicisi olduğu savını güçlendiriyor.”

DOĞAL GIDALARIN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ

Herhangi bir işlemden geçmiş olan gıdaların doğal gıdaların yerini tutamayacağının altını çizen Karataş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu nedenle özellikle işlem görmüş gıdalardan mümkün olduğu kadar uzak durmak veya az tüketmek doğal meyve tüketiminde de miktarına dikkat etmek gerekir. Ayrıca tüketilecek meyve seçimine dikkat edip nispeten az şeker ihtiva eden meyveleri tercih edip mevsiminde tüketmeye gayret gösterilmesi iyi olur. Çok fazla tatlandırıcı ihtiva eden, işlem görmüş aşırı miktarda mısır nişastası şurubu ihtiva eden gıda maddeleri ve içecekleri çok fazla kullanmamaya özen gösterilmeli.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81