Soğuk suda yüzmek bunamayı geciktiriyor

Yapılan bir araştırma, soğuk suda yüzmenin demans gibi nöro-dejeneratif hastalıkların gelişmesini geciktirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

Soğuk suda yüzmek bunamayı geciktiriyor

Yapılan bir araştırma, soğuk suda yüzmenin demans gibi nöro-dejeneratif hastalıkların gelişmesini geciktirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu.

21 Ekim 2020 Çarşamba 16:04
Soğuk suda yüzmek bunamayı geciktiriyor

Cambridge Üniversitesi'nden akademisyenler 2016-2018 yılları arasında Londra'daki Parliament Hill Lido havuzunda yüzücü olan kişileri takip ederek birçoğunda ‘soğuk şok’ proteini (RBM3) düzeyinin arttığını keşfetti. Fareler üzerinde 2015 yılında yapılan bir araştırmada bu proteinin demans başlangıcına karşı koruma sağladığını ortaya koymuştu.

Araştırma şu anda erken bir aşamada olsa da gelecek yıllarda demans tedavisine yardımcı olabileceği umut ediliyor.

BBC'nin Radio 4 Today programına konuşan baş araştırmacı Giovanna Mallucci'ye göre, araştırmacıları bekleyen sıradaki zorluklar, bu proteinin demansı geciktirdiğini kesin olarak kanıtlamak ve daha sonra bu proteinin üretilmesini tetikleyen bir ilaç bulmak.

Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü'nün Cambridge Üniversitesindeki merkezinin direktörü Prof. Mallucci son bulgulara değinerek ekibinin soğuk suda yüzen kişileri soğuğa maruz kalmayan ve Tai Chi yapan kişilerle karşılaştırıldığını belirtti.

Prof Mallucci yüzücülere, ‘Sizi soğuğa maruz kalmayan ve Tai Chi yapan bir grup insanla karşılaştırdık, hiçbirinde bu proteinin seviyesinin arttığı görülmemişken çoğunuzda bu gerçekleşti’ ifadelerini kullandı.

Mallucci, ‘Bu bize soğuğun insanlarda bu proteini tetiklediğini söylüyor: Soğuk suda yüzmenin bu koruyucu proteini artırdığını gösteren ve hastalardan oluşmayan ilk kohort sizsiniz’ diye konuşmasına devam etti.

Proje, kış boyunca Kuzey Londra'daki halka açık yüzme havuzunda ısıtılmamış suda yüzen Martin Pate'in Prof. Mallucci'yle temas kurması sonucunda ortaya çıktı. Pate, Mallucci'nin insanlarda RBM3'ü incelemek istediğini söylediğini duymuş, daha sonrada profesörle iletişime geçmişti.

Prof. Mallucci, birkaç yılda olsa demans başlangıcını geciktirmenin toplumun yararına olacağını söyledi.

Mallucci, ‘Demansın ilerlemesini bütün bir nüfusta birkaç yıl bile yavaşlatsanız, ekonomi ve sağlık açısından muazzam bir etki yaratır’ diye konuştu.

NHS'ye göre Birleşik Krallık'ta şu anda 850 binden fazla demans hastası bulunmakta ve bu hastalık 80 yaş üzeri kişilerin 6'da birini etkilemekte.

Bu dejeneratif hastalığa sahip olan kişi sayısının 2025'e kadar bir milyondan daha fazla olması bekleniyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81