Ramazanda güçlü bağışıklık sistemi için dengeli ve doğru beslenin

Ramazan ayında bağışıklık sisteminin zayıflamasını engellemek için sahur ve iftarda dikkat edilmesi gereken püf noktaları sizin için bire araya getirdik. Detaylar haberimizde…^

Ramazanda güçlü bağışıklık sistemi için dengeli ve doğru beslenin

Ramazan ayında bağışıklık sisteminin zayıflamasını engellemek için sahur ve iftarda dikkat edilmesi gereken püf noktaları sizin için bire araya getirdik. Detaylar haberimizde…^

30 Nisan 2020 Perşembe 20:56
Ramazanda güçlü bağışıklık sistemi için dengeli ve doğru beslenin

Prof. Dr. Günnur Deniz, Koronavirüsü salgınında önemini bir kez daha anladığımız bağışıklık sisteminin, Ramazan ayında da korunması için önerilerde bulundu. Prof. Dr. Deniz, "İftar ve sahurda dengeli ve doğru beslenmek, bol sıvı ve sıvı gıdalar tüketmek büyük önem taşımaktadır. İftarda taze ve mevsimindeki sebzeler, proteinli gıdalar ve meyveler ile beslenmek bağışıklık sistemini olumlu etkiler," ifadelerini kullandı.

"8 SAAT ARALIKLI YEMEK YİYİP, 16 SAAT YEMEMEK BAĞIŞIKLIĞI OLUMLU ETKİLİYOR"

Ramazan ayının başladığını anımsatan Deniz, "Oruç tutmanın bağışıklığı güçlendirdiğine dair bir çalışma bulunmamakla birlikte, beslenme tarzında yapılan bazı değişikliklerin intermittent (aralıklı) beslenmenin bağışıklığı güçlendirdiği gösterilmiştir. Örneğin gün içerisinde yalnızca 8 saat aralığında yemek yemek, 16 saat yemek yememek 'mTOR' adı verilen hücre içi sensörlerin doğru çalışmasını sağladığı için bağışıklık sistemine olumlu etkileri olduğu, gene aralıklı açlık uygulamalarının enflamasyonu ve özellikle damarla ilgili olumsuz etkileri azalttığı gösterilmiştir," dedi.

Dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun beslenme olduğunu vurgulayan Deniz, vücudun proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak gruplandırılan farklı besin öğelerine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İFTAR VE SAHURDA DENGELİ BESLENMEK ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Deniz, iftarda fazla yemekten ve sahura kalkmadan oruç tutmaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu:

"İftar ve sahurda dengeli ve doğru beslenmek, bol sıvı ve sıvı gıdalar tüketmek büyük önem taşımaktadır. Proteinler vücudun temel işlevlerini sürdürebilmesi için gerekli olan besin öğelerinden biridir. Bu nedenle protein alınması fakat karbonhidrat, yağlı ve şekerli yiyeceklerden, rafine edilmiş içinde katkı maddesi bulunan gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

İftarda taze ve mevsimindeki sebzeler, proteinli gıdalar ve meyveler ile beslenmek bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Genel olarak sağlıklı bir beslenme için bol su tüketilmeli, lif açısından zengin yoğurt gibi fermente gıdalar tüketilmeli, mümkünse evde yapılanı tercih edilmelidir. Bağırsak florası da bağışıklığı güçlendirmenin başka bir yoludur. Probiyotiklerin (fermente gıdalar) bağırsak florasını daha sağlıklı kıldığı bilinmektedir."

UYKU DÜZENİNİ SAĞLAYIN

Oruç tutarken uyku düzenine dikkat etmenin ve bağışıklık yönünden stresten uzak durmanın önemine değinen Deniz, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Düzenli uyku bağışıklık sistemini güçlü tutmanın başlıca yollarından biri. Uyku sırasında salgılanan melatonin seviyelerinin en yüksek olduğu gece saatlerinde uyumak önemli. Melatoninin kansere karşı bağışıklık sistemini olumlu etkilediği, depresyon ve stresi azaltıp yaşam süresini artırdığı ve yaşlanma bulgularını azalttığı bildirilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra pozitif olmanın, doğayı, insanları ve hayvanları sevmenin de bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini unutmamak gerekir.”

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

Orucun sağlıklı bireyler için farz olduğunu ifade eden Deniz, "Kronik hastalığı (diyabet, yüksek tansiyon, kalp, immün yetersizlik, kanser gibi) olanlar, oruç tutamayacak kadar yaşlılar, hamile veya emziren kadınlar, oruç tutmamalıdır.

Ayrıca sağlık hizmetlerinin aksamasından endişe edilen sağlık çalışanları, ağır işlerde çalışanlar, Covid-19 teşhisi konmuş ve doktoru tarafından oruç tutması sakıncalı görülenler de oruç tutmamalıdır. Ayrıca kanser hastaları, kronik hastalığı nedeniyle sürekli ilaç kullananlar (steroid) veya immün yetersizliği olan bireyler aşı ve ilaç rejimlerini bozmamalıdırlar," diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81