Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

Ramazan sonrası beslenmeye dikkat

23 Haziran 2017 Cuma 23:29
Ramazan sonrası  beslenmeye dikkat
Antalya Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Ergin Boylu, Ramazan ayının sona ermesiyle bayram ve sonrasında yemeklerde aşırıya kaçmamaları konusunda insanları uyardı. 
 
Sağlığın korunmasında yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde en önemli faktörlerden birisidir. Ramazan ayı boyunca farklı saatlerde uyumak, aç ya da susuz kalmak, beslenme düzeninin değişmesi, yeni düzene ayak uydurmak metabolizmayı değiştiriyor. Ramazan ayının sona ermesiyle bayram ve sonrasında yemeklerde aşırıya kaçmamaları konusunda insanları uyaran Antalya Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Ergin Boylu şu ifadelerde bulundu: “Bir ay boyunca oruç düzenine alışan beden artık yeni bir döneme alışmaktadır. Bir ramazan ayını daha geride bırakırken önümüzdeki günlerde de bayram neşemizin kaçmaması ve sağlığımızı korumak için beslenmemizi tekrar düzenlememiz gerekmektedir. Şüphesiz sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenme en önemli faktörlerden biridir. Ancak, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişiler, günlük öğün sayısını azaltmaları nedeniyle bayramda normal yeme düzenine geçme süresinde birtakım sıkıntılar yaşamaktadırlar. Başta kalp krizi, sindirim ve mide problemleri, kabızlık, kan şekerindeki ani dalgalanmalar gibi birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilmektedir. Bu sorunları aşabilmemiz için ilk önce beslenme düzenimizi 3 ana ve en az 2 ara öğün olacak şekilde düzenlemeliyiz. Bu düzeni rutin hale getirdiğimiz takdirde ramazan ayı süresince yavaşlamış olan metabolizma hızımız da şüphesiz hızlanacaktır” dedi.
GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLAYIN, 
KIZARTMADAN UZAK DURUN
Güne yumurta, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillik içeren hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır diyen Diyetisyen Ergin Boylu; “Bayramda malum tatlı tüketimi de artmaktadır Bu yüzden en azından kahvaltıda bal, reçel ve pekmez gibi tatlı yiyeceklerin tüketimi kısıtlanmalıdır ki gün içerisinde veya bayram ziyaretlerinde tatlı tüketme hakkımız olsun. Öğle ve akşam öğünlerinde se kızartma ve hamurlu yiyeceklerden uzak durulmalı öğlen ızgara, haşlanmış ya da fırında pişirilecek az yağlı kırımızı et-tavuk ya da balık; akşam yemeğinde de zeytinyağlı bir sebze yemeği ve yoğurt-cacık doğru bir tercih olacaktır. Ana öğünlerde mutlaka 1-2 dilim çavdar veya tam buğday ekmeği ya da ekmek yerine geçen pilav-makarna grubundan bir tanesi tüketilmelidir. En önemlisi de Ramazan ayında azalan su tüketimimizi ve sıcakların etkisiyle artan sıvı kaybımızı yerine koymak için gün içinde mutlaka 2,5-3 litre su tüketmemiz gerekmektedir” dedi
HAFİF TATLILARI TERCİH EDİN
Ramazan ayı sonrası bizi karşılayan bayramda tüketeceğimiz tatlı çeşidine gelecek olursak; kan şekerimizi hızlı yükselten baklava, kadayıf, tulumba, lokma gibi hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, kan şekerimizi daha yavaş yükselten sütlaç, muhallebi ve kazandibi gibi sütlü tatlılar yada arzu ettiğiniz meyvelerden hazırlanmış bir salata tüketilmesi daha uygun olacaktır diyen Diyetisyen Ergin Boylu son olarak; “ herkese mutlu ve sağlıklı bayramlar dilerim” dedi.
 
Son Güncelleme: 23.06.2017 23:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81