Koronanın bitiş tarihini verdi

Koronavirüs aşısının mucidi Biontech şirketinin CEO'su Prof. Uğur Şahin, aşının tesirinin yaz aylarında yoğun bir şekilde fark edileceğini ve yaşamın önümüzdeki kış itibariyle normale döneceğini dile getirdi.

Koronanın bitiş tarihini verdi

Koronavirüs aşısının mucidi Biontech şirketinin CEO'su Prof. Uğur Şahin, aşının tesirinin yaz aylarında yoğun bir şekilde fark edileceğini ve yaşamın önümüzdeki kış itibariyle normale döneceğini dile getirdi.

15 Kasım 2020 Pazar 23:35
Koronanın bitiş tarihini verdi

Uğur Şahin, aşının vaka sayılarına oldukça etkisi olmaması sebebiyle bu kış aylarının oldukça zor geçeceğini söyledi.

BioNTech ile Pfizer, önceki hafta yapılan testlerin ilk analizlerin aşının koronavirüse yakalanmayı % 90'ın üzerinde önlediğini dile getirmişti.

Aşı testlerine 43 binin üzerinde kişi katıldı.

Aşı, 3 hafta arayla 2 doz yapılıyor.

BBC'deki Andrew Marr Show programına konuk olan Uğur Şahin, aşının virüsün bulaşmasını hafifleteceğine ve aşı olmuş bir şahısta olan belirtilerin gelişmesini önleyeceğine inandığını dile getirdi.

Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"Ben böyle yüksek etkili bir aşıyla insanlar arasındaki bulaşmanın azalacağına inanıyorum. Belki yüzde 90 değil, belki yüzde 50 oranında. Ancak bunun salgının yayılmasında büyük bir azalma getireceğini de unutmayalım."

İlk tesirli koronavirüs aşısının bulunduğu bildirmesinin akabinden, Oxfor Üniversitesi Profesörlerinden John Bell de yaşamın bahar aylarında normale dönebileceğini dile getirmişti.

Fakat uğur Şahin, bunun daha fazla zaman alacağını kaydetmişti.

Şahin, her şey planlandığı gibi giderse aşının dağıtımının sene bitiminde ve 2021 başlarında başlayabileceğinin altını çizdi.

Şahin hedeflerinin Nisan ayı itibariyle dünyada 300 milyon doz dağıtmak olduğunu ve bunun yalnızca "etkili olmaya başlamamızı" yanında getireceğini ifade etti.

Daha büyük tesirinin daha sonra görüleceğini ifade eden Şahin "Enfeksiyon oranlarının düşmesiyle yaz ayları da bize yardımcı olacak ve gelecek yılın sonbahar/kış aylarında yüksek düzeyde aşılanma oranı yakalamamız kesinlikle çok önemli" diye konuştu.

Şahin, bütün aşılama programlarının önümüzdeki sonbahar aylarından önce bitirilmesinin oldukça önemli olduğuna da dikkat çekti.

Şahin, aşının ileri yaşta olanlarda gençlerdeki kadar tesiri olup olmadığı değerlendirildiğinde, bu meselede önümüzdeki 3 hafta içinde daha iyi bir düşünceye sahip olmayı beklediklerinin altını çizdi.

Prof. Şahin, aşının 2. dozunun yapılmasının ardından bağışıklığın ne kadar devam edeceğinin de bilinmediğini, fakat bağışıklığın 1 sene içinde düşmesi durumunda ilave bir aşı yapmanın "çok da zor olmaması gerektiğini" söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81