Kış aylarında hastalıklardan korunmanın altın yolları

ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Aliye Gamze Çalış, kış aylarında soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçtiğini söyledi.

Kış aylarında hastalıklardan korunmanın altın yolları

ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Aliye Gamze Çalış, kış aylarında soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanın en iyi yolunun bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçtiğini söyledi.

13 Aralık 2018 Perşembe 14:50
Kış aylarında hastalıklardan korunmanın altın yolları

 
KIŞ mevsiminin kendini hissettirmeye başlaması ve kapalı alanlarda geçirdiğimiz zamanın artmasıyla birlikte vücut direncimiz de düşmeye başladı. Bu durum bağışıklık sistemimizin zayıflamasına ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmamıza neden olmakta. Peki soğuk algınlığından korunmanın yolları nelerdir? Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebilir? ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Aliye Gamze Çalış, merak edilen tüm soruları yanıtladı. 
SAĞLIKLI BESLENİN
Çalış, “Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte vücudumuz hastalıklara karşı daha güçsüz ve savunmasız hale geliyor. Bu yüzden özellikle kış aylarında, yediğimiz yiyeceklerden, giydiğimiz kıyafetlere kadar daha özenli davranmalıyız. Vücut direncimizi arttırmanın en  önemli yolu sağlıklı beslenmekten geçmektedir. Kış mevsiminde özellikle A, C ve omega 3 bakımından zengin besinler tüketmeliyiz. C vitamini yeşil sebzeler ve turunçgillerde bulunmaktadır. Omega 3 bakımından en zengin besin olan balığı ise hafta 1 tüketmemiz bağışıklık sistemimizi destekleyecektir.

SIVI TÜKETİMİNİ ARTIRIN 

Kış aylarında, zararlı maddelerin vücudumuzdan uzaklaşması ve hastalıklara karşı korunabilmemiz için bol su tüketmemiz gerekmektedir. Gün içinde 2 litre su tüketmek bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte, öksürüğümüz varsa balgam atmamıza katkı sağlamaktadır.  

SİGARADAN UZAK DURUN 

Sigara içmek ve sigaralı ortamlarda bulunmak üst solunum yolu, burun mukoza yolumuzu kurutmaktadır.
 

AÇIK HAVADA  BOL EGZERSİZ YAPIN 

Kapalı ortamda bulunmak bizlerin hasta olmasını kolaylaştırmaktadır. Açık havada günlük 20 ile 30 dakikalık yapacağımız yürüyüşler hem vücudumuzu destekleyecek hem de temiz hava  daha az hasta olmamıza katkı sağlayacaktır. 
UYGUN KIYAFETLER GİYİNİN  
Kış aylarında yaptığımız en büyük hatalardan biriside  hem kendimizi hem de  çocuklarımızı  kalın  giydirmek. Çocuklarımızı ve kendimizi sıcaklığa  uygun bir şekilde giyindirmek gerekir.  Uygun sıcaklık ve uygun kıyafetler  sağlığımız açısından  çok önemlidir. 
 
UYKU DÜZENİNİZİ KORUYUN

Vücut direncini korumanın ve artırmanın en etkili yolu yeterli şekilde uyumaktır. Sağlıklı bir insan, gece ortalama 7 saat uyumalıdır. Uygun sıcaklıkta bir uyku, bizim hem bağışık sistemimizi destekleyecek hem de hastalıklardan koruyacaktır. Buna rağmen yine ara ara grip olacağız. Olduğumuz zaman eğer kronik rahatsızlığımız yoksa günde 1 bardak olmak şartıyla bitki çayı içebilir, bol sıvı tüketebiliriz. Bitki çayları yine  C vitamini bakımından zengin olmalıdır. Yeşil çay, ıhlamur içine birazcık zerdeçal, zencefil katılan baharatlı çaylar bizim bağışıklık sistemimizi destekleyerek hastalıklardan daha çabuk kurtulmamıza katkı sağlayacaktır. 
İyi beslenir, bol sıvı alarak giydiğimiz kıyafetlere dikkat edersek daha az hastalandığınızı göreceksiniz” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81