Kendinizi iyi hissedeceğiniz Ramazan önerileri

Ramazan ayında günün büyük bir kısmını aç geçiren metabolizmayı canlandırmak, kişinin kendini bedenen daha iyi hissetmesi için, beslenme programının özel olarak planlanması gerekiyor. İşte Ramazan ayında kendinizi daha iyi hissedeceğiniz birkaç öneri…

Kendinizi iyi hissedeceğiniz Ramazan önerileri

Ramazan ayında günün büyük bir kısmını aç geçiren metabolizmayı canlandırmak, kişinin kendini bedenen daha iyi hissetmesi için, beslenme programının özel olarak planlanması gerekiyor. İşte Ramazan ayında kendinizi daha iyi hissedeceğiniz birkaç öneri…

30 Nisan 2020 Perşembe 20:59
Kendinizi iyi hissedeceğiniz Ramazan önerileri

Beslenme planı kişiden kişiye değişse de, bazı noktalar herkes için ortak bir öneme sahiptir. Ramazan ayında günlük beslenme 2 öğüne düşüyor. Öğün sayısı dikkate alındığında, özellikle Ramazan ayında yanlış beslenme metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo almaya neden oluyor. Diyetisyen Nilhan Esim ve Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Seniha Selen Acar, Ramazan ayında metabolizmayı yavaşlatmadan sağlıklı beslenme ile ilgili merak edilenleri anlattı. İşte detaylar…

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Sahur yapmak çok önemli. Sahurda gün içerisinde enerjiyi düşürmeyen, tokluk hissini artıran süt, yoğurt, yumurta, tuzsuz peynirler, tam tahıllar, lifli meyve ve sebzeler, ceviz-badem-fındık gibi besinler tüketilmesi gerekir. Salatalık gibi su içeriği yüksek olan çiğ sebzeler başta olmak üzere, tuz içeriği düşük olan lor peyniri ve örnek bir protein olan yumurtayı tüketmek, gün içerisinde daha zinde olmanızı sağlar. Diyetisyen Nilhan Esim’e göre, sahuru yaptıktan hemen sonra uyku haline geçilmemeli, en az 30 dakika kadar uyanık kalınmalı. Ezan okunmadan 15 dakika önce ise ufak bir ara öğün yapmak, metabolizmamın canlanmasını sağlıyor.

BİR BARDAK SÜT İÇİN

Sahurda içilen su miktarı konusunda uzmanlar, vücudunuzun sesini dinleyerek midede şişkinlik hissi oluşturmayacak doğru miktarın ayarlanması gerektiği konusunda önemli uyarıda bulunuyor. Sıvıların öğünler sırasında değil, öğün aralarında tüketilmesi, sindirim enzimlerinizin daha aktif çalışabilmesini sağlar. Beslenme Uzmanı Seniha Selen Acar, şekersiz 3 bardak açık çay ya da 1 fincan yeşil çay içmenin, özellikle kilo vermek isteyen kişiler için metabolizmanın çalışmasını olumlu yönde etkileyeceğini belirtiyor. Ek olarak, normalde süt içtiğinizde herhangi bir rahatsızlık hissi yaşamıyorsanız, sahurda içeceğiniz 1 bardak süt, sizi ertesi gün yaşayacağınız ağız kuruluğundan da korur.

ORUCUNUZU SU İLE AÇIP, HURMA YİYİN

İftarda, uzun süre aç kalan mideye fazla yük yüklememek için orucu su ve bir kaç hurma ile açın. Daha sonra ise çorba, yoğurt, salata gibi midede yer kaplayan besinlerin tüketilmesi öneriliyor. Orucu açtıktan 15-20 dakika sonra ana yemeklere başlanılması tavsiye edilirken, ana yemekte; kırmızı/beyaz et veya etli kurubaklagil/sebze yemekleri gibi protein açısından zengin yemekler, yanında bol salata, yoğurt ya da ayranla tüketilebilir. Dileyen, bir dilim ramazan pidesi de yiyebilir.

HAFTADA 1 YA DA 2 KEZ SÜTLÜ TATLI TÜKETİN

İftar ile sahur arasındaki zamanı ara öğünlere bölmek metabolizma için oldukça faydalıdır. Bu ara öğünlerde meyve, bitki çayları, kuru yemişler, kefir gibi metabolizma için yararlı olan, antioksidan etkiye sahip besinlerin alınması önerilmektedir. Tabi ki iftar sofralarının vazgeçilmezi tatlıları da unutmamak gerek. Tatlı ve meyvenin iftardan 2 saat sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Meyve yerken yanına süt/ yoğurt veya ceviz/fındık/badem gibi kan şekerini yavaş yükselten besinler eklenebilir. Tatlıya gelince… Uzmanlar, Ramazanda genel olarak sütlü tatlıların tüketilmesini öneriyor. Porsiyon kontrolünü sağlamak şartı ile haftada 1-2 kere güllaç ya da diğer sütlü tatlıları afiyetle yiyebilirsiniz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81