Her gün en az 3-4 adet kayısı yemek vücudun hemen hemen tüm hastalıklara karşı korunmasını sağlar. Lezzetiyle yedikçe yiyesiniz gelen kayısının merak edilen faydalarını anlatan Uzman Diyetisyen Canel Öner Sayar önemli açıklamalarda bulundu.
“POSALI BESLENME HAYAT KURTARIYOR”
Uzman Diyetisyen Canel Öner Sayar, kayısının faydalarına dair önemli açıklamalarda bulunarak şöyle konuştu: “Kolon kanserinden korunmada posalı beslenme hayat kurtarıyor. Kayısı; içeriğindeki antioksidanlar, posa içeriği, vitamin ve mineraller ile kanserden korunmada oldukça etkili bir besindir.
Kayısı, içinde bulunan potasyum, C vitamini ve posa sayesinde kalp krizine karşı koruyucu etki gösteriyor. Vücut fonksiyonlarına etkisi yüksek, kritik bir mineral ve elektrolit olan potasyum eksikliği sinir sistemini bozar, vücutta sıvı dengesi bozulur, kalp ritmi dengesizleşir ve kas dokusu yavaşlar, böbreklerin filtre özelliği azalır ve sinir sistemi bozulur.
İçerdiği flavonoid ve diğer antioksidanlar sayesinde de kalp sağlığına iyi geliyor. Oksidatif stresin artırdığı hastalıkların engellenmesine de katkısı olur. Göz sağlığını da güçlendiren kayısı, C, E ve özellikle de A vitamini ile gözleri kuvvetlendirir.”
1 ADET KAYISI KAÇ KALORİDİR?Uzman Diyetisyen Sayar, kayısının içeriğinde bulunan vitaminlerin cilt sağlığı açısından da faydalı olduğunu ve yaşlanmayı geciktirdiğini vurgulayarak, “Kayısı için porsiyon 3-4 adettir. 4 adet kayısı; 68 kcal, 2,5 gram lif, 13,7 gram karbonhidrat, 0,2 gram yağ içerir. Kayısı içerisinde A, C, E vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor minerallerini barındırır” dedi.
BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ HIZLANDIRIR
Kayısı, birçok kişinin muzdarip olduğu ve zaman geçtikçe büyük bir sağlık problemi haline gelen kabızlığa yönelik faydalarına da değinen Sayar, “Posa içeriği ile bağırsak hareketlerini hızlandıran kayısı, bağırsaktaki atıkların yumuşamasını ve bağırsaktan geçişinin hızlanmasını sağlar, sindirimi kolaylaştırıyor ve kabızlığı önler. Bağırsakları çalıştırır ve tok tutar. Düşük kalorisi ve tatlı krizlerine karşı iyi bir çözüm olur. Günde 3-4 adet taze kayısı, kefir veya yoğurtla bir ara öğün olabileceği gibi kahvaltı sofralarında da peynir, yumurta ve yeşilliğin yanında tatlı ihtiyacını da karşılayan iyi bir alternatif oluyor” diye konuştu.
KANSIZLIĞA BİREBİR
Sayar, kayısının anemi tedavisine de yardımcı olduğunu ve iyi bir demir kaynağı olarak görüldüğünü belirterek, “Demir, hemoglobin üretimini geliştirir ve bu da kan kalitesini artırır.
Baş dönmesi, halsizlik, ağız içinde yara oluşması, cilt solgunluğu ve baş ağrısı gibi durumlarda kayısı, kuru olarak tüketilirse yüksek bir demir takviyesi sağlıyor” dedi.