Kararında tüketildiğinde tam bir şifa deposu

Doğada kendiliğinden yetişen çördük meyvesinin faydası olduğu kadar zararı da bulunmakta. Çördük meyvesi, fazla tüketildiği zaman kabızlığa ve kalp sıkışmasına neden olmakta. Çördük meyvesi nerede yetişir? Çördük meyvesinin faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

Kararında tüketildiğinde tam bir şifa deposu

Doğada kendiliğinden yetişen çördük meyvesinin faydası olduğu kadar zararı da bulunmakta. Çördük meyvesi, fazla tüketildiği zaman kabızlığa ve kalp sıkışmasına neden olmakta. Çördük meyvesi nerede yetişir? Çördük meyvesinin faydaları nelerdir? Detaylar haberimizde…

23 Eylül 2020 Çarşamba 12:10
Kararında tüketildiğinde tam bir şifa deposu

Sivas’ta yetişen Çördük meyvesinin birçok faydası olduğu düşünülmekte. Halk arasında Ahlat olarak da bilinen bu meyve doğada kendiliğinden yetişmektedir. Çördük meyvesi, kalp başta olmak üzere göz, böbrek, bağırsak gibi birçok organa faydası olduğu biliniyor. Kabızlığa iyi geldiği ve ishali de durdurduğu düşünülen meyvenin fazla tüketilmesi de vücuda zarar veriyor. Meyvenin ham olarak ve aç karnına tüketilmesi kabızlığa neden olurken fazla tüketilmesi ise kalp sıkışmasına yol açar. Çördük meyvesi dalında kahverengini aldığı zaman toplanıyor. Hoşaf ve pekmez yapılan çördük meyvesinin yeşil olanları da genellikle turşu yapılarak sofralardaki yerini alıyor. Tezgahlarda yer alan Çördük meyvesinin kilogram fiyatı ise ortalama 10 lira.

DOĞADA KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR

Sebze ve meyve hali esnaflarından Ethem Yıldız, meyvenin olgun olanlarının kahverengi olduğunu ve kendi kendine yetiştiğini vurgulayarak, ‘Çördük çok güzel bir meyvedir. İnsan vücudunda direnci artırır, bağırsakları çalıştırır. İltihap gidericidir. Bu meyvenin turşusu oluyor. Sade kendisi meyve olarak da yenir. Bu armudu yemek isterseniz yeşilini değil çünkü yeşili ham olduğu için yenmez. Aç karnına yenirse bağırsaklara zarar verir, insanı kabız yapar. Olgunlarının kahverengi bir rengi vardır. Lokum gibidir. Tabi yemeyen bunu bilmiyor. 'Bu ne’ diye soruyorlar. Çördük veya Ahlat derler. Bu meyvenin turşusu oluyor, reçeli oluyor. Bazıları kurutuyor komposto olarak kullanıyor. Ağustos ayı gibi Sivas'ın çevre köylerinde oluyor. Ormanlık alanda Rabbimin verdiği suyla büyüyor. Hiç bir katkı olmadan yetişiyor’ dedi.

KORONAVİRÜSÜ BU MEYVEYİ DE ETKİLEDİ

Yıldız, koronavirüs salgınından dolayı meyveye olan talebin azaldığını belirterek, ‘Sivas’ta bu aylarda İzmir, Antalya, İstanbul gibi yerlerden Sivas’ın insanları geliyor. Turşusunu yapıyor. Çokta seviyorlar. Bu ayları özlemle bekliyorlar. Bazı insanlar bunu aşılamasını yapıyor. Genetiğiyle oynuyor. Bunun genetiğiyle oynandığı zamanda doğallığını kaybediyor. Bu sene çok fazla rağbet yoktur. Korona virüsü olduğu için insanlarımız korktu. Memleketlerine gittiler. Bir de insanlar şu an bu meyveyi yetişmedi sanıyor. Çok rağbet yoktur bu sene. Bunu tek tek toplamıyorlar. Armudun ağacının altına çadır seriyorlar. Ağacın yukarısına çıkıp silkeliyorlar. Elemede kullanılan Kalbur yardımıyla eleyip otundan temizliyorlar. Daha sonra torbalara koyup buraya getiriyorlar. Bu şekilde satışa sunuluyor’ diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81