Karaciğerle ilgili yapılan bu uyarıyı ciddiye alın

Hareketsiz yaşam tarzı, yanlış beslenme, aşırı kilo alma gibi durumlar karaciğerin yağlanmasına, yağlı karaciğerde siroza neden olur, siroz da kişiyi karaciğer nakline kadar götürür.

Karaciğerle ilgili yapılan bu uyarıyı ciddiye alın

Hareketsiz yaşam tarzı, yanlış beslenme, aşırı kilo alma gibi durumlar karaciğerin yağlanmasına, yağlı karaciğerde siroza neden olur, siroz da kişiyi karaciğer nakline kadar götürür.

25 Eylül 2020 Cuma 00:31
Karaciğerle ilgili yapılan bu uyarıyı ciddiye alın

Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç, kısaca NASH (nonalkolik steatohepatit) olarak bilinen alkol kullanımına bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının siroza, sirozun da kişiyi karaciğer nakline kadar götürdüğünü söyledi. Amerika’da ve batıda NASH’ın karaciğer nakli sebeplerinin ilk sırasında yer aldığına değinen Prof. Dr. Kılıç, ‘Maalesef son bir yılda erişkin grupta hastalarımızın yaklaşık yüzde 20’si NASH nedeniyle karaciğer nakli oldu. Karaciğer yağlanması hafife alınmamalı ve siroza dönüşmemesi için mutlaka tedavi edilmeli’ dedi.

Alkolün toksik etki oluşturduğunu ve bu nedenle de karaciğerde yağlanmaya, bu yağlanmanın da siroza yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Kılıç, NASH’ın alkol tüketimiyle bir ilgisi bulunmadığını söyledi.

‘NASH TEDAVİ OLMAYIP GERİ DÖNMEYİNCE SİROZA ÇEVİRİYOR’

Karaciğer alkolün yanı sıra diyabet, insülin direnci, obezite gibi hastalıklarında yağlandırdığını, tedavi edilmediği taktirde alkole bağlı yağlanma gibi siroz yol açtığını, sirozun da yalnızca karaciğer nakliyle tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Karaciğer yağlanması iltihap ile birlikte seyrettiğinde NASH olarak tanımlanıyor. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması; yani NASH tedavi olmayıp geri dönmeyince siroza çeviriyor. NASH, bu gün Amerika ve Batı dünyasında en sık karaciğer yetmezliği sebebi ve karaciğer nakline götüren hastalıklarda birinci sırada.

Eskiden hepatit B, hepatit C birinci sıradaydı, viral hepatitlerle mücadelede yol alındı. Şimdi ise en önemli toplum sağlığı sorunları olarak kabul edilen obezite ve şeker hastalığı bu karaciğer hastalığını artıran faktörler. Vücut kitle indeksi 30’un üzerinde olanlar obez kabul ediliyor ve nüfusumuzun yüzde 22’si obez. Ülkemizde 3.8 milyon NASH hastası olduğu ve bu hasta grubunun önemli bir kısmında karaciğer sirozu gelişeceği tahmin ediliyor. Türkiye’de de bu hastalık gittikçe artıyor, eskiden hiç görmezdik belki de bu hastalığı tanımıyorduk. Şimdi önemli bir grup hasta NASH dediğimiz bu hastalıktan karaciğer nakline gidiyor.

NASH karaciğer sirozu yaptığı için aynı zamanda da diğer sirozlar gibi karaciğer kanseri nedeni. Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Merkezi’nde maalesef son bir yılda erişkin grupta hastalarımızın yaklaşık yüzde 20’si NASH nedeniyle karaciğer nakli oldu. Bu yüksek bir oran. NASH masum bir şey gibi gözüktüğü halde önemli bir nakil sebebi. Karaciğer yağlanması olan kişiler karaciğer yağlanmasına ne sebep oluyorsa kilo, şeker hastalığı; beslenme problemleri ya da alkol bunu tedavi etmeli. Eğer tedavi olmazsa karaciğer yağlanması hiç masum değil, hafife alınıyor ama uzun dönemde siroza çeviriyor maalesef.’

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81