İftardan sonra peş peşe sigara içerseniz…

İftardan sonra peş peşe ve çok miktarda sigara içmek başta kalp krizi olmak üzere birçok sorunun tetiklenmesine neden olmakta. Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

İftardan sonra peş peşe sigara içerseniz…

İftardan sonra peş peşe ve çok miktarda sigara içmek başta kalp krizi olmak üzere birçok sorunun tetiklenmesine neden olmakta. Konuya ilişkin detaylar haberimizin içeriğinde…

08 Mayıs 2020 Cuma 16:34
İftardan sonra peş peşe sigara içerseniz…

Prof. Dr. Dilek Toprak, Ramazan ayının sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat olduğunu ifade ederek, iftar ile sahur arasında çok fazla sigara tüketiminin vücut için çok zararlı olacağına dikkat çekti. Toprak, oruç tutarken vücuttan uzaklaşan sigarayı hatırlamadan bırakmanın çok daha kolay olabileceğini dile getirdi. Aynı zamanda, ramazanın en büyük avantajlarından birinin de pasif içici sayısının azalması olduğunu vurguladı.

Oruç tutan sigara bağımlılarının vücudunda tüm gün nikotin eksikliği olduğunu ifade eden Toprak, "Bu nedenle iftarda hemen sigaraya adeta saldırıyorlar. Bu durum sahura kadar böyle devam ederse çok yoğun bir nikotin bombardımanına neden olur. Bu da vücut için çok zararlı. Gün boyu eksiklik, sonra birden kısa zamanda nikotin en yüksek noktaya ulaşıyor. Biz bunu kesinlikle istemiyoruz," ifadelerini kullandı.

"NİKOTİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT"

Sigaranın aktif maddenin nikotin olduğunun altını çizen Toprak, konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Bir sigarada ortalama 0,5 miligram nikotin vardır ve nikotin alındıktan sonra 15 saniye içinde beyne ulaşmaktadır. Ramazanda 16-17 saat sigara içmeyip iftardan sahura kadar olan sürede çok fazla sigara içilmesi durumunda aşırı nikotine bağlı belirtiler ortaya çıkabilir. Nikotin zehirlenmesinin belirtileri olan ateş, bulantı, kusma, tükürük salgısında artış, tansiyonda yükselme, kalp hızında artma, solukluk, güçsüzlük, bağırsak hareketlerinde artış ve buna bağlı karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, baş ağrısı, titreme ve soğuk terleme görülebilir."

İftar yaptıktan sonra sahura kadar çok fazla sigara içilmesinden özellikle kaçınılması gerektiğini söyleyen Toprak, şunları kaydetti:

"Nikotin zehirlenmesi beyin fonksiyonlarını da etkileyerek hafızada azalma, şaşkınlık hali, duygusal algı bozuklukları, bulunduğu yer ve zamanı karıştırma gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Buna bağlı özellikle kalp-damar hastalığı öyküsü veya riski olanlarda arka arkaya ve çok sayıda sigara içilmesi hiç sağlıklı değil. Çok sayıda içilen sigara kanda nikotin seviyesini yükselterek, tansiyon ve kalp hızındaki artışla kalp krizi riskini de artırmaktadır. İftardan sonra arka arkaya ve çok miktarda sigara içmek kalp krizi ve ölüm riskini artırıyor."

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİR FIRSAT

Prof. Dr. Toprak, bireyin sigarayı bıraktığı zaman içme isteği duymasının sebebinin "vücutta nikotin düzeyinin düşmesi" olduğunu belirtti.

Çeşitli belirtilerle ortaya çıkan nikotin eksikliğini anlatan Prof. Dr. Toprak, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu belirtilerden bazıları konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk, sinirlilik, iştah artışı, baş dönmesi ve uyku bozukluğudur. Bağımlı kişi bu olumsuzlukları yaşamamak için yeniden başlayabilir. Bu sebeple bağımlılık arttıkça ilaç destek tedavisi ihtiyacı da o kadar fazla olur. Bu kişilerin uzmanlardan destek alması bağımlılıktan kurtulma şansını artırır. Sigarayı bırakmak için ramazan ayı değerlendirilebilir. Bu ay hastalarımıza manevi destek oluyor."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81